неделя, 5 юни 2016 г.

Супа от телешко месо и гриловани зеленчуци

Дъщерята и зетя от известно време експериментират със скарата - мръвки, наденички, сръбски разни плескавици, зеленчуци. Когато си правят в серзиза, носят и у дома за вечеря. Обаче зеленчуците бяха една идея по-сурови и ги подбутвахме с мъжа ми. Сварих  един телешки джолан вечерта за да направя супичка. Искаше ми се да е по-различна, още повече, че децата не ядат телешко, а мъжа ми по-лесно мога да прелъжа да опита и нещо друго, освен традиционното, не че остава особено доволен, ама пък се жертва, в името на моите "експерименти за блога":)) Така се роди рецептата за тази:

Супа от телешко месо и гриловани зеленчуци





Продукти:

1 сварен и обезкостен телешки джолан
по 3-4 парчета гриловани зеленчуци:
тиквичка
патладжан
червен лук
гъби
червена чушка
зелена чушка
домат
2 картофи, увити във фолио и опечени на жар
фиде
дафинов лист
сол
маринатата от зеленчуците за грил - зехтин, сол, розмарин, червен пипер, чесън
препечено брашно

Приготвяне:

Свареното месо се връща във бульона, нарязват се грилованите зеленчуци и се добавят. Излива се и маринатата, която дава божествено ухание. Добавя се сол на вкус, дафинов лист и супата се вари до готовност, бързо става. Следва фидето. Прекрасен вкус се получи. Може и да се застрои, но аз само леко сгъстих с препечено брашно, размито в малко вода.















10 коментара:

  1. Страдат милите ни половинки, даже и децата, покрай всички експерименти заради блога. Обаче не могат да се оплачат, всеки път е различно, и в много от случаите и вкусно ;))) Чудесна идея, Веси за супичка! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моите хора в началото, когато се заплеснах по кулинарията повече от нормалното, бяха много доволни. Но с времето, аз изглежда прекалих, или пък те се заинатиха, та все повече не желаят нищо различно, искат си традиционните неща, и то ако може приготвени по един и същ начин, по рецептурник...а аз не обичаааааам такаааа:)

      Изтриване
  2. Изглежда чудесно! А както дават да се захлажда, добре ще ни дойде:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и лятото как го подкара...ще варим топли чорби още май.

      Изтриване
  3. О Весе, изглежда много апетитно!
    Аз пък обичам хрупкави зеленчуци на скарата, но няма да откажа и една чинийка от тази чудесна супичка.
    Поздрарви миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хрупкави, хрупкави, ама те си бяха почти сурови тез:))(да не чуят, че повече няма да ни носят:))

      Изтриване
  4. Веси,
    щом близките ти експериментират със скарата могат да пробват да изпекат зеленчуците мариновани само в соев сос, неосолени.Чудни стават.А идеята за тази супа е чудна.Знам от Тетевен подобна рецепта със зеленчуци, печени на жар.Е , мъжете страдат от нашите експерименти, но няма как.Експеримента води до подобряване и разнообразяване на всяка рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми е интересна и тетевенската рецепта, Ели, макар, че няма къде на жар да си правя. Абе всички ли мъже са така консервативни:)

      Изтриване
  5. Пропуснах да добавя към соевия сос и малко мазнина - олио или зехтин , за да не залепят за скарата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще предам:), и ще чакам да опитам:)
      Аз не обичам да приготвям скара, много и не обичам да я хапвам.

      Изтриване