вторник, 28 юни 2016 г.

Млечна леща

:thumbup:Млечна леща

Продукти:
200гр. леща /при мен червена белена/
1 глава кромид лук
2 моркова
1/2 домат
4 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кофичка кисело мляко
сол
чубрица
босилек
1/2 връзка магданоз
зехтин/олио

Приготвяне:


Лещата се измива, залива се с 1,5 л. топла вода. и се слага на котлона, веднага се добавят ситно нарязания лук, настърганите моркови, 2 ск. чесън, домата, чубрицата и босилека. Яденето къкри десетина минути до омекване на лещата. Добавя се размитото в малко вода брашно, посолява се. Когато лещата е готова /червената увира много бързо/се добавя нарязания магданоз и прясното мляко. Отделно се смачкват другите 2 ск. чесън и щипка сол. Оставя се на изключен котлон около 1/2 час да отлежи. Добавя се и киселото мляко. Изсипва се в лещата, като се разбърква. Сервира се.
Оказа се много вкусна супа




* Рецептата е от една готварска книга на Ути Бъчваров за рецепти с кисело мляко.

11 коментара:

  1. Благодаря, Весе,
    харесвам рецептите на Ути и това предложение много ми допада.
    Сърдечни поздрави и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз принципно не ги харесвам, но в тази книжка има добри попадения:)
      Е, нека де лято!

      Изтриване
  2. Интересно предложение. като че ли пробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента ли Мъхче:)), ще чакам отзиви и по-добри снимки, че моите стариииии.

      Изтриване
  3. Да си призная леща рядко готвя, въпреки, че си я изяждаме и ни е вкусна, но някак не се сещам да я приготвям често. Тази супа много интересна изглежда, апетитна и вкусна. Дано не забравя, но определено искам да я пробвам. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дъщерята и зетя много обичат леща, но а съм мръднала нещо в традиционната рецепта, а не са я харесали, но за мен си правя експерименти понякога:)

      Изтриване
  4. А знаеш ли, Веси, че аз не я готвя с мляко, но сама си открих като малка, че е вкусно да си добавя (кисело мляко) към вече сготвената леща. :) Така че нямам съмнение за предложението ти.
    Поздрави и хубава вечер!

    П.П. И може да си погледнеш в пощата (имейла). ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, да знаеш аз като малка - мляко добавях на всичко, ама наистина на всичко, даже на кисело зеле:)) Сега нямам този навик, дори бих казала - рядко консумирам. А дъщерята пък добавя сирене в лещата и казва че е вкусно.

      Изтриване
  5. Весе, много апетитна е тази лещичка Аз не пропускам да се натреса на всеки вид сготвена леща, защото ми е едно от любимите неща! Поздрави от сърце <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, точно писах, че дъщерята също много я обича, но в този вариант не опита. И аз ти отвръщам сърдечно!

      Изтриване
  6. Веси,
    много интересна рецепта.Аз наскоро видях да се гарнира сготвена леща с кисело мляко.Много ме изненада това.Но в днешният свят много се промени традиционната ни кухня.Навлизат все нови и нови предложения от цял свят.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване