понеделник, 29 август 2022 г.

Солен "кекс" с овесени ядки

 








Абсолютна измишльотина, защото се налага да пазим диета:) или по-точно да сменим начина на хранене. Та така се роди това нещо, което не приличаше на кекс, сплескано такова едно, а мъжа ми беше убеден, че вътре има и кайма, та грозничко, но уверявам ви - много вкусно, не ти се иска да спреш, брей, да не вярва човек...

Записвам го бързо, че ще забравя какво сложих.




Необходими продукти:
1 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. ленено семе, смляно
2/ ч.ч. овесени ядки, фини
1/2 ч.ч. извара кашкавалена
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 белтъка
1 яйце
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. нарязан на кубчета поизсъхнал кашкавал
4-5 нарязани ситно сушени домати
десетина гриловани маслини, нарязани (или каквито имате)
2 с.л. каперси
риган
сол
1 пак 7 гр бакпулвер



Разбърквам с тел течните съставки - яйца, олио, мляко и извара, заедно с бакпулвера, солта и ригана, добавям брашното, лененото семе и овесените ядки, накрая следват сушените домати, каперсите, кашкавала и маслините.
Слагам в намазнена с олио и посипана с брашно тавичка и пека в загрята фурна на 160 градуса до суха клечка и загар. Въпреки бакпулвера кекса не бухна, остана си тъничък, но това не пречи никак на вкуса му.

Полутопъл нападнат направо в тавата.

1 коментар:

  1. Много интересна рецепта Веси.За да бухне явно трябва повече бакпулвер.Или газирана вода.Може би яйцата трябва да се разбият отделно белтъци и жълтъци за да бухне печивото.Но и така е добре щом е вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване