събота, 2 април 2016 г.

Спомен ...и едно гювече по гински

На този ден, преди две години загубихме скъпия ни приятел - Жорето. Спомена за него ме натъжава и усмихва. Тъгата, разбира се е, заради неговата липса, така осезаема..., заради един живот, отишъл си твърде рано, заради семейството му, за което загубата е огромна...Усмивката...ме връща във времето, в което общувахме почти всекидневно по скайп или във форума на "Гответе с мен", в прекрасните моменти, които сме прекарвали заедно...Тези спомени ще съхраня завинаги. 
Жоро Бордовски ни остави богата колекция от авторски рецепти. За мен те са учебник по кулинария . Приготвяла съм много от тях, други ще опитвам в бъдеще. 
В памет на изключителния кулинар ще публикувам днес една рецепта, която  копирам дословно от неговия сайт. Снимката и приготвянето са от преди няколко години...



Продукти:

за кюфтетата:
· 350 гр.кайма смес (75%телешко 25% свинско)
· 1 яйце
· 1 филия стар хляб
· 1 глава лук
· 1/2 ч.л. червен пипер
· 1/2 ч.л. черен пипер
· 1/2 ч.л. кимион
· 1/2 ч.л. къри
· щипка сол
· брашно за паниране


други продукти:
· 2 глави лук
· 4 с.л. зехтин
· 2 големи домата
· 100 мл. червено вино
· 1 с.л. брашно
· 4 яйца
· 4 щипки универсална подправка
· 2 дафинови листа

Приготвяне:

Хляба се накисва в студена вода и се изцежда, лука за каймата се нарязва на ситно.Замесва се каймата с всички предвидени продукти, оставя се да почине половин час, след което се оформят 4 топки, които се панират в брашно.
Другия лук се нарязва на полумесеци и се задушава в зехтина до златисто, поръсва се с брашното и след малко се отстранява от огъня. Разпределя се в 4 гювечета. Отгоре се поставя по една топка кайма, отстрани на нея по половин домат. Наливат се по 25 мл.вино 25 мл.вода. Поставя се по половин дафинов лист и по 1/2 с.л. зехтин. Гювечетата се пекат във фурна с капачета на 250 градуса около половин час, после във всяко се чуква по едно яйце, поръсва се с по щипка универсална подправка и се връщат във фурната за още 10 минути, отново с капачета.

13 коментара:

  1. Бог да го прости! Не го познавах, но рецепните му са страхотни и докйто ги има, все едно, че е жив с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бате, не само рецептите, той самия беше много ярка личност...

      Изтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Натъжи ме, Весе! Мир на праха му! :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ирме, но е неизбежна и тъгата за съжаление...Вие сте се виждали и вярвам, че ще запазиш този спомен.

      Изтриване
  4. Мир на праха му, Веси! Много ми липсва и на мен Жорето. Всеки път като отворя скайп и очаквам да ми изскочи отнякъде Здрасти-мрасти дай пари за пасти......... Ала няма..........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, да..."Весела-Месела, пак не омесила"...Обаче днес ме гледаше внука му с неговите очи...такова странно чувство изпитах...все едно е той, а може би просто ми се е искало.

      Изтриване
  5. Мир на праха му! Вие сте истински приятели,миличка. Не го забравяте и винаги сте с него и със семейството му. Сигурна съм, че той знае за това. Жоро, остави след себе си една ярка светлина и като човек, и като кулинар.
    Съдбата едно прибира и друго дава. Безсилни сме пред нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, Жоро и Нора заслужават това приятелство. Щастливи сме, че ги срещнахме и за жалост загубихме него. Ще ми се да имаме и повече време за общуване и помощ на Нора...а тя, крехка и слаба сама понякога на нас помага - със съвет, разбиране...
      Така е със съдбата - кръговрат...

      Изтриване
  6. Светла му памет, страхотен човек,
    прекрасни рецепти - ползваме неговата книга... и сякаш е с нас.
    А ти си един чудесен приятел, прегръдка:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такъв беше!
      А ние го чувствахме и него, и Нора - много, много близки...
      Рядко има такива хора днес - отворени, неприкрити, истински, затова много често се натъжавам, че точно тези хора страдат, отиват си преди да се дали всичко от себе си...

      Изтриване
  7. Светла му памет! Дано Бог закриля бизките му! Често правя негови рецепти и с добро го споменавам! Чрез своите рецепти ще живее дълго-дълго с нас

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Майче! Дано вижда от някъде, че го помним и ценим!

      Изтриване