неделя, 18 септември 2016 г.

Солен кекс с листа от цвекло







Пак ще ви нагостя с нещо от прекрасния блог на Мария Христоу
И аз, като нея много обичам листата от цвекло. Още от дете, баба ги ползваше. За мен най-вкусни са сармите, именно с тях. А каква супичка се получава само. Имат по-деликатен вкус от спанака или другите зелении, по-крехки са от лозовите листа. Приготвяла съм и баница. А този солен кекс е просто приказен. И знаете ли какво - в хладилника имам още листа и днес ще го приготвя пак, пък вие да му мислите от къде ще си намерите:)) Хубава неделна почивка, едва я дочаках, толкова бях уморена, пък то само ден, за кое по-напред::( Но пък от друга страна почивката си е загуба на време и нещо не я умея много:)), все ме сърбят ръцете:).
Хайде на закуската!





Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.л.сода
½ ч.л. бакпулвер
4 яйца
½ чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
15 бр. големи листа цвекло, нарязано на ситно
1/2 ч.ч. нарязано прясно сирене, 
1/2 ч.ч. натрошено с ръце краве сирене
олио за намазване на тавата
брашно за наръсване на тавата

За намазване след изпичане:
около 30 гр. масло 





Приготвяне:
Толкова е лесно, като детска игра. Прибавях продуктите в голяма купа, в тяната последователност.
Обърках с лъжица.  Пекох  на 180 градуса на второ ниво около 40 минути.
Толкова е крехък, че се разпада, докато държиш парченцето, но не позволявайте и трохица да загубите! Да ви е вкусно!

10 коментара:

  1. Веси, не съм пробвала листа от цвекло, но кексът изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен кекс Веси, и аз скоро ще използвам листата на цвеклото и на манголда / листното цвекло за подобна цел.Много вкусно и много лесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам такива вкусотийки, Веси! И наистина са лесни и бързи. Почти не съм използвала листа от цвекло, но ще се сетя следващият път, като ми попаднат да приготвя нещо с тях. Поздрави и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Теди, както казах и горе - чудни сарми стават, пък и може да експериментираш и с друго - баница, супа, с ориз.

      Изтриване
  4. Голяма вкусотия, Весе, много ми допада,
    обичам цвекло, идеята за листа от цвекло е интересно допълнение...
    Благодаря, поздрави за двете ви с Мария и вдъхновени есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Веси извинена си :) пак пиша коментара :)

    Много апетитно кексче такова ронливо, ако ми попаднат листа от цвекло ще пробвам. Предполагам ще стане и със спанак.

    Поздрави
    Лили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехе, радвам се, и благодаря:) Сигурно ще стане и със спанак, цвекло май вече не би могло да се намери. Поздрави, Лили!

      Изтриване