петък, 5 февруари 2016 г.

Ориз с тиква и мак

Отдавна ми е влязло в ума да сготвя ориз с тиква, преди години една колежка ми бе споменала, че по техния, северния край готвят това ястие. Но сега разрязах една жълтушка и вече реших - ще се готви. Надникнах в нета за рецепта и попаднах на две интересни. Едната веднага се класира на първо място и резултата е пред вас, другата си чака реда. Ще призная, че никой от домашните не поиска да опита, първо - заради тиквата, и второ - заради мака - според тях нетипични продукти да присъстват в комбинация с ориз. Е, това си е техен пропуск - на мен ястието много, ама много ми допадна - и на вид, и на вкус. Занесох и кутийка на приятелка - и тя също много го е харесала! Така че смело си го пригответе и му се насладете!



 Продукти:

· 150 г тиква
· 1 ч.ч. ориз
· 1 глава лук
· 1 с.л. олио
· 1 ч.л. масло
· сол
· 1 с.л. шафран
· 1 с.л. мак 





Приготвяне:

Тиквата се нарязва на кубчета и се задушава в загрятото масло 5 минути. Налива се топла вода, колкото да я покрие. Посолява се и задушаването продължава на слаб огън още 10 минути. В друг съд се загрява олиото и в него се задушава нарязаният на ситно лук. Щом стане прозрачен, се прибавя измитият и отцеден ориз. Посолява се, разбърква се и се пържи 2-3 минути. Налива се вода и се оставя да поври 3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавят се шафранът, черният пипер и маковото семе. Разбърква се и се оставя да поври 3 минути. Прибавя се задушената тиква, разбърква се и се вари до пълна готовност. Цялата течност трябва да бъде поета от ориза, а самият той да бъде сварен.







Пилешкото месце също приготвих така (ще споделя по-нататък), че да няма осмелили се да хапнат:)), леле ще ги уморя от глад моите хора с тези "шашави" рецепти:))

10 коментара:

  1. Веси,
    и аз и ти май сме най - смелите експериментатори в кухнята.Моето семейство също са традиционалисти.Но понякога именно експериментите ни довеждат до някои много вкусни комбинации от продукти, които преоткриваме.Много вкусно ястие се е получило и аз задължително ще го пробвам.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, при теб е още по-разнообразно и интересно, Ели!
      Иначе моите хора не са особено доволни от намесата на (според тях) неуместни продукти в кухнята:))
      Ще се радвам да опиташ и харесаш този ориз!

      Изтриване
  2. Комбинацията звучи изкушаващо, ама ориз във вид на ризото не харесвам особено. предпочитам зрънцата да не са слепнали, а поотделно.Така ли е на вкус?
    Иначе чудна идея, която също бих яла сама, като теб:)
    Хубав ден, Весе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък обратното, Мъхче:), не обичам леко да е суровичък ориза. Е, не харесвам и сбит, на топка, обичам го съвсем разварен, но пухкав.
      Ако искаш да е по ал денте, ползвай продълговатите сортове, или бланширан, кафяв, като сготвиш по твой начин, но с тези продукти, ще ти хареса!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно, Веси, макар да не си представям тиквата в солен вариант:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна е тиквата в солен вариант, това е вторият ми опит, първата беше сготвена с праз лук, по-странна бе, но тук тиквата нито сладни, нито би я разпознал някой, който не знае, какво има в ястието.

      Изтриване
  4. Много интересна компания си е намерил този твой ориз.....Хареса ми и то много,Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдаа, наистина интересни му бяха добавките, и добре се съчетаха. Мерси, МЕленка:))

      Изтриване
  5. Аз пък няма и да се замисля! Вярно, мак и шафран не харесвам особено, но пък тиквата в солен вариант не ми е никакъв проблем. Уникална е даже! Обожавам една рецепта за ризото с тиква (виж тук, Веси: http://www.menumag.bg/recepta/rizoto-s-tikva), както и тиква с подправки и зехтин на фурна (като запечени картофи). Е, наистина е вкусно! Така че да ти е сладко, чудно ти е ястието. Губят само неопиталите. :)
    Поздрави, Весе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, можеш да замениш шафрана и мака с друго, като запазиш тиквата и ориза:), и аз ще опитам при възможност твоите предложения, интересно звучат и двете!

      Изтриване