вторник, 6 септември 2016 г.

Солен кекс с маслини и овесени ядки

Ето го - прясно приготвен и сниман, този път, не от стотиците запаси от рецепти, които съм скътала на компютъра, лаптопа, флашки, дискове, дискети или просто на хвърчащи листчета:))

Фантастичен се получи. Рецептата видях в една книжка на Бон апети "70 бързи рецепти", но идеята за овесените ядки си е моя. Тук ще запиша моя вариант, с  промените.




Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. зехтин
3 яйца
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
100 гр сирене
1/2 ч.ч. нарязани маслини
1/2 ч.л. наситнен босилек или сух





Приготвяне:

В купа слагам първо течните съставки и содата и разбърквам енергично с вилица. Добавям брашното и продължавам да бъркам, този път с лъжица, следват овесените ядки, сиренето и маслините, босилека. Сол не сложих, защото и маслините и сиренето ми бяха доста солени.
Пека в правоъгълна форма, 25/10 см, облицована с хартия за печене. Фурната е включена на 220 градуса, отнема около 30 минути. Охлаждам на решетка и нарязвам леко топъл.
Много крехък и вкусен, свършва на мига. Затова си направете двойно количество!






ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ, КЪДЕТО И ДА СТЕ ПО СВЕТА!
МИСЛЕТЕ ЗА РОДИНАТА С ОБИЧ И ВЯРА В НЕЙНОТО ДОБРО БЪДЕЩЕ!



6 коментара:

  1. Веси,
    прекрасен солен кекс.Често у дома правя солени кексове, много сполучливи са за почерпка или закуска.Твоят кекс с добавка на овесени ядки непременно ще изпробвам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, няма да съжаляваш, и аз тези дни пак ще направя, но двойна доза:)
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Обичам солени кексове - твоят е страхотен!

    ОтговорИзтриване