Продукти:
· 150 г тиква
· 1 ч.ч. ориз
· 1 глава лук
· 1 с.л. олио
· 1 ч.л. масло
· сол
· 1 с.л. шафран
· 1 с.л. мак
Приготвяне:
Тиквата се нарязва на кубчета и се задушава в загрятото масло 5 минути. Налива се топла вода, колкото да я покрие. Посолява се и задушаването продължава на слаб огън още 10 минути. В друг съд се загрява олиото и в него се задушава нарязаният на ситно лук. Щом стане прозрачен, се прибавя измитият и отцеден ориз. Посолява се, разбърква се и се пържи 2-3 минути. Налива се вода и се оставя да поври 3 минути при непрекъснато бъркане. Прибавят се шафранът, черният пипер и маковото семе. Разбърква се и се оставя да поври 3 минути. Прибавя се задушената тиква, разбърква се и се вари до пълна готовност. Цялата течност трябва да бъде поета от ориза, а самият той да бъде сварен.
Пилешкото месце също приготвих така (ще споделя по-нататък), че да няма осмелили се да хапнат:)), леле ще ги уморя от глад моите хора с тези "шашави" рецепти:))
Веси,
ОтговорИзтриванеи аз и ти май сме най - смелите експериментатори в кухнята.Моето семейство също са традиционалисти.Но понякога именно експериментите ни довеждат до някои много вкусни комбинации от продукти, които преоткриваме.Много вкусно ястие се е получило и аз задължително ще го пробвам.
Поздрави !
О, при теб е още по-разнообразно и интересно, Ели!
ИзтриванеИначе моите хора не са особено доволни от намесата на (според тях) неуместни продукти в кухнята:))
Ще се радвам да опиташ и харесаш този ориз!
Комбинацията звучи изкушаващо, ама ориз във вид на ризото не харесвам особено. предпочитам зрънцата да не са слепнали, а поотделно.Така ли е на вкус?
ОтговорИзтриванеИначе чудна идея, която също бих яла сама, като теб:)
Хубав ден, Весе!
Аз пък обратното, Мъхче:), не обичам леко да е суровичък ориза. Е, не харесвам и сбит, на топка, обичам го съвсем разварен, но пухкав.
ИзтриванеАко искаш да е по ал денте, ползвай продълговатите сортове, или бланширан, кафяв, като сготвиш по твой начин, но с тези продукти, ще ти хареса!
Изглежда чудесно, Веси, макар да не си представям тиквата в солен вариант:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЧудесна е тиквата в солен вариант, това е вторият ми опит, първата беше сготвена с праз лук, по-странна бе, но тук тиквата нито сладни, нито би я разпознал някой, който не знае, какво има в ястието.
ИзтриванеМного интересна компания си е намерил този твой ориз.....Хареса ми и то много,Веси!
ОтговорИзтриванеМдаа, наистина интересни му бяха добавките, и добре се съчетаха. Мерси, МЕленка:))
ИзтриванеАз пък няма и да се замисля! Вярно, мак и шафран не харесвам особено, но пък тиквата в солен вариант не ми е никакъв проблем. Уникална е даже! Обожавам една рецепта за ризото с тиква (виж тук, Веси: http://www.menumag.bg/recepta/rizoto-s-tikva), както и тиква с подправки и зехтин на фурна (като запечени картофи). Е, наистина е вкусно! Така че да ти е сладко, чудно ти е ястието. Губят само неопиталите. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Весе!
Гери, можеш да замениш шафрана и мака с друго, като запазиш тиквата и ориза:), и аз ще опитам при възможност твоите предложения, интересно звучат и двете!
Изтриване