сряда, 10 декември 2014 г.

Клин чорба









                                                                                                                                                              







Ето от мен една супичка, която правеше навремето баба ми, а тя знаела от нейната баба, съвсем простичка е, но за мен е вкусна, пък и спомен от детството... :smile1:

КЛИН ЧОРБА

Продукти:


10 средни картофа /според желанието за гъстота/
1 домат и 2 чушки от сурова туршия
1 глава лук
олио
ако е необходимо сол
градинска чубрица

Приготвяне:


Картофите се нарязват на кубчета, лука също на ситно. Слагат се в тенджера със студена вода /количество пожелание за гъстотата/ да се варят. Слагат се и 4-5 с.л. олио. Като заври се намалява котлона и се отпенва. Когато са омекнали картофите се добавят нарязаните на кубчета зеленчуци от туршията, заедно със сока, който са отделили. Ако е необходимо се добавя сол и градинска чубрица. Ври още 10 минути. 
Може да се добави и ориз или да се застрои, но аз я харесвам и така.

15 коментара:

  1. Ох и на мене ми е любима,Веси!И има една каша с туршийка(скоро ще я споделя:))....
    Проста ,но отключва раклата със скъпи спомени тази твоя чорбичка....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, ще чакам за кашата, не я знам нея, а аз имам още две рецепти с туршийката, ще ги пусна и тях, сега им е времето.

      Изтриване
  2. Хм, баща ми наоследък взе да готви често с кисело зеле от туршия и разбира се сок от него и никак не е лошо. Ще видя и тази супичка;) Поздрави, Весе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, с киселото зеле си е добре, но опитай и с другите зеленчуци - интересно е!

      Изтриване
  3. Без нищо излишно, ама и на мен много ми харесва! :)
    Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, понякога тези простички бабини нещица са много вкусни, като дете в бедните следвоенни години баба ми е казвала, че са топили хляб в саламурата на туршията, това са хапвали и после след години вече когато имаше всичко и беше достъпно обичаше хей така да си топва пак, вкусно и беше, сега и аз го правя, като режа зеленчуците за салатката. Усмивка за Усмивката!

      Изтриване
  4. Я, каква супичка интересна. Не съм правила с туршийка. Познато име на супа, но не съм се замисляла за съдържанието. Абе чудна е, като я гледам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, от баба знам, че това е клин чорба, но по различните краища май различно я готвят. Празнично настроение!

      Изтриване
  5. На тази чорбичка бих и надробила две филийки хляб и малко сиренце.... и гореща попарка за закуска, Весе! Умирам си за такива импровизации! А за бедните следвоенни години... моля ти се, аз и сега обичам да си хапвам хлябец и саламура, не виждам нищо срамно в това...

    ОтговорИзтриване
  6. О, не е срамно, далеч съм от тази мисъл, а пък и вкусно е, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, вкусно си е! Да не говорим за това, колко хора у нас и днес живеят под чертата на бедността, за пенсионерите не ми се и мисли!...

      Изтриване
  7. За клин чорба нещо ми се мотае из ума с кисело зеле и сок, праз лук, сухи червени чушки, картофи, но си права че по различните краища по различен начин се приготвя. Важното е, че е много вкусна! Как ме подсети за нея! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз харесвам една студена супа от праз, зелев сок и суха люта чушка, май се нарича армеева чорба, но може би е вкусно и варена, с картофи.

      Изтриване
  8. Весе, прекрасна супичка. Сега като се прибера ще си я направя. Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее, кажи ми, че верно си правиш сурова туршия...

      Изтриване