понеделник, 23 май 2016 г.

Черешов пай Зори



Зори е толкова млада, а така талантлива. Много е чаровна, намирам много сходни неща между нея и мен, въпреки разликата в годините. Две от хобитата ни определено се повтарят - това са кулинарията и писането на стихове. Днес пускам рецептата за безумно вкусния черешов пай на Зорничка. Приготвях го миналата година, но тогава не успях да публикувам. Правила съм и по други рецепти, е, казвам ви - тази е безупречна! Само да се появят вкусните череши, че ранните не ми допадат и ще се прави неминуемо! Направете го и вие!


Черешов пай

Продукти:
за форма с диаметър 25см

За тестото:
500 гр брашно
250 г рстудено масло на кубчета
100 гр захар
щипка сол
ванилия
кората на лимон
2 яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко

За плънката:
600 гр череши без костилките
150 гр захар
40 г натурално пшенично нишесте
6 с. л. вода

Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
захар за поръсване



Приготвяне:

В робот (може и на ръка) смесете маслото,  брашното, захарта и солта  до образуване на трохи. Добавете разбитите и млякото и бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете  в хладилника за половин час. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм. Изрежете кръг с диаметър, по-голям от този на формата, в която ще печете и го прехвърлете в нея. Оформете тестото равномерно, притискайки го, където е необходимо, като направите борд. Надупчете го с вилица.  Изпечете тестото за 5-6 минути.(Зори слага боб, който притиска тестото да не се надува, но аз този момент го пропускам винаги, и така добре се получи)
Приготвяне на плънката:

Сложете черешите в тенджерка, заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към черешите. Оставете на котлона за около 5-6 минути, да се сгъсти.
Приготвяне на пая:

Извадете изпеченото тесто от фурната. и изсипете черешовата смес отгоре. Разточете остатъка от тестото на кръг с дебелина 4-5 мм и с метален резец направете няколко кръгчета или цветчета. Изрязаната част  от тестото, сложете отгоре. Намажете пая с разбито яйце и поръсете обилно със захар. Изпечете пая на 200 градуса, докато стане апетитно златист.
Насладете му се!























10 коментара:

  1. Много апетитен пай, Веси! Отдавна съм му хвърлила око, но все още не съм го приготвила. Слънчева и позитивна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, нека излязат хубавите череи и не се колебай изобщо! Слънчево утре!

      Изтриване
  2. Чуден пай си сътворилиа, Веси. Ще си предърпам едно парченце. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, с удоволствие ще те почерпя:) И аз те прегръщам!

      Изтриване
  3. И двете си ви харесвам много, а този пай направо ще го гушна:))) Чудесни снимки., Веси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе ние тука всички си се харесваме, Катенце:)),благодаря ... и те гушкам!

      Изтриване
  4. Веси,
    тази година все още не съм хапвала череши.Но паят е страхотен - прекрасни снимки и представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не съм, скъпи са, а и безвкусни ранните, рецептата съм приготвяла миналия сезон:)

      Изтриване
  5. Обичам сладичкото и черешите. А, тази комбинация хич не е за изпускане..... Поздрави!

    ОтговорИзтриване