Представям ви тортата за рождения ден на дъщерята.
Темата и символиката е Любовта, защото Тя е Любовта!
И защото от съвсем мъничка обича малинки, а и шоколад (него и нея обичаме всички). Изпълнението е в здравословен вариант, с минимум въглехидрати, за да можем да си похапнат и тези, които са в режим.
Рецептата е адаптирана от тук, при Дарето, но е променена и направена във възможно най-здравословния и вариант.
Необходими продукти:
200 г черен шоколад 74% какао
170 г кокосово масло
100 г бадемово брашно
2 препълнени супени лъжици пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сол
5 яйца
35 гр стевия на прах(естествен подсладител, заменящ захарта и по сладък 4 пъти от нея)
150 пресни малини за декорация + още 150 гр замразени за желето
2 ч.л. стевия за желето
1 с.л. желатин
За крем:
100 гр черен шоколад 74% какао начупен
200 мл течна животинска сметана 12%
За глазурата:
180 г черен шоколад 85% какао начупен
100 мл течна животинска сметана 12%
За глазурата:
180 г черен шоколад 85% какао начупен
100 мл течна животинска сметана 12%
Начин на приготвяне:
Загрявам замразените малини (може и пресни, но имах замразени, които исках да използвам) с малко вода, бързо се разваряват. Прецеждам през марля, отново загрявам и добавям стевията и желатина, като преди това дръпвам от котлона. Разбърквам добре. В тавичка или тенджера с диаметъра на формата за блата застилам хубаво прозрачно фолио по дъното и нагоре по стените малко. Изливам малиновата смес и поставям в хладилника да стегне.
Загрявам фурната до 160 градуса. Застилам с хартия за печене дъната на две 26 см тортени форми. Разтопявам шоколада и кокосовото масло в микровълновата, разбърквам и оставям да изстине.
Разбивам яйцата с микскер, докато удвоят обема си и добавям стевияна, разбивам още минута.
Добавям охладената шоколадова смес и разбърквам с шпатула. Прибавете внимателно бадемовото брашно и пълнозърнестото брашно, както и щипката сол, като разбърквам внимателно с шпатула.
Разделям сместа в двете форми за печене и пека за точно 15 минути блатовете на средна скара на фурната.
Изваждам ги от фурната и ги оставям да изстинат, Не ги вадете и не отлепвайте хартията, блатовете са много крехки и е желателно да се отлепва хартията при сглобяване на тортата.
Загрявам фурната до 160 градуса. Застилам с хартия за печене дъната на две 26 см тортени форми. Разтопявам шоколада и кокосовото масло в микровълновата, разбърквам и оставям да изстине.
Разбивам яйцата с микскер, докато удвоят обема си и добавям стевияна, разбивам още минута.
Добавям охладената шоколадова смес и разбърквам с шпатула. Прибавете внимателно бадемовото брашно и пълнозърнестото брашно, както и щипката сол, като разбърквам внимателно с шпатула.
Разделям сместа в двете форми за печене и пека за точно 15 минути блатовете на средна скара на фурната.
Изваждам ги от фурната и ги оставям да изстинат, Не ги вадете и не отлепвайте хартията, блатовете са много крехки и е желателно да се отлепва хартията при сглобяване на тортата.
За крема кипвам сметаната, изливам я върху начупения шоколад и разбърквам до гладка смес.
Обръщам единия блат върху чиния за сервиране и внимателно отлепвам хартията.
Намазвам половината крем върху блата.
Изваждам фолиото с желето и внимателно го обръщам отгоре върху крема. Сощо много внимателно отлепям свежото фолио. Разпределям останалия крем върху втория блат и го захлупвам към желето. Внимателно отлепвам хартията за печене.
За глазурата също кипвам сметаната и я изливам върху начупения шоколад, разбърквам до гладка смес. Охлаждам и разнасям върху блата, на мен ми хареса да не е гладка тортата, а да е рошавичка, с лъжица издърпвах, въртейки поставката.
Украсата е семпла - с малини. Оставих да стегне няколко часа.
Преди сервиране може да се поръси със стевия на прах или кокосово брашно/стърготини, но аз забравих.
Получи се чудесна торта, не бих познала, че е без захар, макар да я направих една идея по-малко сладка, но с балансиран вкус между сладко, горчиво и киселичко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар