петък, 27 май 2016 г.

Къпан козунак в сметана

Великден отмина и не успях да публикувам тази рецепта. Но искам да ви споделя  и запиа тук един много интересен козунак - къпан в сметана! Фантастичен се получава!
Рецептата за него намерих в априлският брой на сп. "Кулинарен журнал".


Продукти:
5 ч.ч. брашно
1 пак. суха мая
1 ч.ч. течна сметана
200 гр масло стопено
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
ванилия

още
2 ч.ч. течна сметана (може прясно мляко)
захар

стафиди
орехи

Приготвяне::

От изброените продукти, без мазнината замесваме тесто на ръка или в машина за месене. Започваме да добавяме мазнината постепенно, до поемане от тестото, което става гладко и много приятно за работа. Разделяме тестото на 3 части, а всяка от тях също на три. Разтегляме ги на фитили, ръсим орехи и стафиди и оформяме 3 козунака на плитки. Слагаме ги във формички, застлани с хартия за печене, която да обхваща хубаво дъното и стените. Загряваме сметаната (млякото)и захарта и заливаме козунаците. Слагаме тавата на топло във фурната, включена на 50 градуса. Когато козунака удвои обема си, увеличаваме температурата на 200 градуса. Да не ви притеснява, че сметаната кипи, докато се изпари. Щом това се случи, козунака се зачервява. Опитваме с клечка и изваждаме върху решетка да се охлади. След 5 минути вадим козунака от формата и отделяме хартията, за да не се задуши и стане глетав(има ли въобще такава дума:).







Получава се перфектен козунак. Единственото, което бих променила е да увелича малко захарта или да поръся отгоре допълнително, след изпаряване на сметаната, не достатъчно сладък за моя вкус е така.



14 коментара:

  1. Веси, много интересна рецепта.
    Обичам козунаци с много масло и съм сигурна
    колко е вкусен!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се на одобрението ти!
      Сърдечно ти отвръщам и аз:)

      Изтриване
  2. Ехаааа, Веси, страхотен козунак!!!
    Поздравления!
    Непременно ще пробвам рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси, каквато си майсторка на печивата(и не само) ще стане прекрасен. Само захарта му е малко, поне за моя вкус.

      Изтриване
  3. Ееееее Весенце, чуден та чуден!
    А колко процента е сметана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алечко, целувки!
      Да ти кажа не знам колко е, купувам от малките кутийки на Лидл, неподсладена, мисля, че е 30, ама може и да греша, утре ако се сетя ще погледна:). Според мен няма значение, щом може и с мляко, а би могло и с подсладена сметана.

      Изтриване
  4. Леле, че конци!! Ще се пробва задължително това чудо!
    Усмихната събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много бухва, Габи и конци си има, само захарта ми малееше:))

      Изтриване
  5. Весе, страхотна рецепта! Най-интересната, която сме срещали! Това непременно ще го опитаме, да знаеш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз не бях срещала и веднага опитах, но малко закъснях със споделянето, то мина Великден, но то пък може и по-друго време да се прави и хапва:).Поздрави и за двете ви!

      Изтриване
  6. Веси,
    до сега не съм срещала такава рецепта.Много интересно изпълнение.Много добър на външен вид козунак се е получил.Трябва да изпробвам тази рецепта догодина.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ, Ели, мисля, че ще ти допадне и на сладост, ти сякаш не си падаш много по сладките неща.

      Изтриване