вторник, 1 януари 2019 г.

Тлаченка



Тази рецепта публикувам с огромни благодарности към Александър, приятел на децата, който е ценител на добрата кухня и е в месарския бизнес.
Освен всичко, той ни осигури и крачетата за направата.
Рецептата е чешка.
Много вкусен желиран деликатес!
Благодаря, Александър!

Продукти:
3-4-5 свински крачета, старателно почистени и измити
1 кг месо от плешка
език, ако желаете, аз го пропуснах
майорана
сол
бял пипер
пушен пипер

Приготвяне:
1.Сваряват се крачетата.
2.В друг съд се сварява месото (на големи късове) и езика (може и без език) 
3.Обезкостяват се крачетата и се смилат с блендер, след което се връща „каймата” в бульона от крачетата. 
4.Добавя се месото накъсано на ръка, езика, майораната, пиперите и сол. 
5.След като кипне го пълня в отрязано отгоре пластмасово шише, с правилна форма на цилиндър, с диаметър 10 см, или в по-дебели пликове за целта, може и в изкуствени черва! 
Важно:
1.Бульона от вареното месо не се ползва за тлаченката, само този от крачетата!
2.Добавя се сол докато се усети бульона пресолен!!! Като се желира усещането на сол е нормално! 3.Докато се желира се търкалят колбасчетата през 15 минути за да се избегне мазнина във горния край!
След престой в хладилника, най-добре за нощ тлаченката лесно се изважда от шишето, което може да се среже и се поставя в удобен съд или плик. Аз направих по-голямо количество, и една част замразих.


Тази снимка е на Александър, който е изпълнил рецептата професионално и така я е и вакуумирал тлаченката:

Ето и моите снимки:














12 коментара:

  1. Уникслна пача.така я правя,но месото от крачетата е скълцано,а не смл1но.поздравления

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотия! Виж, сладките още не се осмелявам да направя, но на това изобщо няма да му се замислям😊. Записано! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ау, аз да не трябваше някаква рецепта да пиша?!? Ще се радва, ако се одобри тлаченката. И аз те прегръщам!

      Изтриване
  3. Много вкусно, ще се пробва! Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  4. Веси,
    знам подобна руска рецепта, но не съм пробвала.Чехите и поляците към тази смес добавят зеленчуци - моркови, червени пиперки, дори праскови и манго.Нарязани на малки парченца.Чудесни желирени деликетеси се получават.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това с плодовете и зеленчуците е интересно наистина. Може да добавя някой път.

      Изтриване
  5. Много интересна рецепта, Веси! Рядко стигам до студена пача, но тази година ще си направя такава, с месце вътре :)
    Честита, здрава и добра да е новата година за теб и цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си, че ще харесаш:)
      Здрави да сте и вие и честити!

      Изтриване
  6. Яя, много интересно, Веси! Супер изглежда. Познавам някой, който ще иска да го пробва :D
    За много години! Здрава и щастлива да е годината за вас!

    ОтговорИзтриване