неделя, 12 юни 2016 г.

Пастички с череши

Тези пастички са част от почерпката в службата, за рождения ми ден. Цяла седмица се чудих (по нощите, де, че нямах никакво време) какво да приготвя и накрая импровизирах. Аз не съм доволна от резултата на вид, но на вкус беше добре. Просто не беше достатъчно стегнат сладкиша, за да се нареже на хубави парчета, особено трудно беше да се извади от тавичката, още повече в офис-условия:)) Колегите обаче не бяха придирчиви, или пък бяха любезни:) и много го харесаха. Поискаха рецепта и затова я записвам, за по-удобно.









Продукти за две алуминиеви тавички за еднократна употреба 15 на 30 см:
Основа:
300 гр чаени бисквити
125 гр меко масло
2-3-4 с.л. сироп от бъз(може друга течност)

Крем:
100 гр млечен продукт от Лидл (нещо средно между извара и крема сирене)
250 гр сирене Маскарпоне от Лидл
400 гр заквасена сметана от Лидл
6 с.л. какао

250 мл сладкарски крем от Лидл (подобен на подсладена сметана за разбиване)
1 крем без варене "Оле" на д-р Йоткер
100 гр черен шоколад
2 пак. желатин
20 мл. сок от бъз(може вода)

1/2 опаковка готов какаов блат - от квадратните и тънички ( наложи се да го купя в последния момент, защото не ми беше достатъчно стабилен и висок сладкиша, но пък добре се получи и на вкус).

за глазурата:
100 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад

още:
30 гр бял шоколад
череши, според броя на парчетата

Приготвяне:

Приготвянето е лесно, въпреки факта, че сладкиша е многокомпонентен.
Бисквитите се смилат с блендер, или натрошават в хаванче. Смесват се с мекото масло, добавя се сока от бъз (или друга течност) и се разбърква, докато сместа стане еднородна и може да се разстеле в тавичката. Може да не се добавя течност, тогава основата е по-хрупкава и суха, но пък щеше още по-трудно да се нареже и извади.
Идва ред на крема.
Разбиват се с миксер млечния продукт, маскарпонето, заквасената сметана и какаото.
Отделно се разбива сладкарския крем с прахообразния крем "Оле". 
Разтопява се на водна баня шоколада, може и в микровълновата, като се следи да не се пресече, става за около минута.
Внимателно се обединяват трите крема, като се бърка с шпатула.
Разтваря се желатина в сока от бъз или водата. Загрява се на водна баня, докато се разтопи и стане прозрачен. Изчаква се да поизстине, за да не се пресече от студения крем. Добавя се постепенно на струя, като се бърка енергично. Сместа се разпределя върху основата. Отгоре се поставя изрязания по тавичката блат.
Прави се ганаш от сметаната и шоколада, като се загрява течността до кипване, дръпва се от котлона и се добавя начупения шоколад, изчаква се минута и разбърква с метална лъжица, докато сместа се хомогенизира и стане лъскава. Излива се  внимателно навсякъде върху блата, може да и с лъжицата. Поставя се в хладилника да стегне от вечерта до сутринта.
След около два часа шоколада е стегнал. Нарязва се сладкиша на пастички.
Стопява се и белия шоколад на водна баня. Преди това се измиват и подсушават черешите. Хваща се черешката за дръжката, топва се  в белия шоколад и се поставя върху пастичката. Така до изчерпване.
Това е:)) Обясненията са повече от времето за приготвяне:)
Да ви е вкусно, ако решите да го приготвите.




БЛАГОДАРЯ НА КОЛЕГИТЕ ЗА УВАЖЕНИЕТО И ПРЕКРАСНОТО НАСТРОЕНИЕ, КОЕТО МИ ДОНЕСОХА, ЗА ЦВЕТЯТА, ПОДАРЪЦИТЕ! СТРАХОТНИ СТЕ! ИМАХ ФАНТАСТИЧЕН РОЖДЕН ДЕН!




11 коментара:

  1. Взимам си една от тези чудновати пастички за кафенцето!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглеждат, Весе - красиви, кокетни, апетитни и
    в крайна сметка вкусът е най-важната част от всяко кулинарно творение.
    Радвам се за теб, твоя хубав празник, който си и са ти създали. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Дианка, вкусни бяха и кремести:)

      Изтриване
  3. Изглеждат супер, Веси! Пък, като не се режат, да грабват лъжиците:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До лъжици чак не стигнахме, но трудно изваждах от тавичката.

      Изтриване
  4. Веси,
    понякога точно когато най - много искаш нещата не се получават.Но...най - важен е вкусът, независимо от всичко.Аз правя някои сладкиши и торти по няколко пъти и винаги , когато искам може и да не се получи.Особено при печене, когато и фурната е различна.Но твоите пастички изглеждат много добре и на вид.Просто при нарязване е било по - трудно, но е важно да се създаде емоция и прекрасно настроение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Права си, Ели, хиляди перипетии предните дни имах и плановете бяха едни, пък се промениха, но въпреки всичко се постарах да има хубава почерпка и настроение!

      Изтриване
  5. Страхотни са. И настроението е било такова.
    Благо завиждам.

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни са. И настроението е било такова.
    Благо завиждам.

    ОтговорИзтриване