Сарми от кисело зеле и счукан боб
Продукти:
1 голяма кисела зелка
500 гр бял боб (счукан предварително на парченца)
4-5 глави лук
1 морков
1 чушка
150 - 200 гр сланина
чубрица
черен пипер
червен пипер
олио
Приготвяне:
Ако нямате готов купен боб, който да е на парченца (аз нямах такъв) ще ви е доста трудно да го направите в домашни условия. Аз опитах да смеля в робота, но боба отскачаше от ножа и само шума беше страховит, резултат - никакъв. Нали съм си изобретателна - налях вода. Получи се, макар да стана леко на каша едната част, все пак си се натроши на парчета боба. Другият вариант е леко да го сварите и да го смелете в машинка за месо или пак в робота. Аз обаче нямах това време.
Поставяме в купа боба и добавяме нарязания лук, настъргания морков и чушката на ситни парченца. Следва нарязаната също на дребно сланина (нека да е шаренка, може и бекон), подправките и малко олио. Омесваме до еднородна смес.
Зелето се разделя на листа, като се отстранява средната жилка. От сместа с боба се завиват сърми, които се нареждат в глинен гювеч. Между тях също може да нарежете сланина на филийки. Налива се вода, да покрива хубаво сърмите. Поставя се в студена фурна и се пече след завиране на умерена температура. При мен отне 3 часа. Първите сърми хапнахме така, но останалите запекох допълнително в тавичка и още повече ни харесаха зачервени.
Много са вкусни!
Днес, като се прибирах от работа едва започваше да вали дъжд, след около час обаче си беше побеляло навсякъде.
Ето и в момента, продължава да вали...
Фотоапарата ми не е добър и съответно и снимките, особено на тъмно, но все пак се вижда колко е красиво - зимна приказка...особено на топло, зад прозореца. Белите петна са снежинки - пухкави парцали...
.
Снимките са специален поздрав за Аля:)) от снежна София!
Ама чудесни са! И имайки предвид как си умирам за кисело зеле тази година, а съм хапвала само по празниците... Уф! Ама и чушки с боб не съм опитвала, Веси, много изкушения на едно... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и снежна вечер ти желая! :)
Ах, ти, момиче, денонощно ли си зад компа? Прегръдка, Гери!
ОтговорИзтриванеИнтересното занимание, наречено "курсова работа" понякога отрежда наистина денонощно висене пред компютъра. Та след поредната завършена част, си почивам с вашите местенца, Веси. ;)
ИзтриванеГери, радвам се, че си почиваш при нас! Успех с курсовата работа!
ИзтриванеВесееееееееееееееее, какви снимки. Много са хубави! Благодааааааааряяяяяя! :((((((...искам сняг :(((((((
ОтговорИзтриванеА сармите са трепач! Суров ли слагаш боба.? Тази част не разбрах :)
Суров, да, но счукан. Но ако не намериш такъв и не успееш да натрошиш, може да свариш леко, тогава да смелиш и нататък по рецептата.
ИзтриванеСнежеца само на снимка мога да ти го пратя за сега:))
Много готина идея! И аз благодаря за нея!
ОтговорИзтриванеП.П. не можах да разпозная квартала ( хаха-те всички са еднакви), но снежецът ми е любим;)! Поздрав!
Марте, и на мен идеята ми допадна, затова я и осъществих - доволна съм.
ИзтриванеХа-ха, обещавам да дам и други жокери по нататък. На мен снежеца не е любим, но да речем по един път(ден) на зима ми се харесва :))