събота, 10 септември 2016 г.

Агнешко с две бири за специален ден


Агнешко с две бири за специален ден


Наскоро попаднах на една на пръв поглед забавна история, но всъщност дълбоко-философска житейска мъдрост! Противно на очакванията, прочетох я не в интернет, а на последната страница на  специализирано списание, свързано с управлението на човешките ресурси. Четях си го пред кабинета на зъболекаря, хем да не скучая, хем да спестя от времето в службата, което не винаги стига и за това. Много се учудих, макар, че и друг път съм чела хайку там, може би за разведряване на професионалната насоченост на изданието. 
Както и да е, ето историята, която преписах от там дословно, защото много ми допадна и защото това е и моята философия на живота. 

"Философията на живота

В часа по философия професорът застана зад катедрата си, отрупана с различни предмети и зачака студентите да утихнат.

Тогава взе голям празен буркан и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително. 
После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително. 

Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко.Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха единодушно "да".
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките.Студентите се разсмяха.


Сега - каза професорът, когато смехът утихна - искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. 
Топките за голф са важните неща във вашия живот - семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите, предпочитанията ви - все неща, които, ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. 
Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. 
Пясъкът е всичко останало - малките неща. 
И продължи - ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. 
Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. 
Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. 
Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. 
Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. 
Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.


Една от студентките вдигна ръка и попита - а какъв беше смисълът на бирата? 
Професорът се усмихна - р адвам се, че ме попитахте - исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири."


Благодарна съм за това, че моят буркан (живота) се пълни точно по реда, описан от професора...семейството ми, приятелите, стремежа да бъда добър човек и добра в това, което правя и което съм, стремежа към знания и умения.
Следват дома, работата, стремежа към по-добре устроен живот, добрата почивка, забавленията, хобитата.
Накрая остават един куп излишни неща, без които можем, но които ни доставят удоволствие - хубави дрешки, козметика, безцелно шляене или мързелуване, контакти с хора, които не ни носят нищо, освен моментно приятно изкарване...и още, и още...
Бирите ли - честно казано ми горчат, но какво пък - и на мен се е случвало да отпия и да ми хареса, но задължително с агнешко!

А повода да ви почерпя тук и вас с агнешко с две бири е, че днес е нашата годишнина - 27- ма по ред - от деня на нашата сватба!
Това е и може би първата топка за голф, поставена в буркана на живота ми, точно преди толкова години, в съзнателния ми живот!
Благодаря!
Обичам и съм обичана! И нека бъде така и занапред! Дано дъщеря ни следва също този пример в живота си и бъде истински щастлива!Пожелавам си единствено здраве за всички ни!


Продукти:

1 агнешка плешка
1 було за дроб сарма (може и без него)
зехтин
сол
червен пипер
черен пипер
риган
розмарин
две кутийки от 500 мл бира 
250 гр гъби
20 бр. лозови листа









Приготвяне:

Плешката се нарязва на парчета, които се обтриват хубаво със солта и пиперите, заедно с нарязаните на две гъби. На дъното на голяма йенска тавичка се застилат половината лозови листа, отгоре се нареждат порциите месо, между тях се наместват гъбите. Завива се с останали лозови листа. Внимателно отгоре се изливат 200 мл бира. Пече се на 250 градуса около час и после още час, час и половина на 150-180 градуса. Изважда се, махат се горните листа и се покрива с булото, отново се поставя, докато булото почти се стопи и месото се зачерви. Поднася се с любов и с остатъка от двете бири или по 400 мл за двамата празнуващи!
Да ви е вкусно!







И не забравяйте, че бирите са само за да полеете щастливите мигове, които сами сте поискали и постигнали в живота си!








15 коментара:

  1. Веси,
    честита годишнина! Чудесно ястие точно за такъв повод.Много интересно агнешко с лозови листа, бъдете живи и здрави и още много такива прекрасни мигове с любимия човек.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, мерси!
      На празник, като на празник:)
      За първи път опитах тази комбинация у Жоро Бордовски, даже съм публикувала преди време рецептата, но тук, днешната е доста по-различна, просто имах налични листата и рискувах да ги изхвърля, ако не ги употребя...но добре се наместиха:)

      Изтриване
  2. Специални поздравления за 27-та! Пожелавам още много ..., но да не се бъркам в Божиите работи.
    А лозовите листа променят страхотно вкуса на агнешкото - много идейно си го приготвила - с любов и фантазия, каквито не ти липсват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Бате за комплиментите и поздравленията!

      Изтриване
  3. Веси, честита годишнина! Да сте живи и здрави и все така влюбени! Пожелавам ви още мнооого годишнини :)
    Хубава притча или както и да се казва :) Агнешкото изглежда много апетитно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, привет, Лиляна:)
      Благодаря за посещението пожеланията и похвалата!
      Непременно ще върна гостуването скоро!

      Изтриване
  4. Честита годишнина, Веси!

    Желая ви още 2 пъти по толкоз да сте заедно - сплутени, щастливи, в добро и зло! Много е добра притчата, благодаря ти, че я сподели с нас ;)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Стан!
      Пожелавам и на теб да съумеете да изградите щастливо семейство, има ли човек това - повярвай - нищо друго не му е нужно, другото е "пясък"!

      Изтриване
  5. Честита ви годишнина, Веси! Тъкмо се чудех защо толкова бира си вложила в агнешкото, като не пиеш, пък то точно за пиене имало малко :) Нзадраве! Живи и здрави и все така единни да сте с Росен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп, бирите си бяха идея заради притчата и в самото заглавие са по-скоро в преносен смисъл, именно като връзка между притчата, повода и рецептата:)
      И понеже две бири са си много за влагане при агнешкото, остана и за пийване към него:) и то толкова, колкото да не ни дойде в повече, като не особено почитатели на пивото.
      То вие май ни водите с годините, налииии?:))

      Изтриване
  6. Честита годишнина,Веси!Да сте здрави и все така да се обичате.
    А тази история съм я чела преди има-няма десетина години в интернет и тогава така да ме впечатли-наистина много смислена и житейска история.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, мерси, мила!
      Аз пък едва сега научих притчата, не бях попадала.

      Изтриване
  7. О, толкова прекрасно!!! Веси, поздравявам те за всичко, от първата поставена топка, до моментите, които запълвате с песъчинки и поливате с бира:). Желая ви още безброй прекрасни мигове! Ястието е фантазия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, някой ден дано живота ни срещне, определено ще е среща на сродни души, поне по отношение на приоритетите ни в живота:)Благодаря за споделянето, пожеланията и одобрението! Прегръдка!

      Изтриване
  8. Веси, честита годишнина! Много харесах и рецептата, и притчата и апетитните снимки! Бъдете здрави и се обичайте!

    ОтговорИзтриване