сряда, 15 юни 2016 г.

Кокоски "Сладка хапка"


Тези кокоски правя винаги, когато се очаква да почерпя повече хора - много са лесни и излизат голямо количество.
Когато ги направих за първи път, преди много години, по рецепта на Роси - Сладка хапка, от Гответе с мен, бях много горда.
Бях опитвала само купешки, а тези се получават дори по-хубави!
Ако някой не е опитал - сега е момента! От Роси съм научила много хубави и различни рецепти, за което благодаря!
Чудя се как не съм ги записала досега тук...е, поправих този пропуск:)



КОКОСКИ СЛАДКА ХАПКА




Продукти:
250 г. кокосови стърготини
250 г. захар
3 яйца (не едри)
1 п. ванилия
Приготвяне:

Продуктите се смесват в купа и се разбъркват с вилица. Не се използва миксер.
От така приготвената смес се оформят топчета - с помощта на обла мерителна лъжица или просто с мокри ръце и се слагат върху хартия за печене. Пекат се в загрята до 180*С фурна на вентилатор, но може и без вентилатор, за около 10 мин.
Коментар: Ако яйцата са много едри, ще се развали формата при печене, при такива случай може да се добави още кокос.
Тъй като няма набухвател, не се налага сладките да се поставят на голямо разстояние една от друга.
При мен се опекоха за 15 минути, но бяха малко по-препечени, отколкото исках, така че следете, хубаво е да получат лек загар, но по-скоро да са светли.
Най-сполучливата рецепта за кокоски, която съм опитвала,през годините правих и други, но тази си е №1. Бърза, лесна, икономична Може сладките се залеят с шоколад или вътре да се сложат парченца натрошен.

вторник, 14 юни 2016 г.

Сладко от бъзов цвят и портокалови корички

Ето още едно предложение от мен с любимия бъз:)

Сладко от бъзов цвят и портокалови корички





Продукти:
20 цвята от бъз
1 л. вода
1 кг захар
сока от един портокал(моят бе много сочен)
корита на 3 портокала

3-4 цвята бъз





Приготвяне:
Процедираме като при другото сладко, както и при направата на сиропа. Накисваме за 24 часа цвета във водата, прецеждаме, изхвърляме цвета, добавяме захарта, разбъркваме и оставяме за още 24 часа. Тук измиваме щателно портокалите. Настъргваме портокаловата кора с уред на тънки лентички, може да се обели и с нож и да се нареже на дълго или в желани форми.. Накисваме и корите в студена вода също за 24 часа. След като изтекат добавяме към сиропа сока от портокал и сваряваме до гъст сироп - да не се разтича капка, върху порцеланова чиния. Тогава добавяме коричките, отцедени и подсушени и след като сменят цвета си с карамелен, слагаме цвета от бъз, почистен от дебелите жилки с ножица. След няколко минути сладкото е готово и го наливаме в сухи бурканчета. Затваряме и обръщаме, докато изстине. Ароматно, свежо, красиво...истинска наслада.

















И докато го приготвях си пийвах портокалов сок с хрускави цветчета:)







неделя, 12 юни 2016 г.

Пастички с череши

Тези пастички са част от почерпката в службата, за рождения ми ден. Цяла седмица се чудих (по нощите, де, че нямах никакво време) какво да приготвя и накрая импровизирах. Аз не съм доволна от резултата на вид, но на вкус беше добре. Просто не беше достатъчно стегнат сладкиша, за да се нареже на хубави парчета, особено трудно беше да се извади от тавичката, още повече в офис-условия:)) Колегите обаче не бяха придирчиви, или пък бяха любезни:) и много го харесаха. Поискаха рецепта и затова я записвам, за по-удобно.









Продукти за две алуминиеви тавички за еднократна употреба 15 на 30 см:
Основа:
300 гр чаени бисквити
125 гр меко масло
2-3-4 с.л. сироп от бъз(може друга течност)

Крем:
100 гр млечен продукт от Лидл (нещо средно между извара и крема сирене)
250 гр сирене Маскарпоне от Лидл
400 гр заквасена сметана от Лидл
6 с.л. какао

250 мл сладкарски крем от Лидл (подобен на подсладена сметана за разбиване)
1 крем без варене "Оле" на д-р Йоткер
100 гр черен шоколад
2 пак. желатин
20 мл. сок от бъз(може вода)

1/2 опаковка готов какаов блат - от квадратните и тънички ( наложи се да го купя в последния момент, защото не ми беше достатъчно стабилен и висок сладкиша, но пък добре се получи и на вкус).

