четвъртък, 16 март 2017 г.

Солена спаначена торта

Това е втората рецепта от конкурса:)
Основната рецепта е на  Вики
Основното тук е блата, а крема и продуктите за плънката търпят импровизации. При всички случай вкуса е наслада за небцето, а вида - на окото.
И това е не само мое мнение, доказва го и спечелената втора парична награда на Осмомартнската фиеста, първата заслужено отиде за пълненото прасенце:)





Продукти за блата:
400 гр листа пресен спанак (може замразен - ползвам от Лидл - няма излишна вода)
3 белтъка
2 яйца
8 с л брашно
1 ч л бакпулвер
щипка сол
1-2 ск. чесън







Продукти за крема:
450 г заквасена сметана
300 г маскарпоне (може крема сирене, рикота или просто фина извара)
1 пакетче желатин
100 г сирене (ситно настъргано)
100-150 г кашкавал (ситно настърган)
200 гр шунка настъргана (този път сложих зелени маслини, цели)
3-4 твърдо сварени яйца (ситно настъргани)
сол

за украса
опаковка див лук
чепка дребно чери
копър
зрънца хайвер





 Приготвяне:

Спанака се поставя за няколко минути в подходящ съд на котлона да се  задуши ( ако е замразен да се изпари водата). Поставя се в блендер заедно със скилидките чесън и двете цели яйца.  Добавя се сол и бакпулвера.

Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавя спаначената смес като се  бърка внимателно  за да остане сместа  пухкава. Внимателно добавяме брашното, бъркайки отдолу нагоре с шпатула.

Изсипва се  готовата смес в предварително намаслена подходяща форма, най-добре в кръгла форма с диаметър 20-22 см..
Блата се пече в предварително загрята фурна на 180 С до готовност. Оставя се да изстине напълно. През това време блата спада малко, но е нормално.
Този път пресния спанак не ми се блендира добре, беше останал на по-едри парчета, но добре изглеждаше и така.


Разтваря ся в 3 с. л. студена вода желатина. Като набъбне се стопява на водна баня.

В подходящ съд се смесват заквасената сметана, и маскарпонето, посолява с леко. Прибавя се желатина и се разбърква.

На дъното на формата се поставя блата, намазва с тънко с крем. Отгоре се настъргва сиренето, варените яйца, кашкавала, нареждат се маслините. Отгоре се изсипва крема, като с оставя част за измазване на тортата.
Оставя се тортата за няколко часа в хладилник да стегне.
Украсява се по желание, аз направих ограда от див лук по идея на Танчето, отгоре поръсих ситно настърган кашкавал, сложих чепка чери, копър и перлички хайвер.




Тази рецепта съм приготвяла няколко пъти и всеки път е чудесна тортата, свежа и красива, и много вкусна.
Понякога деля блата на две и оставям по непретенциозна украсата - просто настърган кашкавал и жълтък от яйце.
Понякога в плънката слагам пушена сьомга, много е вкусно и с нея. Ето и малко стари снимки.














6 коментара:

  1. Веси,
    много е красива тази торта.Чудесна е точно за такова събитие.Великолепна украса, много интересна и разнообразна плънка може да се направи.Но тортата наистина грабва окото.Чудна !
    Благодарности и на Танчето, която я беше правила също.А на теб - чудесно изпълнение , за което те поздравявам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, хем е вкусна, хем е ефектна, а и с плънката се импровизира.
      Всъщност основната рецепта е на Вики, а украсата по идеята на Танчето - и двете безспорни майсторки кулинари.

      Изтриване
  2. Веси, много оригинална торта, която със сигурност ще ми хареса. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче!
      И аз мисля, че ще ти хареса.

      Изтриване
  3. Интересно и вкусно, ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване