събота, 6 май 2023 г.

Мама на 79 и блогчето на 9:) И...сурова торта с четири съставки


Днес е един от големите български празници.  Почти няма семейство, в което да няма именик. 


Е, в моето няма. Но пък празник си имаме. Мама е родена на днешния ден, преди 79 години. Живота и понякога не е бил лек, характера – също, но си е моята мама, която безкрайно обичам и се моля, и благодаря на бог, че е все още моята опора,  с това, че я има. Желая и да е поне толкова здрава, да е по-мъдра, за да приема с повече лекота ежедневието и дано ние околните съумяваме повече да я радваме. 


Моят блог също има рожден ден днес, избрах да се появи също на този ден, но преди 9 години. И макар да не е нищо особено,  си е моето място за потапяне и релакс, но най-вече за споделяне и дано бъде и полезно някому, на дъщерята, на внуци дай боже, и на всеки, надникнал в него. Понякога дъщерята се шегува, че е като „манджа с гразде“, нито е само кулинарен, нито е само за лично творчество – поезия, шиене, нито е само за пътешествия, но както съм написала във встъпителните думи – той е моето огледало. За него си пожелавам време и вдъхновение, това е което ми липсва в ежедневието много. Благодарна съм , че покрай него намерих приятели и че намирам смисъл в списването му.


И накрая не мога да не спомена един именик, който много ми липсва, защото съдбата така реши, преди 9 години, малко преди да се появи блога – Жоро Бордовски, почивай в мир, приятелю и пази своя ангел – Нори, и прекрасните деца и внуци, в последните определено виждам от твоите гени. Благодарна съм, че живота ни срещна с теб и твоето семейство, макар и късно.


Приятели, черпя виртуално с тази тортичка!


И честит имен ден на всички празнуващи днес!.


Kаправата на тази торта е наистина детска игра. Прави се много бързо, лесно и с малко продукти. Брашното може да смените с бадемово, лешниково, смлени орехи и друго ядково. Освен всичко друго тортата е веган и е сурова, подходяща за нисковъглехиддратна диета и не съдържа захар.

Необходими продукти:

1 консерва кокосово мляко/сметана от 400 мл
200 гр черен готварски шоколад (ползвам на Лидл)
2 пълни супени лъжици кокосово брашно
2 пълни супени лъжици ситно смлян шамфъстък

Начин на приготвяне:

Шоколада се стопява на водна баня или в микровълнова, охлажда се леко на стайна температура и се смесва с бъркалка в купа с останалите продукти. Излива се в откопчаваща с тортена форма. моята е с диаметър 22 см. Сместа е достатъчно гъста да не изтече. 

Но аз правих всичко на око и би могла да бъде и по-гъста, защото не държеше форма при нарязване. Следващ път бих увеличила шоколада и/или количеството на ядковото брашно. Другото, което бих променила е да приготвя в по-малка форма, така стана много тънка, или да удвоя количеството, от което май ще има повече доволни. Разбира се може да се направи и блат отдолу, на мен не ми липсваше.

Забравих да сложа подложка и после нямаше как да пренеса тортата от дътното на формата. Украсата я направих като м кръжок по трудово обучение, че даже и по-зле, ама...това е положението.
























Няма коментари:

Публикуване на коментар