1 малък козунак (моят беше замразен във фризера от Великден - с кокос и рожков)
1/2 ч.ч. сок от бъз
1 кутия от 500 гр макарпоне
150 гр черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана
150 гр черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Козунака се нарязва на тънки филийки, които се нареждат в тортена форма. Козунака се напоява със сиропа от бъз, който предварително се загрява леко.
Сметаната за крема се загрява и преди да заври към нея се добавя натрошения шоколад. Оставя се за минута, след което ененргично се разбърква. Оставя се да се охлади, след което се разбърква внимателно с шпатула с маскарпонето. Половината крем се нанася върху блата. Отгоре се нарежда втори ред филии козунак и отново крем, заравнява се.
Останалата сметана също се загрява, отново се добавя натрошения шоколад, изчаква се и се разбърква до пълно хомогенизиране. Получената глазура се излива в центъра на тортата, като леко се накланя тортата, да се разнесе равномерно. Оставя се в хладилника да стегне. Украсява се. Аз нямах много време и украсих с шоколадови бонбони - шишенца коктейли, други шоколадови бонбони на Линдор, шоколадови топчета и няколко шоколадови чипса.
Чудесна торта Веси.Прекрасно изглежда и създава пролетно настроение.
ОтговорИзтриванеПоздрави !