Пача
Бях обещала още на 1 януари, че ще пусна рецепта и за истинска пача, не само фалшива пуешка. След като се снабдих с домашен крак прасешки, който е не само долната част, ами и нагоре - с повече месце спретнах през почивните дни тази топла чорбица. Е, може и изстудена да се хапва - на кой както му харесва. Огладняхте ли? Толкова е лесно за приготвяне и с малко продукти.Продукти:
1 свинско краче, но до следващата сгъвка, не само долната част, осолено предварително.
черен пипер
1 литър прясно мляко
чесън
оцет
лют пипер
Приготвяне:
Сварявам крачето, предварително почистено, измито, осолено и срязано на две в тенджерата под налягане за 1 час. Изваждам, обезкостявам, нарязвам и слагам в друга тенджера. Отстранявам тлъстините или поне повечето. Прецеждам бульона, като също обирам излишната мазнина. Добавям черен пипер и прясното мляко и кипвам отново. Сол не е необходима, нали сме осолили крачето. Ако не сме - добавяме на вкус, но по-вкусно е предварително да е осолено.
Сервираме с чесън и оцет. По желание добавяме и люто. Можем да насипем в отделни купички да се желира в хладилника.
Аз я предпочитам топла - за сгряване в този февруарски студ!
*Листото от стайна теменужка не се яде:))
Веси, и аз я предпочитам топла! Студена даже не мога да я ям, просто желирани солени ястия не са ми по вкуса. Но топличка...
ОтговорИзтриванеИначе повечето мои връстници не харесват подобни манджи и като кажа или ме видят аз да хапвам, са едни физиономии... Ама здраве да е, всеки с вкуса си. ;)
Прегръдки и благодаря за споделеното! :)
Гери, те пък много знаят какво да ядат връстниците ти:)), сандивичи и т.н.
ИзтриванеНо ти си хапвай с апетит и хич не им се връзвай!
Веси, ние също у дома с удоволствие си хапваме такава супичка. Сега ще се пресегна да опитам и твоята. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, мила!
Хриси, да ти е вкусно!
ИзтриванеНо и за мен топла - това желе дето се тресе, а под него меса не ми изглежда апетитно. Но купичка топла супичка не отказвам, Весе. :) Много е питателна и полезна, особено в такова студено време. Ние добавяме и едно-две дафинови листа (според общото количество супа). Мъжете си умират за тази чорба и май повече предпочитат желираният ѝ вариант.
ОтговорИзтриванеХубав ден от мен!
Ирме, сипвам сега и за нас, ще сипя и за теб купичка. Не съм опитвала с дафинов лист, но следващия път бих го направила, доверявам ти се безрезервно (само да не забравя, че напоследък без акъл останах нещо:)). При нас дъщерята я хапва студена, аз също я харесвам, зетя не ще и да опита.
ИзтриванеВеси,
ОтговорИзтриванепо нашия край правят такава топла пача, но от свинска глава, крачета и уши.Не слагат прясно мляко , а я запържват с малко запържено брашно, чубрица и червен пипер и задължително счукан чесън с малко оцет.
Поздрави !
Елена, това е много интересно, не съм чувала за така приготвена пача...за кой край на България става въпрос ми е интересно?
ИзтриванеСтава въпрос за Североизточна България.
ИзтриванеПоздрави !
Дааа, там ми е най-най-непознато! Ходила съм само в Търговище!
ИзтриванеОбичам храната, която неизменно свързваме с топлината на домашния уют!
ОтговорИзтриванеИ аз така, Петя! Харесвам много старите рецепти, завщани ни от нашите предци. Е, любопитството ме кара да опитвам и нови неща...Поздрави!
ИзтриванеИ по нашият край рецептата е различна. Затова с удоволствие ще си гребна и от твоята, нали трябва да опитам:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, заинтригувахте ме с Елена, пък и Ирмето, ще чакам да споделиш и ти! Хубава вечер!
ИзтриванеПача си хапваме и то с голямо удоволствие, но така с прясно мляко не съм опитвала, Весе. Много интересно. :)
ОтговорИзтриванеОпитай, Аля, по-плътна става супата, не прозрачна.
Изтриване