за глазурата:
100 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад

още:
30 гр бял шоколад
череши, според броя на парчетата

Приготвяне:

Приготвянето е лесно, въпреки факта, че сладкиша е многокомпонентен.
Бисквитите се смилат с блендер, или натрошават в хаванче. Смесват се с мекото масло, добавя се сока от бъз (или друга течност) и се разбърква, докато сместа стане еднородна и може да се разстеле в тавичката. Може да не се добавя течност, тогава основата е по-хрупкава и суха, но пък щеше още по-трудно да се нареже и извади.
Идва ред на крема.
Разбиват се с миксер млечния продукт, маскарпонето, заквасената сметана и какаото.
Отделно се разбива сладкарския крем с прахообразния крем "Оле". 
Разтопява се на водна баня шоколада, може и в микровълновата, като се следи да не се пресече, става за около минута.
Внимателно се обединяват трите крема, като се бърка с шпатула.
Разтваря се желатина в сока от бъз или водата. Загрява се на водна баня, докато се разтопи и стане прозрачен. Изчаква се да поизстине, за да не се пресече от студения крем. Добавя се постепенно на струя, като се бърка енергично. Сместа се разпределя върху основата. Отгоре се поставя изрязания по тавичката блат.
Прави се ганаш от сметаната и шоколада, като се загрява течността до кипване, дръпва се от котлона и се добавя начупения шоколад, изчаква се минута и разбърква с метална лъжица, докато сместа се хомогенизира и стане лъскава. Излива се  внимателно навсякъде върху блата, може да и с лъжицата. Поставя се в хладилника да стегне от вечерта до сутринта.
След около два часа шоколада е стегнал. Нарязва се сладкиша на пастички.
Стопява се и белия шоколад на водна баня. Преди това се измиват и подсушават черешите. Хваща се черешката за дръжката, топва се  в белия шоколад и се поставя върху пастичката. Така до изчерпване.
Това е:)) Обясненията са повече от времето за приготвяне:)
Да ви е вкусно, ако решите да го приготвите.




БЛАГОДАРЯ НА КОЛЕГИТЕ ЗА УВАЖЕНИЕТО И ПРЕКРАСНОТО НАСТРОЕНИЕ, КОЕТО МИ ДОНЕСОХА, ЗА ЦВЕТЯТА, ПОДАРЪЦИТЕ! СТРАХОТНИ СТЕ! ИМАХ ФАНТАСТИЧЕН РОЖДЕН ДЕН!




сряда, 8 юни 2016 г.

Днес е моят ден:), рожден! Козуначена торта - 2

Ето ме пак - пораснала, помъдряла и празнична! 
Иначе съм си все същатасъщата!

Миналата година си пожелах това:
" пожелавам си най-близките ми хора да са живи, здрави и щастливи - така и аз ще бъда щастлива. Иначе чисто битово - може би нова работа или поне удовлетворение в тази насока, повече спокойствие и почивка и разбира се тук-там по някое пътешествие - наблизо или надалеч!!!"

Е, сбъдна се, ама съвсем, заради което считам себе си за добър орисник, и благодаря на всички вас, които с най-чистите си мисли подкрепихте пожеланията ми, дадохте им позитивната си енергия и заедно ги превърнахме в реалност!

За следващите 365 дни бих повторила пожеланието за здраве - за мен и близките ми! 
Бих си поискала време - за приятели и почивка, за хобитата ми, за четене, за пътуване, пътуване, пътуване!
Новата работа да ми носи все същото удовлетворение и  удоволствие от общуването с новите чудесни колеги и професионалисти.
Тази пролет си намерих на два пъти четирилистни детелинки - нарекох ги на дъщеря ми - тя е нашето щастие с татко и! Дано всичко около нея да бъде прекрасно, доставящо и на нея, и на нас щастливи мигове!
Какво друго да си пожелая - да ви посрещам в блога си винаги с най-добри чувства и гостоприемство, като скъпи гости и да ви оставям да си тръгнете от тук доволни, сити и усмихнати:) Бих си пожелала нови срещи, както с тези от вас, с които сме приятели,  така и с тези, с които се познаваме  или тепърва ще се запознаем и на живо!
Дано, дано, дано...


