сряда, 27 април 2016 г.

Козунак със заквасена сметана

Козунак със заквасена сметана



Този козунак правих още преди 3 години по рецепта, която видях при Роси - Еликсир. Нейния блог изобилства от рецепти за това изкушение и която и да опитате - няма да сгрешите и ще получите чудесен резултат. От тогава правя по тази рецепта всяка година. Сменям плънката, но тестото е чудесно. Знам, че рецептата я има по доста блогове вече, и разбрах, че първа я е пуснала Ева Тонева, но реших, че не може да не присъства и в моето тефтерче. Благодаря и на Ева, и на Роси за тази вкусотия!


Продукти :

3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана
160 гр. захар
60 гр. масло + 40 мл. олио
малка щипка сол
30 гр. прясна мая
кората на еднин портокал + 2 с.л. портокалов сок
1 капсула есенция ром
около 750 гр. брашно / София мел за козунаци /


Приготвяне:

Меся в хлебопекарната и продуктите ми са от хладилника. 
Програмата, която ползвам е за месене и втасване, общо 1 час и 30 минути. След първото месене (около 20 минути е) я изключвам и пускам наново.

Слагам яйцата и захарта, сметаната и маята (натрошена)  в контейнера на хлебопекарната, добавям щипката сол ,есенцията, кората и сока от портокал и половината брашно и пускам да се меси. Добавям постепенно пресято брашно, докато спре да маже под бъркалките и тестото стане еластично и не лепнещо. След като пусна машината за второ месене постепенно започвам да добавям смесената мазнина, лъжица по лъжица, като изчаквам хубаво да се поеме от тестото и тогава добавям следващата.

Ако след мазнината тестото е станало прекалено меко, може да се добави 1-2 лъжици брашно.Тестото трябва да не лепи, но да е меко като възглавничката на ухото:) Оставям да втаса в машината, тя си го подгрява.
Втасалото тесто оформям на леко намаслена повърхност с намаслени ръце.
От това тесто могат да се получат 3  средни козунака или два големи, в желаната от вас форма - кръгли или правоъгълни и сплетени или не. От тестото може да се направи и руло. Плънката също е пожелание.
Разбира се тестото може да се омеси и на ръка, като това трябва да трае поне половин час, след което да се добави мазнината постепенно. При това положение продуктите е добре да са със стайна температура и маята да се активира предварително в малко топло мляко или вода, съответно е нужно да се добави и брашно.
Пека в подходящи форми, покрити с пекарска хартия, като оставям козунаците да втасат повторно, докато удвоят обема си. Обикновено ги поставям във фурната и ако е нужно я включвам на 30-40-50 градуса. Може и отвън, но е хубаво кухнята да е добре затоплена.
Когато втасат ги намазвам с отделения жълтък,смесен с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко и поръсвам обилно със захар.
Пека ги в загрята на 170-180 гр. фурна, на второто ниво на решетката. Така ми се изпичат идеално за около 25-30 минути, но това зависи и от големината на козунаците. За всеки случай  пробвам с метален шиш.
Този път единия от  козунаците съм сложила стафиди, орехи и локум -  по желание на дъщерята, която категорично иска нещо традиционно, а не "измишльотини".




8 коментара:

  1. Станал е страхотен! Какви конци има самоо!
    Весели празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ей това е да си имаш "помощница" в кухнята, а не като мен да се бориш с тестото половин час и нагоре! :)
    Чудесен козунак се е получил, Весе! Поздравления, мила! Да ви е сладко!
    Светли и благословени празници от мен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, липсата на време, не толкова на сили или желание е това, в което ми помага машинката:) След цял работен ден (пък и в почивните дни) и един взвод котки и хора у дома не бих могла да отделя време и за месене:)
      Представям си обаче твоите ръчно омесени козунаци колко са прекрсни, друго си е ръчното месене! Но се радвам, че и моите ти допадат, абе добре си меси помощничката:)))

      Изтриване
  3. Разкошен козунак, Весе -
    от много години /още от Гответе.../ си спомням майсторските ти козунаци!
    Поздрави и щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен! Светли празници на теб и твоето семейство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Иван, искрени благодарности за комплимента!
    Мир и топлина и в твоя дом!

    ОтговорИзтриване