Кръстила съм сладкото Краси, на девера, защото и сливите и орехите (тях вече поредна година) са ни подарък от него, за което благодаря.
О 2 кг сливи направих 4 бурканчета сладко.
2 кг сини сливи, добре узрели, но не презрели
десетина ореха, по 1/4 ядка за всяка слива
около 1 ч.ч захар
40 мл оцет, ябълков
канела на прах или пръчка
3-4 зрънца карамфил
Начин на приготвяне:
Сливите се измиват и всяка се разцепва, но не докрай, колкото да се извади костилката, при моите малко трудно я вадих, но все пак успях. Сливите се нареждат в дълбока тава, моята е с размери 40/30 см. Във всяка слива се поставя по четвърт орехова ядка, или колкото искате. Всяка слива се поръсва с чаена лъжичка захар. Отгоре се поръсват всички заедно с малко канела, или се поставя пръчка, както и няколко зърна карамфил. Посипва се и оцета навсякъде. Тавата се слага във фурната и се пече на 200 градуса около един час, до желана гъстота, наблюдавайте, защото сочността на сливите е различна и зависи колко гъсто сладко искате. Сливите се загребват с лъжица и поставят горещи в сухи бурканчета, които се затварят веднага и обръщат върху капачката. А ако ви остане паничка си го хапвате с някакво сиренце и препечена филийка.
В бурканчетата е по-гъсто, в купичката ми остана повече сос, но е чудесно!
Прекрасно предложение Веси.Задължително ще пробваме рецептата.Чудесно сладко се е получило.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, чудесно се получи!
ИзтриванеNice post thank you Alicia
ОтговорИзтриване