сряда, 20 април 2016 г.

ШОПСКА БАНИЦА



Приготвих си плънката за баницата, разтопих маслото и извадих дълго пазените кори в хладилника. Пазих ги, защото са уникални, досега не бях попадала на такива. Преди месец по препоръка на колежка си купих от центъра на Банкя, после тя ми донесе още един пакет. Но не съм съобразила, че срока на годност им е кратък. Отворих пакета и се оказа, че корите са мухлясали:(( Ей така е, като ги пазих, пазих...Решението беше, вместо да сляза до магазина да купя някои, които няма да ни допаднат, да взема да омеся и разточа сама кори. Правя го за втори път и ми се искаше да е нещо по-лесничко. Така попаднах на тази рецепта на Блонди от бг мама:)
Определено ще точа пак скоро!

 Продукти за тестото:

1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода
500 гр брашно 
1 ч.л. сол





За намазване на корите:

125 гр масло
50 мл олио
27 гр маргарин




Плънка

 4 яйца  
300 гр натрошено сирене
200 гр млечен продукт(извара) от Лидл



Слагам в робота  яйцето, солта, олиото, водата и брашно, включвам и оставям за 2-3 минути, докато се получи меко, лепнещо тесто. Изсипвам тестото върху добре набрашнен плот и меся с още малко брашно, бързо, за да остане тестото мекичко. Разделям го на 4 части и оставям за 10 минути.
Стопявам  маслото, добавям и олиото и маргарина. Всяка топка разточвам тънко, като ръся брашно при всяко разточване, намазвам я обилно с масло и я сгъвам на 4, после още, и още докато се получи кубче. Така и четирите топки. 
Разбърквам яйцата със сиренето и изварата.
Взимам всяка от корите, разточвам я пак, както е сгъната, колкото можете, този път не се разточва толкова тънко.. Поръсвам със сместа. После навивам и слагам в тавата, на охлюв, но да е свободно. Поливам баницата с останалото масло. Пека в умерена фурна до зачервяване.
Изваждам, напръсквам обилно с около една цяла чаена чаша хладка вода, завивам с хартия и отгоре с кърпа.
Следващия път не бих сгъвала след първото разточване, а направо бих навила корите. Мисля, че ще е по-добре. Много е вкусна обаче:))





21 коментара:

  1. Ах,Весе,мен веднага ме нави :):):)Не съм сигурна за днес,но до края на седмицата у дома ще има шопска баница,Страхотна е,благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Фантастична баница!
    Как ми се яде, ако знаеш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианка, знам, че ти умееш да точиш, или дърпаш, така че сигурно ще се справиш и по-добре:)

      Изтриване
    2. Умея, умея, Веси :) Ама съм ограничила всичко тестено и сладко напоследък...

      Изтриване
  3. Ехееееееее, Весенце каква баничка си направила. За мен ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Аля, ти си по-голяма майсторка, пробвай и тази шопска(!) баница:)

      Изтриване
  4. И прекрасно изглежда, Весе, страхотна баничка си направила! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Охо, невероятна е станала! Ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  6. Але, с това мание за рас няма да има

    ОтговорИзтриване
  7. Але, с това мание за рас няма да има

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошна баница, Весе - майсторска работа!
    Чудесна рецепта, изглежда апетитно и много вкусно...
    Поздравления и пожелания за прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване