четвъртък, 21 януари 2016 г.

Още

Понякога си говорим по телефона...той е е на спирката и ме чака (всеки ден), а аз пътувам към него и на крачка разстояние продължаваме разговора, докато се усетим и разсмеем. Все има какво да си кажем, сякаш времето заедно все не достига.
Друг път можем с часове да мълчим, един до друг...и ни е хубаво...
Понякога ме ядосва, друг път аз него, но следващото утро вече е изтрило недоразумението и е преродило любовта с двойна сила.
За близо 30 години на пръсти се броят дните, в които сме нощували разделени.
Липсваме си във всеки един миг в който не можем да се видими и докоснем.
Знам, че силата на мисълта дори в тези моменти ни свързва и пази взаимно!
Ти знаеш, Любов!


Още

Още вятър в косите си имам
с дързък пламък в очите горя
и снагата ми стройна и млада е,
с грациозна походка вървя.

Още мъжките погледи спирам
не отричам, че ласкае това,
но е ценна любовта, която имам,
и не ме плаши днес старостта.

Да, след време и косите ще са в бяло,
и очите - сякаш във мъгла,
ще пълнея ли, слабея - кой ли знае,
и походката ще е едва, едва...

Всеки поглед пътьом ще отвръща
и възхита в никой няма да чета...
Само в твоите очи ще съм си същата -
съхранена ще е мойта красота...

Паднал кичур с обич ще приглаждаш,
във зеницата ми ще откриваш своя свят...
И снагата ми с ръце треперещи ще галиш,
пак ще милваш, ала с обуздана страст...


1.2016 г.
Защитено с авторско право

събота, 16 януари 2016 г.

Ден на снега... в Северния парк

Сутринта чух, че днес е световния ден на снега. Не предполагах обаче, че поглеждайки през прозореца ще видя истинска зимна картина. Може би знаете, че аз не обичам особено зимата. Да, но тази година сякаш снега ми липсва, или поне мъничко. Иска ме се да го има, но за кратко, и ако може без студ, вятър, киша и хлъзгавини:)) Май много искам, а?
От известно време съм много уморена, валят ангажименти от всякакъв характер и не остава време за почивка или някакво приятно занимание.
Оказа се, че днес ще бъда сама през деня, фемилито беше по свои си задачи:) Смятах да се поизлежавам, да сготвя и да се занимавам само с приятни неща (макар къщата да бе нагоре с краката по ред причини.
Обаче снега навън ме подмами, грабнах новия апарат (дааа, Дядо Коледа ме изненада, и за капак ми го беше скрил в кутия от апарат за измерване на кръвно налягане, тюх, че забавен старец:)) и хукнах да правя снимки в парка.
Е, няма такъв кеф - парка се оказа зимна приказка - тишина, спокойствие, сняг се стеле тихо, тихо...почти нямаше хора. Много приятна разходка си направих. Излязох чак на складова база Илиенци, където пък попаднах на страхотно намаление на една турска фирма за дрехи с високо качество. Сдобих се и с ново палтенце-сакенце, и за дъщерята купих 2 чифта дънки, всичко на 50%. Е, похвалих се, сега ви оставям да се насладите на зимната идилия, дано съм се справила добре със снимките, още разучавам апаратчето:)),или май по-скоро още не съм почнала да го разучавам, просто си щраках с удоволствие.

















































четвъртък, 14 януари 2016 г.

Шоколадово руло


Още една прекрасна рецепта от блога на Вероника - ужасно ми липсва предишния и, нездравословен начин на хранене .


Шоколадово руло




Продукти:

за блата:
5 яйца
100 г захар
100 г брашно
2 с. л. какао
2 ванилии

за крема:
150 гр омекнало масло
200 гр млечен шоколад
4 с.л. ситно смлени орехи
3 с.л.сухо мляко
3-4 с.л. пудра захар

за глазурата:
100 гр млечен шоколад
3-4 с. л. течна сметана

Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, прибавете брашното, какаото, ванилиите и отново разбийте. Изпечете блата в тавата към фурната с хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна. Внимавайте да не стане сух, трябва да е мек и пръхкав, не препичайте.
Още горещ, го сложете върху кърпа, поръсена с пудра захар и го навийте на руло. Оставете го, докато изстине. След това развийте внимателно.
Докато изстива пригответе крема. Разбийте маслото с пудрата захар, после прибавете орехите и есенцията. На водна баня разтопете шоколада и докато е топъл, сложете в него сухото мляко, разбъркайте.След като се охлади го смесете с маслото. Разбийте добре, изчакайте да изстине съвсем и го намажете върху блата. Навийте на руло.
Разтопете на водна баня шоколада за глазурата, добавете и сметаната и разбъркайте хубаво. След като глазурата е готова, оставете я да се охлади леко и я полейте по повърхността на рулото. По желание декорирайте с бял шоколад и орехови ядки.




Рони, ако четеш сега, изкуших ли те да си нарушиш диетата:)

неделя, 10 януари 2016 г.

Новогодишен десерт в чаши

Днес моя татко има рожден ден.
Не искам нищо друго да му пожелая, освен да е жив и здрав и спокоен!

Аз пак със стари рецепта и снимка, но напоследък нямам време:(
Е, приготвих и днес десерт, но него - друг път:)

Този десерт видях в блога на Бети - стори ми се прекрасен и на вид, а предполагах и на вкус.
Избрах го за десерта ни за миналата Нова година - 2015, но не спазих рецептата, а доста промених, според вкуса и наличните продукти (количеството е приблизително и не влияе на вкуса ).
Бързо, лесно, леко и празнично и ефектно.
Бети, винаги се наслаждавам на красотите ти, а на тази и още няколко рецепти се насладихме и наистина. Ако четеш - благодаря!


Новогодишен десерт в чаши



Продукти:

2 опаковки бисквити роден край с какао


за крема:
250 гр маскарпоне
1 кофичка заквасена сметана
250 мл течна сметана подсладена
около 150-200 гр захар


за украса
шепа кокосови стърготини
1 черен шоколад
1ч.л. олио
захарни зрънца и звездички

Приготвяне:

Натрошават се бисквитите на ситно. Разбиват се продуктите за крема.Разтопява се шоколада на водна баня и му се добавя олиото. Изсипва се в малко пликче, на което се срязва върха 1 мм. Върху хартия за печене се рисуват елхички, като не трябва да са много тънки линиите, за да не се счупят после. Може да се поръсят със захарна украса, дребна. Оставят се да стегнат, може и в хладилника, ако има място
Прозрачни чаши със столче (разбира се може и в други ) се топват в крема леко и после в купичка с кокос. На дъното са нареждат лъжица, две смлени бисквити, отгоре няколко лъжици крем, бисквити, крем и така на няколко пласта, като най отгоре е крем. Поръсва се обилно с кокосови стърготини, които имитират сняг .
Накрая, преди поднасянето в чашките се насаждат елхичките
и Новогодишната атмосфера е на лице
После го повторихме:))