250 гр обикновени бисквити, ползвам едни от 450 гр на Лидл, по фини са, с масло.
100 гр меко масло
2 с.л. течен шоколад
2 с.л. течна сметана
275 гр извара
200 гр заквасена сметана
200 гр течна готварска сметана
200 гр подсладено кондензирано мляко, гъсто
3 яйца
2 шепи къпини
Приготвяне:
Смилам в блендера бисквитите, добавям маслото, шоколада и сметаната с отново пускам, да се смесят. Получава се ронливо тесто, което разстилам във форма за пай, или обикновена тавичка.
Оформям лек борд, притискайки добре с пръсти или лъжица.
Разбивам изварата, сметаните, подсладеното кондензирано мляко и яйцата с пасатор. Сместа е рядка, на това да не ви притеснява. Изливам върху основата, отгоре нареждам къпините. Пека на 200-220 градуса, докато стегне, бързо става. Оставям във фурната, докато се охлади.
Десерта не бе достатъчно сладък за вкуса ни, затова приготвих къпинов сос, като сварих шепа къпини със захар и малко вода, прецедих и в още топлия сок добавих 1/3 пакетче желатин, разбърках добре и излях върху сладкиш. Сложих да стегне в хладилника, стана много бързо. Сега вече се насладихме на прекрасен вкус!
Вкусничко е, Весе. Вкусно звучи. Много ме радва, че българките вече масово използват изварата за направа на различни домашни вкусотии. Допреди няколко години не беше толкова масова практика - аз се научих в Русия на това. А тук ме гледаха като да съм паднала от Марс. :)
ОтговорИзтриванеВаля, аз обичам извара от дете. Баба приготвяше домашна и още помня вкуса и.
ИзтриванеПолзвам я и за направата на различни солени и сладки неща, и то не от няколко години, а от много, много. Даже с учудване разбрах, че и в руската кухня е доста използвана, но това едва откакто съществува интернет:).
Скоро правих и аз изварен чийзкейк и вярвам,че е великолепен!Особено с любимите ми къпини,та макар и градски :)
ОтговорИзтриванеМиленче, на мен пък честно казано не са ми много любими къпините, заради семките, които не могат да се дъвчат, но иначе пък са много ароматни и сочни.
ИзтриванеПрелестен е, Веси! И къпините си личат, и кремът изглежда много фин и нежен!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Така беше, Светле! Поздрави и за теб!
ИзтриванеМного изкушаващо предложение Веси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Иван, пращам ти парченце:)
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепрекрасен чийзкейк с къпини се е получил, а добавката на извара е чудесно допълнение.Използвам извара често и аз, правим си домашна на село и е много вкусна веднага след приготвянето.Но с къпини сладкишът ще е неустоим наистина.
Поздрави !
О, много обичам домашна извара, но баба я правеше от течността, която се отделя при приготвяне на овче сирене, от така наречената суроватка, баба я наричаше цвик. Затваряше и в буркани есента и имахме за цяла зима.
ИзтриванеСтрахотно предложение, Весе,
ОтговорИзтриванес много аромат, с извара и изкушаващо представяне!
Чудесна е новата ти серия рецепти със сладък и солен вкус -
ще обобщя всички с поздравления за теб!
Мерси, Дианка!
Изтриване