неделя, 21 февруари 2016 г.

Крем супа от сьомга, тиква и праз

Една супичка, която си измислих да разнообразя зимните супи. Естествено, освен мен никой не яде рибена супа у дома. Още малко и ще си помислите, че готвя само за себе си:)).Нищо подобно, просто за останалите готвя обичайните традиционни ястия, а супите, които хапват се броят на пръстите на едната ръка - боб, леща, топчета, картофена, пилешка(рядко)...май само това:(. Понякога успявам да прелъжа само половинката да опита и друго. И този път успях.
Аз пък съм готова почти всичко да пробвам.


Продукти:

400 гр тиква
400 гр комплект сьомга за супа
1-2 стръка праз
универсална подправка
100 мл сметана,течна
копър
черен пипер




Приготвяне:

Еми това е, то в заглавието си пише всичко:) И все пак:
Сварявам комплекта за супа, заедно с универсалната подправка за кратко, 5 -10  минути са достатъчни. Обезкостявам. Прецеждам бульона и го поставям в чиста тенджера, добавям нарязаната тиква и праза, на парчета. Сварявам до готовност на зеленчуците, ако е необходимо, добавям сол. Пасирам, заедно част от бульона (до желана гъстота) и половината месо от сьомгата. Връщам на котлона и добавям сметаната, оставям да "клокне" и дръпвам. Сервирам с накъсани парчета риба и копър. Много фин вкус, чудесна се получи!













Тук, излъганата ми половинка развали супата с лют пипер, то това да не е шкембе чорба:)



Ама пък съм прекалила със снимките май:)

16 коментара:

  1. Веси, чудесна супичка! Не се сърди на половинката - нали все пак е опитал! :) А пък да ти кажа - и аз бих си подлютила малко! :) :) :)
    Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не само не им се сърдя, ами съм ги разглезила и продължавам да им угаждам:)) То и аз обичах преди да подлютявам, но сега ми дразни стомаха лютото:( Прегръдка, Тили!

      Изтриване
  2. Ей, Весе, днес това ще се готви. Точно си мислих за крем супа, имам и сьомга:) Ще направя обаче вариянт с тиквички, че ми се намират повечко:) Ако я пусна в блога, ще те посоча като вдъхновение:)
    Хубава седмица за сега от мен:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ами добре си я измислила, пък кой с каквото иска да я подправя:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ооооо Весенце, страхотна е! Аз съм 5 ден на строга диета и сега ми остава само да се облизвам и да изчкам още 7 дена, та чак тогава да си я спретна.
    Много готин цвят е придобила. Чудна!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудничка супа! И аз не готвя рибена чорба, защото само аз ще си я ям. Но ме провокираш, да опитам да изкуша децата ;) Слънчева нова седмица, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако успееш да излъжеш с тази супа децата, добре ще е, обикновено не се изкушават с такива неща мъниците...

      Изтриване
  6. Чудесна е! Рядко готвим рибени супи в къщи, може би около Никулден:), но пък винаги се впечатлявам като видя добре приготвени такива. Поздрави, Веси!

    ОтговорИзтриване
  7. Весе, тиквата напоследък се готви у дома с какво ли не, имам сега и сьомга, като нищо и със със сьомга ще опитам. Хубава идея! Поздрави, Валя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валя, и аз експериментирам напоследък със солена тиква, и ми допада, даааа!

      Изтриване
  8. Веси,
    и в моят дом всички са традиционалисти, но много обичат ребена чорба.Правя от различни видове риба и зеленчуци и става прекрасна.И този вариант е добър, аз бих използвала и друга риба - да стане една рибна смес.Сьомгата много не се харесва у дома.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, и аз обичат такава супа - с различна риба и зеленчуци, тя си е типична рибена чорба, тази тук не е такава, но с тиквата не знам друга риба дали ще се съчетае, може пък...Иначе аз обичам всякаква риба, но доскоро сьомга не хапвах(не и печена на грил, на тиган или пара), но така в спа и салата ми допада, или пък си изкривих вкуса нещо:))

      Изтриване