Торта Гараш в цялото и величие, една от най-вкусните шоколадовите торти . Най - вксуната безглутенова торта не само в България, а по света Знае се, че Коста Гараш я прави в Русе за първи път.
Рецептата видях в една от кулинарните групи във ФБ, представена е от Преслав Пенев. Аз сложих кафява захар и я намалих - беше напълно достатъчно, даже може и още да се намали. Някои от другите продукти също намалих - шоколада и маслото. Получи се торта с диаметър 18 см, 5- 6 см висока.
Имах проблем с отлепването на платките от хартията, не знам дали не е по-удачво да се намаже с олио преди да се сложи тестото върху хартията. Действах изключително внимателно, и въпреки това се поначупи на места, полепва по хартията и остава, но се позакърпва положението.
Продукти:
7 белтъка
210 гр захар, (сложих 150 гр кафява)
175 гр сурови смлени орехи
За шоколадовия крема:
7 жълтъка
180 гр захар, (сложих 100 гр кафява)
110 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилова паста или 1 и 1/2 до 2 ч.л. течна ванилия
230 гр черен шоколад, (сложих 200 гр черен готварски шоколад)
165 гр масло на стайна температура, сложих 100 гр
За шоколадовия ганаш:
200 мл течна сладкарска сметана
220 гр черен шоколад, (сложих 200 гр черен готварски шоколад)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват със захарта на средна скорост на миксера като захарта се добавя по малко през една минута. Разбива се до гъст и лъскав меренг, а не на твърди връхчета и се добавят смлените орехи. След това се оформят 5 кръга върху хартия за печене с диаметър 18 см. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна без вентилатор на 160 градуса около 10 минути докато порозовеят крайщата на блата. Оставят се да изстинат и се маха хартията за печене. Внимавайте да не ги счупите.
За крема яйцата, млякото, захарта и ванилията се смесват и се слагат на водна баня за около 5-10 минути или докато крема се сгъсти, хубаво е да се разбърква през цялото време за да не загури или да не се сготвят яйцата. Като е готов се маха от котлона, добавя се първо шоколада а след това и маслото, бърка се до гладкост
Тортата се сглобява като се слага блат, крем, блат, крем докато свършат блатовете и крема. Оставя се в хладилник за 2 часа и след това се декорира. Аз - с ганаша, смлян шамфастък и готови макарони от Лидл. Отново престоява - при мен няколко часа, божествена е!
Продукти:
7 белтъка
210 гр захар, (сложих 150 гр кафява)
175 гр сурови смлени орехи
За шоколадовия крема:
7 жълтъка
180 гр захар, (сложих 100 гр кафява)
110 мл прясно мляко
1 ч.л. ванилова паста или 1 и 1/2 до 2 ч.л. течна ванилия
230 гр черен шоколад, (сложих 200 гр черен готварски шоколад)
165 гр масло на стайна температура, сложих 100 гр
За шоколадовия ганаш:
200 мл течна сладкарска сметана
220 гр черен шоколад, (сложих 200 гр черен готварски шоколад)
Начин на приготвяне:
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват със захарта на средна скорост на миксера като захарта се добавя по малко през една минута. Разбива се до гъст и лъскав меренг, а не на твърди връхчета и се добавят смлените орехи. След това се оформят 5 кръга върху хартия за печене с диаметър 18 см. Блатовете се пекат в предварително загрята фурна без вентилатор на 160 градуса около 10 минути докато порозовеят крайщата на блата. Оставят се да изстинат и се маха хартията за печене. Внимавайте да не ги счупите.
За крема яйцата, млякото, захарта и ванилията се смесват и се слагат на водна баня за около 5-10 минути или докато крема се сгъсти, хубаво е да се разбърква през цялото време за да не загури или да не се сготвят яйцата. Като е готов се маха от котлона, добавя се първо шоколада а след това и маслото, бърка се до гладкост
Тортата се сглобява като се слага блат, крем, блат, крем докато свършат блатовете и крема. Оставя се в хладилник за 2 часа и след това се декорира. Аз - с ганаша, смлян шамфастък и готови макарони от Лидл. Отново престоява - при мен няколко часа, божествена е!
Любимата ми торта! Превъзходно изпълнение!
ОтговорИзтриване