понеделник, 5 септември 2022 г.

Рогчетата на Жоро Бордовски

Рецептата е на нашия непрежалим приятел - Жоро Бордовски, автор на книгата "Диабетичната ми кухня". Копирам рецептата дословно, защото е изключително точна, както всичките му.

Рогчета - грахам

8 броя

тесто:
250 гр. брашно грахам
~ 250 гр. брашно тип 500
350 мл. топла вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 суха мая (7 гр.)

плънка:
2 яйца
200 гр. сирене

5 с.л. зехтин
40 гр. краве масло
малко олио

В купа се поставят водата, зехтина, оцета исолта. Добавят се брашната, пресяти с маята. Замесва се еластично тесто, което се поставя на топло да втаса за около 45 минути (да удвои обема си). Тестото се разделя на 4 топки. Всяка от тях се разточва на намазана с олио маса, поръсва се с 1/4 от плънката и 1 с.л. зехтин и се навива. Разрязва се на две и парчетата се поставят в намазана с 1 с.л. зехтин тавичка. Така се разточват и другите топки. Получават се 8 бр. рогчета. Кравето масло се разтопява и с него се заливат рогчетата. Пекат се във фурна на 200 гр. до зачервяване, като се слагат в студена фурна. Като се извадят, се поръсват с малко вода и се завиват с кърпа за десетина минути.
Плънка: сиренето се намачква с вилица и се разбърква с яйцата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар