Яхния с телешко и картофи
1 кг сварено телешко1 кг картофи
1-2 моркова
червен пипер
пушен пипер
200 мл червено вино
200 мл бира
200 мл бульон
олио
копър
Приготвяне:
Сварявам телешкото месо. Аз го варя в тенджерата под налягане, според упътването, но около 50 минути, месото ми е истинско, домашно, от младо теле, но не млечно, не го харесваме.
Задушавам в мазнината нарязаните на ситно моркови, картофите, на по-едри парчета, слагам червения пипер и в същата минута наливам бирата, виното и бульона от варенето на телешкото месо. Количеството на течността зависи от сорта на картофите, от това дали искате по-гъста или по-рядка яхния, така че може да сложите повече или по-малко. Посолявам, добавям и пушения пипер, който придава страхотен вкус. Оставям да ври на слаб котлон до готовност на картофите и сгъстяване. При поднасяне поръсвам с копър.
Случайно комбинирах двата вида алкохол, защото само по толкова се намираше у дома, добавих и бульон, само защото не бе достатъчно течността, но се получи много вкусно и пикантно.