Зори е толкова млада, а така талантлива. Много е чаровна, намирам много сходни неща между нея и мен, въпреки разликата в годините. Две от хобитата ни определено се повтарят - това са кулинарията и писането на стихове. Днес пускам рецептата за безумно вкусния черешов пай на Зорничка. Приготвях го миналата година, но тогава не успях да публикувам. Правила съм и по други рецепти, е, казвам ви - тази е безупречна! Само да се появят вкусните череши, че ранните не ми допадат и ще се прави неминуемо! Направете го и вие!
В робот (може и на ръка) смесете маслото, брашното, захарта и солта до образуване на трохи. Добавете разбитите и млякото и бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете в хладилника за половин час. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм. Изрежете кръг с диаметър, по-голям от този на формата, в която ще печете и го прехвърлете в нея. Оформете тестото равномерно, притискайки го, където е необходимо, като направите борд. Надупчете го с вилица. Изпечете тестото за 5-6 минути.(Зори слага боб, който притиска тестото да не се надува, но аз този момент го пропускам винаги, и така добре се получи)
Извадете изпеченото тесто от фурната. и изсипете черешовата смес отгоре. Разточете остатъка от тестото на кръг с дебелина 4-5 мм и с метален резец направете няколко кръгчета или цветчета. Изрязаната част от тестото, сложете отгоре. Намажете пая с разбито яйце и поръсете обилно със захар. Изпечете пая на 200 градуса, докато стане апетитно златист.
Насладете му се!
Черешов пай
Продукти:
за форма с диаметър 25см
За тестото:
500 гр брашно
250 г рстудено масло на кубчета
100 гр захар
щипка сол
ванилия
кората на лимон
2 яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко
За плънката:
600 гр череши без костилките
150 гр захар
40 г натурално пшенично нишесте
6 с. л. вода
Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
захар за поръсване
Приготвяне:
за форма с диаметър 25см
За тестото:
500 гр брашно
250 г рстудено масло на кубчета
100 гр захар
щипка сол
ванилия
кората на лимон
2 яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко
За плънката:
600 гр череши без костилките
150 гр захар
40 г натурално пшенично нишесте
6 с. л. вода
Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
захар за поръсване
Приготвяне:
В робот (може и на ръка) смесете маслото, брашното, захарта и солта до образуване на трохи. Добавете разбитите и млякото и бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете в хладилника за половин час. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4-5 мм. Изрежете кръг с диаметър, по-голям от този на формата, в която ще печете и го прехвърлете в нея. Оформете тестото равномерно, притискайки го, където е необходимо, като направите борд. Надупчете го с вилица. Изпечете тестото за 5-6 минути.(Зори слага боб, който притиска тестото да не се надува, но аз този момент го пропускам винаги, и така добре се получи)
Приготвяне на плънката:
Сложете черешите в тенджерка, заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към черешите. Оставете на котлона за около 5-6 минути, да се сгъсти.
Сложете черешите в тенджерка, заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към черешите. Оставете на котлона за около 5-6 минути, да се сгъсти.
Приготвяне на пая:
Извадете изпеченото тесто от фурната. и изсипете черешовата смес отгоре. Разточете остатъка от тестото на кръг с дебелина 4-5 мм и с метален резец направете няколко кръгчета или цветчета. Изрязаната част от тестото, сложете отгоре. Намажете пая с разбито яйце и поръсете обилно със захар. Изпечете пая на 200 градуса, докато стане апетитно златист.
Насладете му се!
Много апетитен пай, Веси! Отдавна съм му хвърлила око, но все още не съм го приготвила. Слънчева и позитивна седмица!
ОтговорИзтриванеТеди, нека излязат хубавите череи и не се колебай изобщо! Слънчево утре!
ИзтриванеЧуден пай си сътворилиа, Веси. Ще си предърпам едно парченце. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТанче, с удоволствие ще те почерпя:) И аз те прегръщам!
ИзтриванеИ двете си ви харесвам много, а този пай направо ще го гушна:))) Чудесни снимки., Веси! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАбе ние тука всички си се харесваме, Катенце:)),благодаря ... и те гушкам!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванетази година все още не съм хапвала череши.Но паят е страхотен - прекрасни снимки и представяне.
Поздрави !
И аз не съм, скъпи са, а и безвкусни ранните, рецептата съм приготвяла миналия сезон:)
ИзтриванеОбичам сладичкото и черешите. А, тази комбинация хич не е за изпускане..... Поздрави!
ОтговорИзтриванеИван, сигурна съм, че ще ти хареса!
Изтриване