Това не е тортата за рождения ми ден, но не мога да не ви почерпя виртуално:) днес!
Тази правих преди месец, по друг повод, но така и не намерих време да напиша рецептата и да я публикувам! Ето я - вкусна, сочна и грееща, ако решите да си я приготвите - няма да съжалявате!


 Козуначена торта 2 




Продукти:
1 смокинов козунак по рецепта от тук
250 гр маскарпоне
400 гр заквасена сметана
220 гр млечен продукт от Лидл(подобен на извара)
150 гр захар
1 компот от праскови (купих на Cleever от Била, хубав е)

Приготвяне:

Първо разбъркваме добре с миксера продуктите за крема - сметаната, маскарпонето, изварата и захарта. Нарязваме на тънки, около 1 см филийки козунака. Нареждаме го в тортена форма, сиропираме със сока от компота, мажем с крем, нареждаме филийки от прасковите, отново блак, крем, плод, накрая измазваме с крем и украсяваме с резенчета праскови. Много свежа и ароматна тортичка се получи! Така и не успях да щракна хубаво парче, преди да бъде погълнато лакомо:))











понеделник, 6 юни 2016 г.

Сладко от ябълки и бъзов цвят

Толкова ми е любим аромата на бъзовия цвят...обожавам го. И самите цветове са толкова нежни и красиви, като паяжинка. Тази година отново си направих сироп, както и миналата, че предните пропуснах. Дъщерята ме снабдява редовно с доволни количества, бере ги някъде наблизо до сервиза на зетя. Исках обаче да направя и нещо различно, от доста време ме глождеше тази мисъл, докато в главата ми не взеха да нахлуват идеи. Е, ще споделя тези, които успея да осъществя. Ето едната - вкусно и красиво се получи:))

Сладко от ябълки и бъзов цвят











Продукти:
20 цвята от бъз
1 литър вода
1 кг захар

3 ябълки
3-4 цвята от бъз

Приготвяне:
Бъза се накисва за 24 часа във водата. Прецежда се и се добавя захарта, разбърква се и се оставя за още 24 часа. Цветовете се изхвърлят, потъмнели са. Слага се на котлона и се вари до сгъстяване, проба с капка върху порцеланова чиния, да не се разлива. Добавя се ябълката, обелена и нарязана на зарчета. Вари се до прозрачност на плода, добавят се отрязани  свежи букетчета от бъза(2-3 см), не целия цвят, махат се дръжките, които са дебели. Минута - две и сладкото е готово, насипва се горещо в бурканчета. Може да се сложи и лимонтозу, но аз не сложих.












неделя, 5 юни 2016 г.

Супа от телешко месо и гриловани зеленчуци

Дъщерята и зетя от известно време експериментират със скарата - мръвки, наденички, сръбски разни плескавици, зеленчуци. Когато си правят в серзиза, носят и у дома за вечеря. Обаче зеленчуците бяха една идея по-сурови и ги подбутвахме с мъжа ми. Сварих  един телешки джолан вечерта за да направя супичка. Искаше ми се да е по-различна, още повече, че децата не ядат телешко, а мъжа ми по-лесно мога да прелъжа да опита и нещо друго, освен традиционното, не че остава особено доволен, ама пък се жертва, в името на моите "експерименти за блога":)) Така се роди рецептата за тази:

Супа от телешко месо и гриловани зеленчуци





Продукти:

1 сварен и обезкостен телешки джолан
по 3-4 парчета гриловани зеленчуци:
тиквичка
патладжан
червен лук
гъби
червена чушка
зелена чушка
домат
2 картофи, увити във фолио и опечени на жар
фиде
дафинов лист
сол
маринатата от зеленчуците за грил - зехтин, сол, розмарин, червен пипер, чесън
препечено брашно

Приготвяне:

Свареното месо се връща във бульона, нарязват се грилованите зеленчуци и се добавят. Излива се и маринатата, която дава божествено ухание. Добавя се сол на вкус, дафинов лист и супата се вари до готовност, бързо става. Следва фидето. Прекрасен вкус се получи. Може и да се застрои, но аз само леко сгъстих с препечено брашно, размито в малко вода.