петък, 25 юли 2014 г.

Телешко с кладница и кисело мляко

Едно уникално вкусно ястие, направо съм горда, че го сътворих съвсем случайно.
Последното печено такова бе сухо и жилаво, нещо не го приготвих удачно, та сега ми се искаше да се получи крехко и сочно, пък и по като манджичка, а не само на месо да е. Вида му не е от най-привлекателните, но си струва да го направите. Нямах и много продукти и буквално в движение слагах каквото ми попаднеше пред погледа, отваряйки хладилника и фризера. та така се получи това


Телешко с кладница и кисело мляко



Продукти:

около 800 - 1000 гр телешко месо
500 гр гъби кладница (при мен замразени)
400 гр кисело мляко
100 мл течна готварска сметана
олио
сол
куркума
черен пипер
кубче зеленчуков бульон

Приготвяне:



Да е жива и здрава Пепчо, че преди време показа, как телешкото трябва да се реже надълго на мускулните влакна, а не напряко. Така го нарязах и аз - на лентички по дължина с размер 3-4 см, на 1см на ширина и 1 см на дебелина, като кутрето на ръката. Слагам го на порции в тефлонова тенджера да се запържи на силен огън за кратко, да се запечата. Изваждам порцията и слагам нова, накрая връщам всичкото месо в тенджерата и добавям замразените нарязани наедро гъби. Те пускат доста течност, захлупвам тенджерата и оставям докато се изпари и остане почти на мазнина. Не отнема много време. Отварям капака и изсипвам киселото мляко, сметаната, солта, черния пипер, куркумата, кубче бульон. Пак захлупвам и намалявам котлона на средна към ниска степен. Оставям да си къкри, пак до оставане на мазнина почти.
Не мога да ви опиша колко крехко и вкусно се получи, наистина това е най-вкусното телешко, което съм опитвала, като мозък, топи се в устата. Гъбите чудесно му подхождат, а киселката жилка на млякото е умело притъпена от сметаната.
Често приготвям телешко по различни начини. Прекрасни рецепти за него съм намерила и при Пепи, и при Аля.



9 коментара:

  1. За мен телешкото с кисело мляко е новост, с удоволсгвие бих изпробвала тази, Веси! Нарязването на месото наистина е много важно. Понякога най-вкусните неща се раждат от импровизации :)! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, благодаря за коментара, ще се радвам да опиташ и да се хареса!

    ОтговорИзтриване
  3. Всяко месо, престояло в мляко, става много крехко. Емблематичен пример са овчите пържоли ;)
    Много ми допада цялата комбинация от вкусове и подправки, които си съчетала, Весе! Звучи много апетитно! И нали вкусът е по-важен от визията ;) Поздравления!
    Усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам киселото млеко в комбинация с телешко,свинско....,а и пилешкото мариновам с него-прекрасен е вкусът.А относно твоето телешко,Веси-прекрасно ястие ,за което не си струва да съжаляваш за снимките(които всъщност са си много добри).
    Чудесна събота:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Ирма, Миленче и аз съм мариновала и готвила с мляко, но телешко за първи път. Кобинацията се получи много добре, но наистина това е от онези ястия, които не привличат с вида си! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Весе, прекрасно ястие. Приготвям "Пиле къри" с кисело мляко и знам колко крехко става. Убедена съм, че това телешко е невероятно на вкус. Кладница надали ще намеря тук, въпреки че може и да има, но мога да пробвам с печурки. Браво за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  7. Аля, като дойдеш в БГ ще ядеш кладница, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Ау, Веси, изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Танче, ей, ето твоя блог ми се губеше, ама то и ти се затри нейде. Аз писах и горе, че вида не му е особено добър, но вкуса е убийствен!

      Изтриване