четвъртък, 27 февруари 2025 г.

Кулинарно приключение

Кулинарно състезание в работата. Колегите доста се постараха! Имаше и победители, и награди, и грамоти! Аз миналия път грабнах голямата награда, но този път бях просто организаторът!























































сряда, 5 февруари 2025 г.

Свинско с кисело зеле по селски

 Мама готвеше често свинско със кисело зеле в тенджера, варено на котлона, като дете не го обичах много. После, в своята кухня аз го готвя във фурната - със свинско, с пиле, с други птици, харесва ни да е добре запечено. В капамата се получава по-скоро нещо между печено и варено, но по-скоро е печено, във фурната е.

Наскоро обаче колега сподели, че ще готви зеле със свинско разсол - демек - това вареното.

По спомен мама слагаше по-тлъсто месо, имам спомен и за нарязана сланинка в него. Затова купих джолан с кост и кожа, да наподобява спомена ми за ястието. 

Майка е при нас зимата, взехме я след като тате почина. Като видя джолана - рече - няма да стане - това е мазно, тази дебела кожа няма да се свари, искаше да го осолява и т.н. Затова взех нещата в свои ръце и потърсих рецепта в нета - попаднах на тази за зеле по селски. Тя си помрънка, като и казах, че грам сол няма да сложа на месото, защото и без това зелето ни е солено. Е, сготвих, допадна ми и сега ви представям рецептата, чудесно стана. И майка си хапна, но не падна по гръб да признае, че се получи екстра.








Необходими продукти:

3 кисели зелки

1 заден джолан с кост и кожа

3 котлета 

черен пипер

червен пипер

дафинов лист

чубрица

олио

Начин на приготвяне:

Зелето се нарязва. Слага се едни пласт от него в голяма тенджера. Поръсва се с черен пипер, червен пипер, чубрица и 1 дафинов лист, слага се джолана и месото и се покриват с останалото зеле. Отгоре също се поръсва с подправките. Налива се до половината вода, сол не се слага, защото зелето е солено, или поне моето. Включва се котлона на най-силната степен да заври, намалява се на слаба степен и се оставя да къкри 3 часа. После се хапва с апетит, аромата е неустоим.

неделя, 2 февруари 2025 г.

Салата с авокадо и риба тон

Чудесна свежа салатка.


Необходими продукти:
1 авокадо
1/2 краставица
1 зелена ябълка
1/2 консерва риба тон в зехтин - моята е пушена от Лидл - много ми хареса
лимонов сок, прясно изцеден
сол

дресинг за салата, пак от Лидл - той си е от мен, по-скоро за украса

натрошени орехи за украса също добаних, но чудно се връзват с вкуса, бих добавила повече следващ път

копър - за украса, и в салатата бих добавила

Начин на приготвяне:
Краставицата, ябълката и твърдото, но добре узряло авокадо се нарязват на кубчета, добавя се рибата, с част от зехтина и лимонов сок и сол на вкус. Разбърква се добре, охлажда се и се поднася украсена с орехите, дресинга и копъра. Аз поднесох в издълбаната черупка от авокадото.
С препечен хляб си става и за лека вечеря.






 По рецепта на Стефан Илчев от Черешата на тортата 

сряда, 29 януари 2025 г.

Соленки с маслини, извара и семолина





 Много са вкусни! Видях ги при вълшебницата Ева Тонева, която не само твори красота, но и има невероятно вкусни, лесни и ефектни рецепти! Направете си тези соленки. Едвам успях да снимам това, което остана, като извадих тавата, още горещи се разграбиха.

Необходими продукти:

1 голямо яйце

250 гр извара - ползвах сладкарска на Лидл, (не е подсладена)

50 меко краве масло

160 гр семолина -купих от Кауфланд.

1 ч.л. бакпулвер

100 гр нарязани черни и зелени маслини


Начин на приготвяне:

Загрях фурната до 200 градуса.Смесих изварата, яйцето и маслото добре. Прибавих семолината и бакпулвера и разбърках, добавих маслините и доомесих кратко. Оформих еднакви по големина топчета - всяко по 10 гр, ползвах кантар. Изпекох в покрита с хартия за печене тава за 20-25 минути на 200 градуса. Бързи, лесни и много вкусни.

неделя, 29 декември 2024 г.

Шоколадов крем с райска ябълка

 






Необходими продукти:
Две - три съставки, много приятен вкус, никакви вредни вещества.

2 броя големи узрели добре райски ябълки (на първата снимка голямата - от Лидл, малките си купих от един дядо от Банско - много вкусни)

100 гр черен шоколад с висок процент какао

по избор - ядки, при мен разни захарни фигурки (е, те не са полезни)

Начин на приготвяне:

Плодовете се обелват и блендират до гладко пюре. Шоколада се стопява на водна баня, охлажда се и се добавя към пюрето, разбърква се и се разпределя в чаши. Украсата е с натрошени ядки.

вторник, 26 ноември 2024 г.

Купчинки от кайма







Тази вечер се сетих за една сравнително бърза, но много вкусна вечеря. Преди години бях един от първите членове на страхотния сайт и форум "Гответе с мен" на Юлка. Тогава тези купчинки от кайма бяха много популярни, правех ги често, в най-различни варианти, защото изпровизациите за приготвянето са много.


Продукти:
500 г кайма
2 филии хляб
чер пипер
чубрица
2 големи гъби
3 яйца
3 бр. картофи
100 г кашкавал
100 г майонеза



Приготвяне:
Каймата се омесва с хляба, накиснат и изцеден и подправките.
Гъбите се настъргват.
Яйцата се сваряват, след което се настъргват.
Картофите се обелват и се настъргват.
Кашкавала също се настъргва на ренде.
Следва подреждането на самите купчинки.
В тава се поставя хартия за печене. Каймата се разпределя на купчинки, които се поставят в тавата, като сплескано кюфте.
Върху всяка питка от кайма се поставят от настърганите картофи ,гъбите, разпределят се отгоре и яйцата, и кашкавала. Всяка една купчинка се залива с малко майонеза, по-редичка.
Купчинките се пекат на 200 градуса около 25 - 30 минути.


Снимките по-долу са много стари, от преди може би дасетина години. Не са добри, но са си мои, оставям ги за историята:)