събота, 10 септември 2016 г.

Агнешко с две бири за специален ден


Агнешко с две бири за специален ден


Наскоро попаднах на една на пръв поглед забавна история, но всъщност дълбоко-философска житейска мъдрост! Противно на очакванията, прочетох я не в интернет, а на последната страница на  специализирано списание, свързано с управлението на човешките ресурси. Четях си го пред кабинета на зъболекаря, хем да не скучая, хем да спестя от времето в службата, което не винаги стига и за това. Много се учудих, макар, че и друг път съм чела хайку там, може би за разведряване на професионалната насоченост на изданието. 
Както и да е, ето историята, която преписах от там дословно, защото много ми допадна и защото това е и моята философия на живота. 

"Философията на живота

В часа по философия професорът застана зад катедрата си, отрупана с различни предмети и зачака студентите да утихнат.

Тогава взе голям празен буркан и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително. 
После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително. 

Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко.Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха единодушно "да".
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките.Студентите се разсмяха.


Сега - каза професорът, когато смехът утихна - искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. 
Топките за голф са важните неща във вашия живот - семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите, предпочитанията ви - все неща, които, ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. 
Камъчетата са другите неща - работата ви, къщата ви, колата ви. 
Пясъкът е всичко останало - малките неща. 
И продължи - ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. 
Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. 
Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. 
Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. 
Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. 
Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.


Една от студентките вдигна ръка и попита - а какъв беше смисълът на бирата? 
Професорът се усмихна - р адвам се, че ме попитахте - исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири."


Благодарна съм за това, че моят буркан (живота) се пълни точно по реда, описан от професора...семейството ми, приятелите, стремежа да бъда добър човек и добра в това, което правя и което съм, стремежа към знания и умения.
Следват дома, работата, стремежа към по-добре устроен живот, добрата почивка, забавленията, хобитата.
Накрая остават един куп излишни неща, без които можем, но които ни доставят удоволствие - хубави дрешки, козметика, безцелно шляене или мързелуване, контакти с хора, които не ни носят нищо, освен моментно приятно изкарване...и още, и още...
Бирите ли - честно казано ми горчат, но какво пък - и на мен се е случвало да отпия и да ми хареса, но задължително с агнешко!

А повода да ви почерпя тук и вас с агнешко с две бири е, че днес е нашата годишнина - 27- ма по ред - от деня на нашата сватба!
Това е и може би първата топка за голф, поставена в буркана на живота ми, точно преди толкова години, в съзнателния ми живот!
Благодаря!
Обичам и съм обичана! И нека бъде така и занапред! Дано дъщеря ни следва също този пример в живота си и бъде истински щастлива!Пожелавам си единствено здраве за всички ни!


Продукти:

1 агнешка плешка
1 було за дроб сарма (може и без него)
зехтин
сол
червен пипер
черен пипер
риган
розмарин
две кутийки от 500 мл бира 
250 гр гъби
20 бр. лозови листа









Приготвяне:

Плешката се нарязва на парчета, които се обтриват хубаво със солта и пиперите, заедно с нарязаните на две гъби. На дъното на голяма йенска тавичка се застилат половината лозови листа, отгоре се нареждат порциите месо, между тях се наместват гъбите. Завива се с останали лозови листа. Внимателно отгоре се изливат 200 мл бира. Пече се на 250 градуса около час и после още час, час и половина на 150-180 градуса. Изважда се, махат се горните листа и се покрива с булото, отново се поставя, докато булото почти се стопи и месото се зачерви. Поднася се с любов и с остатъка от двете бири или по 400 мл за двамата празнуващи!
Да ви е вкусно!







И не забравяйте, че бирите са само за да полеете щастливите мигове, които сами сте поискали и постигнали в живота си!








четвъртък, 8 септември 2016 г.

