Да не си помислите, че сме минали само на козунаци:)), яйца и...сала:))
Нагостихме се и с крехко месце. Това е обичайната ни семейна рецепта, която предпочитам за празници, в ежедневието опитвам и други рецепти с агнешко или ярешко. Този път нямах калоферче, просто не се сетих по-рано да си купя, така че не съм слагала, но ви го препоръчвам горещо, уникална подправка е.
Продукти:
1 агнешка плешка:) (може и ярешка)
4-5 връзки пресен лук
червен пипер
черен пипер
масло
сол
1 връзка пресен джоджен
2-3 листенца подправка калоферче
1 агнешки комплект
1 к.ч. ориз
Приготвяне:
Прави се джоб в плешката, където да се сложи плънката. Агнешкото месо се натрива хубаво със солта и пиперите, а също и с масълце.
В дълбок тиган или тенджера се запържват в олио и масло предварително сварените и нарязани на дребно дреболии - дроб, шкембе, чревца и др. Довавя се ориза, а когато стане стъклен и половината от лука, нарязан, както и половината от подправките. Наливат се и 2 чаши вода и се оставя, ориза да ги поеме. Дръпва се от огъня. Когато изстине се пълни плешката и се зашива с игла и чист конец или с метални шишчета. Плешката се поставя в дълбока тава, най-добре ако може да се похлупи, ако не се поставя под фолио. Около нея се поставя другата половина от лука, подправките, посолява се, слага се червен пипер и се налива вода. Пече се до готовност - около 2-3 часа. Отхлупва се и се запича, докато се зачерви и хване коричка.
Добър апетит!
Христос Воскресе,Веси!
ОтговорИзтриванеЧудесна коричка :)
Воистина Воскресе, Дани!
ИзтриванеБлагодаря, вкусно бе!
Честит празник Великден,Веси!
ОтговорИзтриванеОбичам агнешко,но тази година сме само на дроб сърма,която също така обичам.
Твоето изглежда много вкусно!
Прегръдки от мен и хубав понеделник!
Честит да е, Живе!
ИзтриванеИ аз обичам агнешко, точно на Великден ми се прияжда, после не така вече. Но у дома останалите не са много почитатели. Миналата година децата дори не опитаха ярешкото. Тази година обаче си похапнаха и те.
Христос Воскресе, Весе! Честит празник! Голяма вкусотийка си направила!
ОтговорИзтриванеВоистина Воскресе, Валя!
ИзтриванеБлагодаря, и при вас вкусно похапнах виртуално!
Христос Воскресе, Весе!
ОтговорИзтриванеДаде ми страхотна идея - май не съм пълнил плешка с дроб сърма ( с кайма и какво ли не - да), но това ще се опита ... И ме заинтригува с това калоферче - не съм го ползвал изобщо май
Воистина Воскресе, Бате!
ИзтриванеВидЕ ли сега, как и ти от мене нещо ще научииииш:))
А калоферче непременно си намери - на мен ми е любимо, а на бобец как върви...
Христос Воскресе,Веселушке!Здраве,доброта и благоденствие за цялото семейство!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВоистина Воскесе, Миленче!
ИзтриванеДа ви е здраве и късмет и на вас!
Веси, Христос Воскресе с малко закъснение ! Бъдете живи и здрави !Чудесно е станало агнешкото.От Петропавловския манастир научих рецепта за агнешко със стари глави лук, а по нашия край го правят с много и различна зеленина.Навремето у дома го правехме печено в пещ.Страхотно се получаваше.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Воистина Воскресе, Ели! Нека здравето е вечно спътник в дните ви!
ИзтриванеТи винаги много интересни рецепти показваш и знаеш, и с двете ме заинтригува - не съм готвила никога агнешко със стар лук, пък и това с различните зелениии, ако имаш време - сподели:)
И като кажеш "навремето", все съм имала усещането, че сме набори, но на една снимка ми се стори, че си дори по-млада...Поздрави!