събота, 19 юли 2014 г.

Баница с патладжан и кайма

Това е една от любимите ми баници, да не кажа - най-любимата.  Зная я от 2000 година, от колежка, секретарката Руми, която вече е пенсионерка. Това е типично еврейска рецепта, съпруга и беше евреин. Много е нежна и необичайна. Правила съм я и с пилешка кайма. Заради тази баница - замразявам печен патладжан.








Баница с патладжан и кайма



Продукти:


1 пакет  кори за баница (500 гр)
500 гр кайма
олио
черен пипер
сол
1 голям изпечен патладжан
3 яйца
250 мл. прясно мляко
вегета/пикантина/

Приготвяне:





Каймата се запържва в олио, прибавя се обеления патладжан, смлян или намачкан с вилица, сол и черен пипер.
Взимат се по две кори, поръсват се със сместа и се навиват на рула, редят се в кръгла тава на охлюв. Слага се във фурната и се запича до златисто, след което се залива със сместа от разбитите яйца, прясното мляко и вегетата. Пече се отново до готовност, до зачервяване.

Чаша айрян е добро допълнение!

Да ви е сладко, ако се решите!




8 коментара:

  1. Веси, така си я описала, а така обичам патлджан! Запазвам си и обещавам да опитам, чудесна е. Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, опитай и сподели дали ти е харесала.

      Изтриване
  2. Чудесна е баницата, Веси! Правя подобна, но ми харесва и твоя вариант и сега в сезона на патладжаните ще я опитаме :)
    Хубав неделен ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, знам я Пеп и твойта, да! Ама що още не ми е патладжанено бре (то лято ли е като лято?!?)...

      Изтриване
  3. О, такъв сутрешен комплимент, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Много..,ама много ми хареса състава така,че си я отбелязвам и аз ще я опитам тази вкусотия,Веси!

    ОтговорИзтриване