Сладко от зелени смокини

Срам не срам - ще си призная:)
Тази година, на територията на хотела на морето имаше смокиня:) Ей такава, диворастяща, в близост до задния вход, без някой да го е грижа, че се е отрупала с малки, зелени плодове. Е, набрах си един плик, под изричната забрана на мъжа ми да се излагам:))
Е, аз какво съм виновна, че няма от къде да си купя, а никой не го бе грижа за това самотно дръвче и неговите плодове. И така, последния ден, след плаж си минах от там и си напълних пликчето. Та чак до София пропътува и наред с прането на целия багаж, веднага след прибирането си варих и сладко:)) Какво ли не прави човек за едното хоби:))
Рецептата, която си избрах е на Мария. Прекрасно се получи!





Прдукти:

1 кг. зелени смокини
1 кг. захар
1 ½ ч. ч.  вода
1 ч.л. лимонтозу







Начин на приготвяне:

По препоръка на Мария, когато са много зелени смокините е добре да се надупчат с игла. 
Плодовете се измиват, слагат се в голяма тенджера и се заливат със студена вода. Варят се 3 пъти за по 5 минути от момента на завиране. След всяко варене, водата се изхвърля, смокините се връщат в тенджерата и се заливат с нова студена вода. След последното варене се обливат със студена вода докато се охладят.
От захарта и водата се сварява сироп за около 10 минути. В сиропа се добавят отцедените от водата, охладени смокини. Вари се на силен огън 20 мин. Пяната,  на повърхността се премахва с лъжица.  Сваля се от огъня и се оставя сладкото  да престои 24 часа отхлупено.
След това се слага да заври отново до нужната гъстота на сиропа, като се прави проба с капка, върху порцеланова чиния, да не се разтича.Преди да се свали от огъня се добавя лимонтозуто. 
Докато е горещо се разпределя в сухи, чисти бурканчета. Затварят се и се обръщат върху капачките, където остават докато изстинат напълно.








И реколта 2020

вторник, 6 септември 2016 г.

Солен кекс с маслини и овесени ядки

Ето го - прясно приготвен и сниман, този път, не от стотиците запаси от рецепти, които съм скътала на компютъра, лаптопа, флашки, дискове, дискети или просто на хвърчащи листчета:))

Фантастичен се получи. Рецептата видях в една книжка на Бон апети "70 бързи рецепти", но идеята за овесените ядки си е моя. Тук ще запиша моя вариант, с  промените.




Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. зехтин
3 яйца
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
100 гр сирене
1/2 ч.ч. нарязани маслини
1/2 ч.л. наситнен босилек или сух





Приготвяне:

В купа слагам първо течните съставки и содата и разбърквам енергично с вилица. Добавям брашното и продължавам да бъркам, този път с лъжица, следват овесените ядки, сиренето и маслините, босилека. Сол не сложих, защото и маслините и сиренето ми бяха доста солени.
Пека в правоъгълна форма, 25/10 см, облицована с хартия за печене. Фурната е включена на 220 градуса, отнема около 30 минути. Охлаждам на решетка и нарязвам леко топъл.
Много крехък и вкусен, свършва на мига. Затова си направете двойно количество!






ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ, КЪДЕТО И ДА СТЕ ПО СВЕТА!
МИСЛЕТЕ ЗА РОДИНАТА С ОБИЧ И ВЯРА В НЕЙНОТО ДОБРО БЪДЕЩЕ!



понеделник, 5 септември 2016 г.

Сладкиш с кайсии круши

Една много вкусна импровизация с налични продукти. Млякото може да е само прясно или само кисело, просто аз имах по малко и от двете.

Продукти:
125  гр масло
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2 и 1/2 ч.ч. брашно
4-5 кайсии
4-5 круши




Приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, добавяме яйцата, млякото и накрая брашното с бакпулвера.
Изливаме в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре нареждаме почистените и нарязани предварително круши и кайсии. Печем на 180-200 градуса до суха клечка. Охлаждаме и поръсваме с пудра захар.
Ароматен и вкусен сладкиш.








неделя, 4 септември 2016 г.

Шоколадов мармалад от сливи

В сезона на сините сливи да подсетя за нещо много вкусно. Това е рецепта на Лабрекс от БГ - Мама. Изкушение за всички, които като мен обичат шоколад, а също и сини сливи. Оказа се, че и комбинацията им е фантастична. Сладкото от сини сливи  по принцип е едно от най-любимите ми. 
Снимките са лоши и стари, но това не пречи да се хапва с удоволствие:)) Ако успея, ще направя и тази година и ще снимам:)


4 кг добре узрели сини сливи
2 кг захар
10 с. л. какао
 ванилова есенция 

Посипваме нарязаните сливи с 1 кг захар и  оставяме да престоят една нощ. Сливите пускат сок, на другия ден сипваме и останалата захар и 10 с.л. какао  и слагаме на котлона. Вари се на тих огън, точно един час, след като кипне, от време на време се разбърква. Към края се добавя ваниловата есенция. Сваля се от огъня, още горещо се налива в буркани, запечатва се с капачки и  бурканите се обръщат до изстиване. 
Ако сливите са по-меки се разкашкват, ако са по-твърди - остават цели половинки. 
Аз обаче пасирах и се получи много фин мармалад. Горещ насипах в бурканчета и обърнах.



събота, 3 септември 2016 г.

Апетитка със зелени домати

Бързам да пусна рецептата за нещо наистина много апетитно!
И лесно, и бързо...само си пригответе повечко хляб, най-добре домашно приготвен!
Рецептата е на майката на шефката ми.

Дани, благодаря, такъв апетит ни отвориха тези чушки!




Продукти: (количеството е приблизително и търпи промени)

300 гр люти чушки
1 морков
2-3 зелени домата
4-5 стръка копър
4-5 эстръка магданоз
3-4 ск. чесън
200 мл оцет
100 мл олио
2 с.л. мед
сол на вкус




Приготвяне:

Чушките се изпичат на котлон, скара или където прецените. Поставят се в дълбока купа, веднага се посоляват и се добавя меда. Следват олиото, оцета и подправките. По рецепта морковите се настъргват, а доматите нарязват на ситно. Аз обаче ползвах печени на филийки зелени домати, които имах замразени от миналата година. Не съм опитвала със сурови домати, защото нямах, но с печени много ни хареса!
Не пропускайте да си пригответе тази апетитка!
Морковите и доматите, както и меда омекотяват лютивината на чушките.



петък, 2 септември 2016 г.

Къпинов сладкиш с извара

Дъщерята цяло лято бере къпини, в близост до сервиза на зетя, да не повярваш, че в София имало от този горски плод. Правих няколко пъти сладко, правих чийзкейк, суров, сега дойде ред и на тази измишльотина, с налични и наложително належащи за употреба продукти в хладилника.




 Продукти:

250 гр обикновени бисквити, ползвам едни от 450 гр на Лидл, по фини са, с масло.
100 гр меко масло
2 с.л. течен шоколад
2 с.л. течна сметана

275 гр извара
200 гр заквасена сметана
200 гр течна готварска сметана
200 гр подсладено кондензирано мляко, гъсто
3 яйца
2 шепи къпини






Приготвяне:

Смилам в блендера бисквитите, добавям маслото, шоколада и сметаната с отново пускам, да се смесят. Получава се ронливо тесто, което разстилам във форма за пай, или обикновена тавичка.
Оформям лек борд, притискайки добре с пръсти или лъжица.
Разбивам изварата, сметаните, подсладеното кондензирано мляко и яйцата с пасатор. Сместа е рядка, на това да не ви притеснява. Изливам върху основата, отгоре нареждам къпините. Пека на 200-220 градуса, докато стегне, бързо става. Оставям във фурната, докато се охлади.




Десерта не бе достатъчно сладък за вкуса ни, затова приготвих къпинов сос, като сварих шепа къпини със захар и малко вода, прецедих и в още топлия сок добавих 1/3 пакетче желатин, разбърках добре и излях върху сладкиш. Сложих да стегне в хладилника, стана много бързо. Сега вече се насладихме на прекрасен вкус!