четвъртък, 14 април 2016 г.

Сарми по чорбаджийски

Тази рецепта съм приготвяла преди няколко години. Представена беше в "Гответе с мен" от Светлана П. Сега, като се върнах да потърся източника, че съм си запазила едно хвърчащо листче и снимка, разбрах, че Светлана има блог. Спомням си, че сармичките много ни се усладиха, жалко, че свърши киселото зеле, бих си припомнила вкуса, но ако вие имате - пригответе си ги.


Необходими продукти:

1 кг свинско филе
300 г кайма
стрък праз
1 к.ч. ориз
кисело зеле
олио
сол
черен
червен пипер

Приготвяне:
Филето се нарязва на филии по 1 см. Начукват се на много тънко. Поръсват се с черен пипер.
Каймата се запържва олио, прибавя се нарязания праз, ориза, червения пипер и се залива с чаша вода. Посолява се леко и се оставя докато се поеме водата.
Във всяко зелево листо се разстила от филето,  поставя по 1 с.л. плънка, завива се като сарма.
Сармите се нареждат в гювеч и се покриват със зелеви листа, налива се топла вода, да ги покрие. Затваря се гювеча и се пече до готовност.
Кюфтетата са за гарнитура:))




9 коментара:

  1. Охо, каква вкусотия, Веси! И месце, и кайма - супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна идея, Весенце!
    Вкусно та вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не много подходящо за жегата, която настана тук днес, но рецептата съм приготвяла в студено време.

      Изтриване
  3. Любими сарми.
    Трябва и на моите да им сложа подобно заглавие - нещо по чорбаджийски

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти си имаш запазена марка - по дзверски по ще ти отива:))

      Изтриване
    2. Добра идея - и без това сърмите са си ДЗВЕРСКИ

      Изтриване
  4. Чорбаджийска работа! Чудесни са. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване