Празника отмина, тортата показах, а сега идва ред и да пусна рецептата.
Идеята ми дойде спонтанно. Дъщерята е споменавала, че тортите за нейните рождени дни са обикновени, а за зетя все съм правила интересни торти. Затова исках този път тортата да не е просто кръгла и шоколадова. Но каква?!?
Мислих ли, мислих и изведнъж ме осени идеята тортата да бъде книга. Повода беше, че дъщерята напоследък взе да чете някакви по-сериозни книги, част от които аз съм започвала, но не съм довършвала. Все се каня пак да се пробвам на руските класици, но накрая избирам нещо по-леко и разтоварващо. Та, така - избрах да бъде торта - книга.
После дълго се чудих затворена ли, отворена ли да бъде тя, гледах снимки, четох рецепти, оказа се, че тортите - книги са бол, не съм аз измислила топлата вода. Накрая се спрях на тази, която видяхте, а рецептата беше компилация от един кекс и крем от една торта, попроменени също.
Идеята за кремовете взех от Инчето, преди време приготвих фантастичната и торта "Кислород", но там нещо не ми се получи добре блата. Сега промених освен блата и кремовете, най-вече в съотношението на продуктите. Тортата се получи много вкусна, затова помествам рецептата, и я препоръчвам. Не е лека, но на нас така ни допада. Количеството е доста, защото се получи и висока тортата, освен че габаритите си бяха солидни.

1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч.олио
1 1/2 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч.олио
1 1/2 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер
Необходими продукти за 2 блат :
4 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч. извара
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч. извара
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч.олио
1 ч.ч. брашно с 1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. качествено какао
Необходими продукти за 1 крем:
200 гр масло
1/2 кутия кондензирано мляко или около 200 гр
250 гр крем за разбиване от Лидл(може течна сметана)
1 фиксатор за сметана
Необходими продукти за корицата:
200 гр черен шоколад
Необходими продукти за корицата:
200 гр черен шоколад
Необходими продукти за 2 крем:
100 гр масло
4 жълтъка
1/2 кутия кондензирано мляко или около 200 гр
200 гр черен шоколад
250 гр крем за разбиване от Лидл(може течна сметана)
1 фиксатор за сметана
1 фиксатор за сметана
2-3 с.л. с връх какао (наложи се да подсиля цвета)
Продукти за измазване на тортата:
200 гр масло
50 гр пудра захар
Продукти за украса:
500 грама готово захарно тесто за покриване на торти
ядливи бои - цветни и златна
какао
ядлив флумастер за надписите

Продукти за измазване на тортата:
200 гр масло
50 гр пудра захар
Продукти за украса:
500 грама готово захарно тесто за покриване на торти
ядливи бои - цветни и златна
какао
ядлив флумастер за надписите
Приготвяне:
Първо приготвяме корицата - с размер с около 1 см по-голям от този на блатовете.
Очертаваме си точния размер върху хартия за печене. Разтопяваме на водна баня шоколада, изсипваме го върху хартията, най-добре поставена на кухненския плот, на равно. Изравняваме го по размера с нож или с каквото ви е удобно, на тънък пласт, около 3-4 мм. Оставяме да изстине напълно поне за няколко часа.
Разбиваме продуктите за всеки блат, в последователността, която е посочена. Изпичаме ги поотделно върху хартия за печене, в тава около 40/25 см. Изчакваме да изстинат, изравняваме ги и ги разрязваме хоризонтално на две и вертикално на две.
Започваме приготвянето на първия крем. Разбиваме маслото и кондензираното мляко. Отделно разбиваме сметаната, добавяме фиксатора. Смесваме внимателно двата крема.
За втория крем сваряваме разбитите леко жълтъци с кондензираното мляко, бъркайки. Сваляме от котлона, добавяме маслото и натрошения шоколад и бъркаме с лъжица до хомогенност. Разбиваме сметаната с фиксатора и я добавяме към шоколадовата смес.
Ако двата крема не са достатъчно стегнати ги слагаме за малко в хладилника, от маслото и шоколада стягат.
Следва подреждането на тортата.
Върху поднос, аз ползвах стъкло с размер около 40 на 60, поставяме шоколадовата корица. Имах глупостта да измия стъклото с гореща вода, сложих веднага корицата и тя естествено се стопи леко и залепна от топлината, та не можах да я преместя. Върху корицата подреждаме блатовете, като разтворена книга, опитваме се да ги оформим добре, преди да мажем с крем. За тази цел леко изрязваме в средата на книгата, както и косо в края, ако ви е трудно, просто отворете дебела книга до вас и гледайте от нея. Едва тогава мажем крем, като редим тъмен и светъл блат и крем. Завършваме с блат, при мен какаов. Отгоре измазваме цялата торта с масления крем, той заравнява и позволява захарното тесто да прилепне добре.
Следва украсата. Разточваме захарното тесто и покриваме книгата. С ръба на нож очертаваме страниците, преди да покрием, леко с влажна четка, натопена в какао минаваме по страниците, да придадем на книгата по истински вид. С флумастера надписваме. Аз направих и четяща фигурка, полегнала по корем и едно перо, както и разделител за книгата.
За финал с влажна четка, натопена в златната боя и придаваме още по-завършен и празничен вид!
Започваме приготвянето на първия крем. Разбиваме маслото и кондензираното мляко. Отделно разбиваме сметаната, добавяме фиксатора. Смесваме внимателно двата крема.
За втория крем сваряваме разбитите леко жълтъци с кондензираното мляко, бъркайки. Сваляме от котлона, добавяме маслото и натрошения шоколад и бъркаме с лъжица до хомогенност. Разбиваме сметаната с фиксатора и я добавяме към шоколадовата смес.
Ако двата крема не са достатъчно стегнати ги слагаме за малко в хладилника, от маслото и шоколада стягат.
Следва подреждането на тортата.
Върху поднос, аз ползвах стъкло с размер около 40 на 60, поставяме шоколадовата корица. Имах глупостта да измия стъклото с гореща вода, сложих веднага корицата и тя естествено се стопи леко и залепна от топлината, та не можах да я преместя. Върху корицата подреждаме блатовете, като разтворена книга, опитваме се да ги оформим добре, преди да мажем с крем. За тази цел леко изрязваме в средата на книгата, както и косо в края, ако ви е трудно, просто отворете дебела книга до вас и гледайте от нея. Едва тогава мажем крем, като редим тъмен и светъл блат и крем. Завършваме с блат, при мен какаов. Отгоре измазваме цялата торта с масления крем, той заравнява и позволява захарното тесто да прилепне добре.
Следва украсата. Разточваме захарното тесто и покриваме книгата. С ръба на нож очертаваме страниците, преди да покрием, леко с влажна четка, натопена в какао минаваме по страниците, да придадем на книгата по истински вид. С флумастера надписваме. Аз направих и четяща фигурка, полегнала по корем и едно перо, както и разделител за книгата.
За финал с влажна четка, натопена в златната боя и придаваме още по-завършен и празничен вид!