Правих го миналата година, но тогава не успях да публикувам. Сега обаче бързам да го сторя, преди да е дошъл сезано на къпините, ако имате възможност - направете си го - ще имате на трапезата уникална домашна подправка за салатите - ароматна и полезна!
Продукти:
1 кг къпини
300 гр захар
Приготвяне:
Намачкваме къпините и добавяме захарта, завиваме съда с марля и оставяме за 10 дни. След това се обира отгоре, прецежда се и се оставя за още 10 дни. Пак се прецежда и се налива в бутилки, с марля, а след месец се поставят капачки и оцета е готов!
На снимките къпиновия оцет е тъмния, а светлия е ябълков.
Нямах налични по-красиви шишенца, ползвала съм такива от сокчета, и време за хубави снимки, но нека това не ви отказва да си приготвите този страхотен оцет!
Веси, не бях чувала за оцет от къпини и много се впечатлих!
ОтговорИзтриванеПокрай нас има къпини и ако успея да си набера непременно ще направя оцет.
Поздрави и прегръдки!
Направи си, Хриси, щом имате наблизо къпини, ще ти хареса!
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванезнам,че от малини , къпини и други дребни плодове става оцет.Но не съм правила.Правих от шипки, тази година ще направя пак и ще публикувам рецепта.Ще пробвам от къпини ако намеря повече.Имаме няколко къпинки само засяти.Чудесен оцет се е получил.
Поздрави !
Ще ми е интересно от шипки, баба правеше прекрасно вино, но уви, не съм я питала как:(
ИзтриванеА къпиновия оцет е страхотен!
И от къпини правя, от малини, боровинки, смокини - страхотни са и все не ни стига приготвеното. Само ягодов не съм опитвала, но кой ще остави у нас ягоди за оцет. :))
ОтговорИзтриванеСвали етикетите на шишенцата, Веси! ;)
Да отдалиш малко ягодки и да направиш и от тях, да се знае, че от всичко си парвила:))
ИзтриванеА етикетите..., кога ти време да се чегъртат:)
А колко вода слагате , приятен ден
ОтговорИзтриванеПривет! Не съм слагала вода, къпините си пускат сок и оцета става гъст, като балсамов.
Изтриване