понеделник, 7 януари 2019 г.

Меденки - 2

Честит Ивановден на всички празнуващи! Много са хората, които имат имен ден днес, сред тях  мои познати, колеги, приятели, роднини! Поздравявам всички тях, и тези, с които връзката ни уви не успя да е нищо повече от кръвна, но все пак е връзка! Бъдете здрави!

Рецептата, която ползвам за меденки е тази. Различното тук е оформянето и слепването, а резултата е уникален.

Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода,
1 с.л. оцет
5 с.л. течен мед
около 3 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела (микс коледни подправки за меденки от Лидл)
ванилия

за слепване:
1 пакетче масло - 125 гр
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. смлени орехи
трохите от издълбаването

шоколад - за украса





неделя, 6 януари 2019 г.

Богоявление и зелена салата с овче мляко

Богоявление или Йордановден!
Дядо се казваше Йордан! Няма го сред нас вече 31 години. Беше добър човек, макар бързорек, но бързо му и минаваше. Беше чудесен дядо, не помня да ни се е скарал или нагрубил, обич струеше от очите му, когато обърнеше поглед към нас. Обичахме с брат ми да сме вечер около него и той да ни разказва за неговото детство и младост.  Живееше на село, там и работеше, гледаха с баба и животинки, и градини, и ниви садяха. Ваканциите ни бяха чудесни. 
Чудесно беше и овчето кисело мляко.
Предлагам ви не рецепта, а просто едно разнообразяване на зелената салата. Маруля, сол, мляко, може олио или зехтин, но може и без тях, млякото е мазничко.
Ако си намерите от някъде истинско овче мляко, ще се насладите на невероятен вкус. 
Аз няма от къде да намеря, снимките ми са стари, но спомена ми е жив! 
Честит празник на всички, които имат имен ден днес! 




четвъртък, 3 януари 2019 г.

Лично изработени подаръци

Много обичам да се занимавам с ръкоделие, с всякакви дейности, включващи ръчен труд, а ръчно изработените нещица винаги ме грабват и привличат. 
Обаче в последните години все не намирам време, или по-скоро нужното състояние на духа, така де, с годините станах по-неспокоен и нервен тип, на младини бях доста спокойна натура.
Ежедневието някак ми взима силите и не ми остава вдъхновение за творчество, върша си само рутинните дейности, а другото ме натоварва, вместо да ме разтовари. 
Някъде обаче, в едно ъгълче на същността ми, си стои това желание и от време на време излиза на повърхността. 
Така ме връхлетя и този път, между работата, купуването на подаръци за сто човека, правенето на сладки и обичайното домакинстване, ме осени идеята да правя възглавнички с коледни мотиви. 
Всъщност не съм изобретила нищо, просто надникнах в нета и от там вече в мислите ми се визуализираха тези калъфки. Изработих ги с подръчни средства, при мен парчета платове да искаш.  Не са съвършени, но на мен са ми сладурски.
Бурканчетата за сладки също не са нещо ново и невиждано, тях само съм украсила, а част от сладките, които приготвих, избрах да поставя в чаши за вода, с коледни мотиви, хареса ми как се получиха. 
Ще се изфукам тук, пък вие може също да се вдъхновите:).
ако не да правите сладки, то с някое от останалите ми предложения.








Още две възглавнички скроих, но не успях да довърша, едната е с еленче, а другата със снежен човек.




















вторник, 1 януари 2019 г.

Тлаченка



Тази рецепта публикувам с огромни благодарности към Александър, приятел на децата, който е ценител на добрата кухня и е в месарския бизнес.
Освен всичко, той ни осигури и крачетата за направата.
Рецептата е чешка.
Много вкусен желиран деликатес!
Благодаря, Александър!

Продукти:
3-4-5 свински крачета, старателно почистени и измити
1 кг месо от плешка
език, ако желаете, аз го пропуснах
майорана
сол
бял пипер
пушен пипер

Приготвяне:
1.Сваряват се крачетата.
2.В друг съд се сварява месото (на големи късове) и езика (може и без език) 
3.Обезкостяват се крачетата и се смилат с блендер, след което се връща „каймата” в бульона от крачетата. 
4.Добавя се месото накъсано на ръка, езика, майораната, пиперите и сол. 
5.След като кипне го пълня в отрязано отгоре пластмасово шише, с правилна форма на цилиндър, с диаметър 10 см, или в по-дебели пликове за целта, може и в изкуствени черва! 
Важно:
1.Бульона от вареното месо не се ползва за тлаченката, само този от крачетата!
2.Добавя се сол докато се усети бульона пресолен!!! Като се желира усещането на сол е нормално! 3.Докато се желира се търкалят колбасчетата през 15 минути за да се избегне мазнина във горния край!
След престой в хладилника, най-добре за нощ тлаченката лесно се изважда от шишето, което може да се среже и се поставя в удобен съд или плик. Аз направих по-голямо количество, и една част замразих.


