вторник, 17 февруари 2015 г.

Пача

Пача

Бях обещала още на 1 януари, че ще пусна рецепта и за истинска пача, не само фалшива пуешка. След като се снабдих с домашен крак прасешки, който е не само долната част, ами и нагоре - с повече месце спретнах през почивните дни тази топла чорбица. Е, може и изстудена да се хапва - на кой както му харесва. Огладняхте ли? Толкова е лесно за приготвяне и с малко продукти.

Продукти:



1 свинско краче, но до следващата сгъвка, не само долната част, осолено предварително.
черен пипер
1 литър прясно мляко

чесън
оцет
лют пипер




Приготвяне:


Сварявам крачето, предварително почистено, измито, осолено и срязано на две в тенджерата под налягане за 1 час. Изваждам, обезкостявам, нарязвам и слагам в друга тенджера. Отстранявам тлъстините или поне повечето. Прецеждам бульона, като също обирам излишната мазнина. Добавям черен пипер и прясното мляко и кипвам отново. Сол не е необходима, нали сме осолили крачето. Ако не сме - добавяме на вкус, но по-вкусно е предварително да е осолено.
Сервираме с чесън и оцет. По желание добавяме и люто. Можем да насипем в отделни купички да се желира в хладилника.

Аз я предпочитам топла - за сгряване в този февруарски студ!

*Листото от стайна теменужка не се яде:))







16 коментара:

  1. Веси, и аз я предпочитам топла! Студена даже не мога да я ям, просто желирани солени ястия не са ми по вкуса. Но топличка...
    Иначе повечето мои връстници не харесват подобни манджи и като кажа или ме видят аз да хапвам, са едни физиономии... Ама здраве да е, всеки с вкуса си. ;)
    Прегръдки и благодаря за споделеното! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, те пък много знаят какво да ядат връстниците ти:)), сандивичи и т.н.
      Но ти си хапвай с апетит и хич не им се връзвай!

      Изтриване
  2. Веси, ние също у дома с удоволствие си хапваме такава супичка. Сега ще се пресегна да опитам и твоята. :)
    Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Но и за мен топла - това желе дето се тресе, а под него меса не ми изглежда апетитно. Но купичка топла супичка не отказвам, Весе. :) Много е питателна и полезна, особено в такова студено време. Ние добавяме и едно-две дафинови листа (според общото количество супа). Мъжете си умират за тази чорба и май повече предпочитат желираният ѝ вариант.
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, сипвам сега и за нас, ще сипя и за теб купичка. Не съм опитвала с дафинов лист, но следващия път бих го направила, доверявам ти се безрезервно (само да не забравя, че напоследък без акъл останах нещо:)). При нас дъщерята я хапва студена, аз също я харесвам, зетя не ще и да опита.

      Изтриване
  4. Веси,
    по нашия край правят такава топла пача, но от свинска глава, крачета и уши.Не слагат прясно мляко , а я запържват с малко запържено брашно, чубрица и червен пипер и задължително счукан чесън с малко оцет.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елена, това е много интересно, не съм чувала за така приготвена пача...за кой край на България става въпрос ми е интересно?

      Изтриване
    2. Става въпрос за Североизточна България.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Дааа, там ми е най-най-непознато! Ходила съм само в Търговище!

      Изтриване
  5. Обичам храната, която неизменно свързваме с топлината на домашния уют!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Петя! Харесвам много старите рецепти, завщани ни от нашите предци. Е, любопитството ме кара да опитвам и нови неща...Поздрави!

      Изтриване
  6. И по нашият край рецептата е различна. Затова с удоволствие ще си гребна и от твоята, нали трябва да опитам:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, заинтригувахте ме с Елена, пък и Ирмето, ще чакам да споделиш и ти! Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Пача си хапваме и то с голямо удоволствие, но така с прясно мляко не съм опитвала, Весе. Много интересно. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Аля, по-плътна става супата, не прозрачна.

      Изтриване