понеделник, 14 февруари 2022 г.

Бонбони Червено кадифе за 14 февруари преди 34 години



Обичаме празниците, и макар да подкрепям твърдението, че Любовта, ако я има е всеки ден, не изниква на 14 февруари, който дори не е и наш празник, и че майката заслужава уважение не само на 8 март, все пак смятам, че има дни, които се отличават от делниците. Отличават се може би затова, че ние ги приемаме за специални. Затова си измисляме празници, освен рождени дни, именни дни, християнски празници, си имаме и наши си - първа среща, първа целувка, годеж, сватба, и какво ли още не, че ще навляза много в лично пространство. Такъв е и нашия си 14 февруари, по случайност съвпадащ с доста по-късно станалия популярен у нас Свети Валентин!

Така или иначе, става дума за Любов! И вино, но то и виното си е Любов!

Пожелавам на всички хора да намерят своята половинка, за да бъдат щастливи! На моето семейство пожелавам дълъг живот, здраве и късмет!

Странни са ми хората, които парадират с финансови възможности, горди са с факта, че могат да си купят всичко. Вярвате ли не, но на мен ми е достатъчно, това, което имам. Не, нямам всичко, нямам много неща. Но най-ценно ми е точно това, което не мога да си купя, което ми е дарено от съдбата, което ми е отредено, но и което съм постигнала сама, с усилия, с характер, със знания и умения. Мила ми е Родината, мило ми е семейството, скъпи са ми близките и приятелите.

За днешния празник съм приготвила маслинови хлебчета, охлюви, за да изпием по чаша вино.

И едни много вкусни бонбони, с част от които смятам да почерпя и новите колеги! Дано е сладък и гладък, и дълъг пътя ни заедно! Благодаря за сърдечното посрещане от целия екип!

Хайде, стига приказки, да представя рецептата:
Преди седмица дъщерята беше пекла блатове по рецепта на Люси за тортата "Червено кадифе", но по една или друга причина платките не излезли цели и тя се беше отказала да ги сглоби на торта. Аз обаче ползвах два от тях и се получи доста вкусна тортичка. Третия блат обаче беше доста натрошен, та само го прибрах във фризера в плик. Винаги правя така, когато ми останат изрезки от блатове. Удобно е после, за напарва на бонбони, или дори торта, надробени на трохи.


Продуктите са за 3 блата от 20 см, но за тази рецепта ще ползвам само 1 блат. Ако искате разделете си продуктите на 3 части, ако печете само един блат. Но бонбоните може да направите с всякакви остатъци от блат, а ако искате да са червени, оцветете с боя допълнително, при оформяне на бонбоните.


За блатовете:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кафе
1/2 пак. бакпулвер
2-3 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.л сода
1 ч.л. оцет
1 ч.ч. прясно мляко с 2-3 капки лимонов сок
червена боя на прах
щипка сол


Още:
100 гр маскарпоне
50 гр печени лешници, натрошени
100 гр смлян шамфъстък
1 ч.л. чай матча
2 ч.л. стрити листа от рози


100 гр черен шоколад + 2 ч.. олио
20 гр бял шоколад+ 1/2 ч.л. олио


Приготвяне:


Блатовете приготвяме като в купа слагаме сухите съставки без содата - пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, какаото, солта и червената боя.
В друга купа разбиваме яйцата със захарта, прибавяме постепенно олиото, прясното мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок и кафето.
Накрая прибавяме и загасената в оцета сода.
Започваме,разбивайки с миксера, да смесваме сухите и мокрите съставки до получаването на еднородна и наситено червена смес. Разпределете сместа в три по-дълбоки тавички за еднократна употреба, удобни са, с диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани на дъното с кръг от хартия за печене.
Блатовете печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Остават влажни и след изпичането. Готовите блатове охлаждаме върху решетка.


Направих два вида бонбони - едните оваляни в смес от шамфъстък, матча и розови листенца, другите, оваляни в черен шоколад и украсени с бял.
При мен блата вече беше налице, натроших го хубаво и добавих маскарпонето, чая матча и натрошените ядки. Омесих добре до еднородност цялата смес, оставих за десетина минути. През това време смлях суровия шамфъстък и го смесих със стритите листенца от роза Преди повече от 6 години имах щастието да отида командировка в Казанлък, по време на розобер и получих подарък от прочутата роза дамасцена. Тогава си приготвих сироп, сладко и част от розите изсуших. Още си имам една кутийка, за специални случаи.
Оформих топчета от приготвената смес и наредих в поднос. Половината бонбони овалях в горната смес.
За другата половина стопих в микровълновата поотделно двата вида шоколад с олиото. Всяко топче овалвах в шоколада и с вилица изваждах, подхващайки отдолу, върху хартия за печене. По добрия вариант и с клечка за зъби, която се забожда на стиропор, за да се отцеди, но аз все не намирам къде съм го прибрала:) Оставят се да стегне шоколада, след което се слагат в хартиени кошнички за бонбони, за по-красиво поднасяне. Като се стича шоколада в основата на бонбоните се получава като патешко краче, което внимателно изрязвам с остро ножче, но и така да ги оставите пак си е вкусно и красиво. С белия шоколад украсявам отгоре, като го поставям в пликче и срязвам леко връхчето, може и да си направите фуния от хартия.





















2 коментара:

  1. Веси,
    прекрасни са бонбоните.Не бих се сетила да използвам блат.Прекрасна идея.А къде са маслиновите хлебчета ? Чакам да преставиш рецептата.Споделям напълно твоите виждания относно празниците.За мен има само Християнски празници.Ние можем да живеем в мир и разбирателство и всеки ден да усещаме благодатни дарове в семействата си.
    И двата вида бонбони ми харесаха макар,че тези с шоколад и бяла глазура изглеждат повече като купешки.А с шам - фъстъка като домашни.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, тези с шоколада бяха и по-вкусни, ама то - логично, де. Ще напиша за маслиновите хлебчета, само време да намеря.

      Изтриване