Рецептата за това тесто е от моята младост (ех, все едно вчера беше, когато започнах работа и колежките, по-възрастни от мен носеха непрекъснато вкусотии и аз си записвах старателно рецептите в една тетрадка.
Баница (в случая банички)"Любка" с домашно бутертесто
/записана така на името на колежка, от която я имам/
Продукти:
1 кг. брашно
2 пак. от 250 гр. маргарин /ползвам масло около 300-400гр./ на стайна температура
1/2 л. вода
1 с.л. сол
1 с.л. оцет
2 с.л. олио
плънка по желание - солена, сладка
Приготвяне:
Замесва се тесто без маргарина и се меси 15 минути. Поставя се в хладилника за 15 минути. Изважда се и се разточва на квадрат - 50/50 см. Намазва се с маргарина, сгъва се като пощенски плик и пак се поставя в хладилника за 15 минути. Отново се изважда, разточва и сгъва, поставя в хладилника - това се повтаря 3 пъти. Последния път тестото престоява най-малко 2 часа. После се реже, разточва се на кора, поръсва се с олио, поставя се плънка, навива се и се поставя с края нагоре. Може да се нареже и на парчета. Пече се до зачервяване. Много крехка и вкусна баница - няма нищо общо с готово купено бутертесто.
В случая съм нарязала на малки хапки и мини банички.
Майка ми правеше по този начин бутертесто, тогава нямаше готово. Изделията от него стават невероятни.
ОтговорИзтриванеИ хапките и баничките ти са страхотни!
Весели празници!
Да, дори и аз помня, че преди 25-30 години нямаше готово бутертесто:)
Изтриванестрашно търпение за да го направиш
ОтговорИзтриванеЕ, не е чак толкова страшно:)
ИзтриванеВеси, прекрасни са! Открадвам си, да знаеш. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, усладиха ли ти се:)
Изтриване