Уникално вкусна се получи, уверявам ви. Тази вечер, след разходка до село трябваше да приготвя вечеря и нещо за носене за обяд в понеделник. Още докато берях ситните листа на цвеклото, засадено за да имам за сарми, но преборено от плевели с почти човешки бой, за три седмици, имах идея да ги ползвам в супа, и в солен кекс. Кекса направих, за него съм пускала рецепта в блога, страхотен е също. Но пък и имах размразено телешко с кокал, което също би било добре за супа. И за да не правя две супи, комбинирах двата продукта в едно.
Необходими продукти:
1 кг телешко с кокал (бут, плешка)
1 морков
1 кубче телешки бульон
почистена от семената месеста част от дръжката на десетина изтърбушени, червени чушки
около 300 гр листа от цвекло с дръжките - червено и обикновено
пресен девесил, или замразен (няма нищо общо със сушения)
Начин на приготвяне:
Първо си сварих добре телешкото в тенджера под налягане, обезкостих го и нарязах на ситно.
В тенджера задуших в олио ситно нарязаните морков, лук, чушки и дръжките на цвеклото, прекрасен аромат дават. Долях бульона от варенето, кубчето, както и месото. Изчаках десетина минути да омекнат зеленчуците и сложих топка фино фиде, натрошена. Когато и то се свари добавих нарязаните листа от цвекло, просто за минута, много са крехки, и девесила и отстраних от огъня. Много ароматна и вкусна супа. Бързахме за вечеря и реших да хапнем така, а останалата да застроя, но ни хареса и си я оставих незастроена.
Обичам листата на цвеклото и манголда и често ги използвам и влагам в супи и ястия.Чудесна супа се е получила.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
И аз обичам зеленища, особено набрани саморъчно, ако може и отгледани...
Изтриване