Когато преди около месец видях този кекс при Инчето, останах очарована от шарката му. Реших, че непременно ще направя, още повече че кекс рядко правя, все на по-засукани неща се хвърлям. А обичаме, с чаша кафе или млекце. Е, направих само след дни, но разбира се - чела, не дочела - редувах по една лъжица от двете смеси, като освен, че сместа ми беше доста гъста, се оказа, че кафявата е повече. Колко бях разочарована, когато го разрязах и шарката...не беше такава, да не кажа, че почти не личеше, просто по тъмен кекс, тук там с леки светли ивици:( Едва тогава се зачетох и видях, че трябва да се сипват по две лъжици от всяка смес, като Инчето също беше показала кекс с по една лъжица, но с по-добър вид от моя. Вкуса обаче беше фантастичен и "грозничкия" кекс беше опапан веднага, основно от мен и мъжа ми. Съчетанието му с топло прясно мляко е божествено, топи се в устата...
Естествено, че си обещах да го направя, както си му е реда, та да си стане и красив.
Обаче дали защото яйцата ми са били по-малки от необходимото първия път, или защото лъжицата ми е по-малка, както казах, гъста ми беше сместа, не се разстилаше във формата, дори и след почукване. Затова си бях решила - ще сложа 5 яйца този път. Да, ама се оказах с 4 в хладилника, а с болното гърло не ми се излизаше навън. Затова смених половината масло с олио. Резултата е повече от добър. И шарка си имах, и вкуса не пострада, и по-пищна украса направих, и по-малко калорично, и по-икономично:)))
Благодаря, Инче, за чудесната рецепта - и в оригинал, и в този вариант ще присъства често на масата ни!
Продукти:
4 яйца
120 грама краве масло на стайна температура
120 мл. олио
1 ч.ч. захар
ванилия
8 супени лъжици прясно мляко
1 пълна ч. л. бакпулвер
1 и 1/2 ч. ч. брашно
за оцветяване
6 с.л. какао
3 с.л. захар
5 с.л. прясно мляко
10 грама краве краве масло за намасляване на формата
1-2 супени лъжици брашно за формата
Приготвяне:
Необходима е форма за кекс с дупка в средата, с вместимост поне 2 литра и половина, която мажем с масло и поръсваме с брашно, като излишното изтупваме. Оставяме настрана.
В купа разбиваме мекото краве масло със захарта и олиото с миксер, добавяме едно по едно яйцата, продължавайки да разбиваме. Следва ванилията, брашното, смесено с бакпулвера, редувайки го с прясното мляко. Отделяме 1/2 от сместа в друга купа, към която добавяме продуктите за оцветяване и пак разбиваме.
Във формата за кекс поставяме две пълни супени лъжици от бялата смес, точно върху тях изсипваме 2 пълни супени лъжици от кафявата смес. Точно от другия край на формата за кекса процедираме по същия начин, редувайки бяла с кафява смес, до приключване на двете смеси. Накрая леко потупваме, формата, за да се изравни нивото на сместа.
Печем в предварително затоплена фурна на 170 С с вентилатор, за около 40-45 минути, проверяваме с клечка. Изваждаме кекса от фурната и го оставяме във формата да се охлади за около 15 минути, след което го изваждаме от нея, обръщайки го върху поднос. Оставяме кекса да се охлади още. Поръсваме с пудра захар или заливаме с шоколад, аз направих второто този път.
Оооо голяма разлика.........Ина е написала: Отделяме от сместа 1 и 1/2 чаени чаши, които добавяме към купата с какаото. Разбъркваме с лъжица до равномерно оцветяване на сместа.
ОтговорИзтриванеНяма нужда от ирония, струва ми се:)
ОтговорИзтриванеНе съм казала, че има голяма разлика. И всъщност не това е разликата.
Просто замених половината количество масло с олио, именно затова съм написала, че това е почти кекса на Инчето, защото не съм спазила точно нейната рецепта при повторното приготвяне. Първия път я изпълних дословно и заделената чаша и половина от сместа, в която добавих какаовата, ми се получи повече от бялата. Именно това беше причината втория път да разделя цялата смес на две и добавих останалите продукти директно, без предварително разтваряне.
Не виждам къде според Вас е проблема:)
Спокойна вечер!
Кексът е абсолютно вкусен, потвърждавам, както и това, че при чаша и половина тъмната смес е повече от светлата
ОтговорИзтриванеПривет! Радвам се за посещението на блога, добре дошли!
ИзтриванеКекса е чудесен, не зная, може би идеята си е такава, да е повече тъмната смес, на вкус е добре и в двата варианта. Поздрави!
Да за вкуса и изгледа спор няма, но защо не се получава както при Ина може би има още нещо или....да питаме нея
ОтговорИзтриванеАз съм доволна от резултата:)
ИзтриванеИнчето, ако се появи ще каже.
Веси,аз предпочитам олиото в кексове,така че абсолютно ти вярвам колко много ви се усладил номер 2,а и личи от снимките колко е пръхкав,разкошно изглежда!Друго съм намислила да правя през уикенда и сега ще има да ми се върти в главата твоето парченце кекс :) .
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се много, че си одобрила, чудесен е кекса!
ОтговорИзтриванеЕй ме, на, с голямо закъснение :) Разкошен е, Веси! Да, сместа е по-гъста, затова с лъжица леко си помагаме (разстиламе), както и от време на време съвсем леко потупваме формата. Ще трябва да заснема едно видео, търси се оператор :D
ОтговорИзтриванеЕййй, благодаря, че се отби, че и одобрииии:)
ИзтриванеВинаги съм насреща за помощник, особено, ако наградата накрая е да опитам приготвеното!
Веси, бързам да се похваля с вкусния кекс! Днес го опекох и почти топъл го разрязах, Миланчо веднага го нагъна...хахахаха...с топло какао с млЯкце, рече "мнооого вкусен", аз чак довечера ще пробвам, въпреки, че харесвам по-наситено-сладки десерти :) Направих го изцяло с масло, исках да си спазя рецептата, но и аз като Роси предпочитам олио, не изсъхват бързо. Наложи ми се да добавя още малко прясно мляко в двете смеси. Чета коментара на анонимния...в рецептата на Ина пише, че от бялата смес се добавя 1/2 чаша към кафявата, може би е редактирала, но така си беше точно! :) Много благодаря за рецептата :) и на Инчето, разбира се! Ще го правя пак, то е ясно! Целувки за теб, Весенце!
ОтговорИзтриванеБързачка си ти, щом Миле е доволен, резултата е чудесен:)) не съм го правила скоро, ще трябва, само да изядем тортата:)) И аз те целувам!
ОтговорИзтриване