Тази снимка е на Александър, който е изпълнил рецептата професионално и така я е и вакуумирал тлаченката:

Ето и моите снимки:














понеделник, 31 декември 2018 г.

Наричам я да е Честита, Новата 2019 година!

На прага е - 2019!
Наричам я - за мен и семейството ми, за близките, за приятелите:
Да е здрава!
Да е щастлива!
Да е щедра!
Да е мирна!
Да е свободна!
Да е благодатна!
Да е плодородна!
Да дава!
Да учи!
Да ни смирява!
Да ни вдъхновява!
Да ни прави добри!
Да сбъдва най-съкровени копнежи!
Да дарява смисъл!
Да е Честита!


А старата 2018 се изнизва, оставяйки ни благодарни, че сме живи, че сме здрави, че не ни взе нищо, а ни даде - колкото, толкова. Не беше лесна, не беше изключителна, но бе добра. Имаше и хубави, и неприятни емоции, имаше много обич, но и много съмнения, имаше истинско приятелство, но имаше и разочарования, имаше гордост, но и тъга, имаше работа, но и приятни моменти, имаше еднообразие, но и пътешествия!
Беше пъстра и шарена! Нека си иде и остане спомен!


Нека през Новата 2019 година срещаме само радост и светлина по пътя на времето! Нека посрещаме предизвикателствата му и останем в безкрая му!
Весело посрещане - с Вяра, с Надежда, с Любов!


събота, 29 декември 2018 г.

Торта снежен венец "Павлова"



На Р и С!

Не е важна тортата, важно е да е сладък живота ви заедно!
Не са важни подаръците, но са важни жестовете ви един към друг!
Не са важни думите, но са важни чувствата, които влагате в тях!
Не са важни парите, важно е това, за което ги харчите да ви носи радост!
Не е важно да имате жилище, важно е да го превърнете в дом!
Не са важни подписите, но е важно да бъдете семейство!
Не е важно какво изразяват лицата ви, важно е да има любов в сърцата ви!
Не е важно колко години сте заедно, важно е да вярвате, че така ще е винаги!
Не е важно да имате всичко, важно е това, което имате да ви е достатъчно и да ви прави щастливи!

Ако вие не си подарите всичко това - няма кой да го направи!

Честит 29 декември!





Дарето е подстрекателката, с това невероятно произведение, което отдавна ми взе акъла. Е, намерих повод да го приготвя и аз и съм доволна от резултата. А колко бързо се приготвя няма да разберете, ако не опитате. Аз малко опростих крема, т.е. не го делих на две, а по още по-бързата процедура действах. Е:





Продукти:
Белтъчен блат:
3 белтъка
200 г кристална захар
щипка сол

Крем:
100 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана за разбиване

За украса:
зърна  нар
черни боровинки, замразени
кандирани череши
пудра захар за поръсване
клончета розмарин за украса









Приготвяне:
Разбиваме белтъците с щипка сол, слез разпенването прибавяме на части захарта.  Желателно е яйцата да са със стайна температура и да се разбиват в стъклена купа. Всичко трябва да е сухо - и купата, и бъркалките, да няма никакъв жълтък в сместа. Скоростта на миксера се увеличава и накрая се получава гъст, лъскав сняг. В широка тава, върху хартия за печене се насипва с лъжица от разбития сняг във формата на венец. Поставя се във фурната и се суши на 100-120 градуса, на най-долно ниво, като са включени и горен, и долен реотан. 
След изсъхването, около час се изважда целувката и се оставя да изстине. 
През това време се разбива сметаната, добавя се маскарпонето и отново се разбива. 
Готовия крем се нахвърля небрежно с лъжица върху блата, поставен на поднос. Отгоре се украсява със свежите и/или замразени плодове и клончетата розмарин. За финал се поръсва с пудра захар. 
Много празнично изглежда!
А символиката оставям на въображението! 











петък, 28 декември 2018 г.

Пиле по китайски

Рецептата е на Марианка,  правила съм я в оригинал по тази рецепта, но този път малко промених, за по-бързо. Много вкусно пиле!

Пиле по китайски



Продукти:
600 - 700 гр. пилешко филе
2-3 с.л. светъл соев сос
3-4 моркова
3 стръка праз лук
6 с.л. олио


1 чаша вода
2 - 3 ч.л. нишесте






Приготяне:
Пилешкото филе се нарязва на тънки лентички и се запържва в олиото до златисто. Добавят се лука, нарязан на филийки и морковите, нарязани на пръчици за 3-4 минути. Смесва се водата с нишестето, излива се в тигана и се вари до сгъстяване (около 5 минути).