Голяма Богородица е!
Нека отправим молитва за здраве - за нас и децата ни, за закрила и по-добър живот за всички ни, за повече доброта и разбирателство помежду ни!
Тази баница с патладжан и кайма, беше едно от първите по-странни неща, които съм опитвала и приготвяла още през далечната 2000 година. Като дете, израсло в семейство, в което се готвеше(и продължава) само традиционна храна, естествено беше да пренеса това и в своята кухня. Та близо десетина години, откакто се омъжих и детето поотрасне си готвех само обичайните неща - супа - пилешка, топчета, боб, леща, основни - мусака, сърми, пълнени чушки, пържоли, кюфтета, скара, десерти - кекс, торта, компот, сладки, салата - шопска, домати и краставици, руска, снежанка. В общи линии това беше. Когато започнах работа през 2000 година обаче, вече и интернет имаше, и в работа, и в къщи и къде от колеги, къде от интернет започнах да приготвям и по-различни и интересни рецепти. Така беше и с тази баница, рецептата за която публикувах през 2006 г. в "Гответе с мен", за тогава си беше новост.
Нека отправим молитва за здраве - за нас и децата ни, за закрила и по-добър живот за всички ни, за повече доброта и разбирателство помежду ни!
Тази баница с патладжан и кайма, беше едно от първите по-странни неща, които съм опитвала и приготвяла още през далечната 2000 година. Като дете, израсло в семейство, в което се готвеше(и продължава) само традиционна храна, естествено беше да пренеса това и в своята кухня. Та близо десетина години, откакто се омъжих и детето поотрасне си готвех само обичайните неща - супа - пилешка, топчета, боб, леща, основни - мусака, сърми, пълнени чушки, пържоли, кюфтета, скара, десерти - кекс, торта, компот, сладки, салата - шопска, домати и краставици, руска, снежанка. В общи линии това беше. Когато започнах работа през 2000 година обаче, вече и интернет имаше, и в работа, и в къщи и къде от колеги, къде от интернет започнах да приготвям и по-различни и интересни рецепти. Така беше и с тази баница, рецептата за която публикувах през 2006 г. в "Гответе с мен", за тогава си беше новост.
Наскоро бях купила патладжан и дъщерята ме подсети за любимата баница, но спомена нещо от сорта "а защо не направиш такава питка". Е, толкова ми трябваше на мен и ето:
Пълнена питка с кайма и патладжан
За тестото:
300 мл хладка вода
20г мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 500 г брашно
Плънка:
250 г кайма
500 гр опечен, обелен и нарязан патладжан
сол
2 домата
100 гр пушено топено сирене
Приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В брашното се изсипват маята, солта и олиото. Меси се, аз месих в робота до сравнително меко тесто. Оставя се да втаса.
През това време каймата се запържва, заедно с патладжана.
Втасалото тесто се разточва. Тавата се намазва леко с олио. Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Висящите краища тесто се обръщат отгоре, като борд. Домата и пушеното сирене се нарязват на кръгчета и се нареждат с припокриване върху плънката.
Пече се в загрята фурна на 180 - 200 градуса до готовност.
На подобна идея попаднах при Илианка и се възползвах от нейната рецепта за тесто, но следващия път бих го обогатила с мляко или яйца, а може и с двете.
2 домата
100 гр пушено топено сирене
Приготвяне:
Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В брашното се изсипват маята, солта и олиото. Меси се, аз месих в робота до сравнително меко тесто. Оставя се да втаса.
През това време каймата се запържва, заедно с патладжана.
Втасалото тесто се разточва. Тавата се намазва леко с олио. Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Изсипва се каймата и се разпределя равномерно. Висящите краища тесто се обръщат отгоре, като борд. Домата и пушеното сирене се нарязват на кръгчета и се нареждат с припокриване върху плънката.
Пече се в загрята фурна на 180 - 200 градуса до готовност.
На подобна идея попаднах при Илианка и се възползвах от нейната рецепта за тесто, но следващия път бих го обогатила с мляко или яйца, а може и с двете.
Веси,
ОтговорИзтриванечестит да е празника за всички ни, с малко закъснение.Голяма Богородица е и ден на нашия град - Варна.Имаше и заря по този повод.Подобаващо за празника си приготвила питка, но с интересен пълнеж.Чудесна е, да са живи и здрави и всички именници ! Честитя им с малко закъснение, но при нас този ден беше почивен.
Поздрави !
Честит празник, Веси! Много е хубава питката, не ми е хрумвало да правя с подобна плънка. На мен ще ми хареса със сигурност ;). Поздрави и усмихната вечер!
ОтговорИзтриванеТеди, опитай - с любимо тесто, плънката е вкусна!
ИзтриванеЗапочнах да преглъщам, преди да съм дочела края :) Непременно ще пробвам, домашният хляб във всички варианти е най-голямото ми изкушение.
ОтговорИзтриванеИ при мен е така, Петя - тестеното много ме изкушава, лятото по-рядко правя, но зимата - непрекъснато:))
ИзтриванеЖиви и здрави да сме и нека Св.Богородица ни закриля! Питката е чудесна, това си е цяло ястие празничен специалитет. Поздрави, Веси!
ОтговорИзтриванеКате, дано е така за всички - здраве, мир и благодат!
ИзтриванеНаистина може да замени хранене тази питка.
Много ми хареса питката с тази плънка,Веси,пак си открих нещо по мой вкус при теб,благодаря ти и поздрави!
ОтговорИзтриванеРоси, това толкова ме радва, и аз все си намирам при теб нещо вкусно и любимо!
ИзтриванеСтрахотно предложение, Веси, много апетитна е тази питка с плънката от патладжани и сирена.
ОтговорИзтриванеЖиви здрави да сте и вие!
И каймата като добавиш...вкусна бе!
ИзтриванеПоздрави и у вас!