неделя, 21 май 2023 г.

Сръбска телешка чорба с кисело зеле



Тази рецепта на Любчето, от В кухнята с любов, отлежава много отдавна в "чакащи рецепти" да я приготвя. Е, сега и дойде реда, дори извън сезона на киселото зеле, но добре ни дойде, то и без това си е почти зима още, е, от два дни се запролети май.


Чорбата е страхотна, много ни се услади.

Необходими продукти:

700 г млечно телешко месо с кост - преден джолан бе моето
2 с.л. домашна универсална зеленчуков подправка (това добавих от мен)
300 г кисело зеле, ситно нарязано
100 г целина нарязана (глава)
1 морков на кубчета
1 глава лук на кубчета
2 дафинови листа
сол и черен пипер


За запръжката:
6 с.л. олио
2 с.л. брашно
3 скилидки чесън (ползвах сушен, на прах)
1 ч.л. червен пипер

Месото се сварява заедно с универсалната зеленчукова подправка и нарязва на ситно. Връща се вв бульона. Добавят се нарязаните на кубчета лук, морков и целина, както и дафиновия лист и зелето (при мен от фризера) и се вари още до готовност.
Може да се свари заедно с нарязаните лук моркови, целина и дафинов лист половин час в тенджера под налягане.

Олиото за запръжката се загрява. В него се сипва брашното и се запържва до златисто, като се бърка постоянно. Подправя се с чесъна, черен и червен пипер. Долива се вода и се разбърква. Запръжката се изсипва в чорбата. Оставя се да поври още 5 минути.
Сервира се поръсена с пресен магданоз. Ние го пропуснахме, но поръсихме с една готова подправка с чесън.






2 коментара:

  1. Не съм правила подобна чорба с кисило зеле.Но е чудесна съдейки по снимките.Благодаря за идеята Веси.Когато имам продуктите ще я пробвам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване