вторник, 16 февруари 2016 г.

Торта с физалис

Бързам да запиша рецептата на тортата за 14 февруари, защото си получи много вкусна, а отложа ли - ще потъне при хилядите други, отлежаващи на хартия или в компютъра, не написани или не снимани, или необработени.


Продукти:
2 опаковки обикновени бисквити или 240 гр общо
125 гр масло
100 гр черен шоколад
2-3 с.л. прясно мляко

500 гр маскарпоне
250 гр рикота
1 ч.ч. захар

400 гр заквасена сметана
400 гр течен шоколад
30 гр какао


200 гр шоколад
2-3 с.л. прясно мляко

физалис за украса (имах идея да сложа и в крема цели плодчета, но забравих:))


Приготвяне:

Бисквитите се натрошават на парчета (аз с робота). Разтопяват се 100 гр шоколад, заедно с 125 гр масло на водна баня(може в микровълновата). Смесва се с бисквитите и се разбърква, може да се добавят и 2-3 с.л. прясно мляко. Сместа се изсипва във форма за торта с разкопчаващи се стени и се притиска с лъжица. (Тук, според мен има нужда от още малко масло или мляко, за по-добра спойка)




Разбиват се заквасената сметана с течния шоколад и какаото(за по тъмен цвят на крема).
Изсипва се върху слоя с бисквити.
Разбиват се маскарпонето, рикотата и захарта. Изсипва се върху първия крем и се заглажда с лъжица.




Разтопява се шоколада с прясното мляко на водна баня (или в микровълновата) и глазурата се разстила върху крема. Досега винаги съм правила глазурата с течна сметана и тогава се получава течна, лъскава и при изливане сама се разстила и покрива идеално равно. Тук обаче се получи гъста и трябваше да я разстеля с лъжица, и да заглаждам. Това направи повърхността неравна, но тортата си беше за нас и това не се отрази на вкуса. При разрязване също имаше проблем, защото шоколада(глазурата) се трошеше. Сниманото парче разрязах с нагорещен на котлона нож.Отгоре украсих тортата с физалис.






Повярвайте ми цялата торта ми отне половин час, само толкова имах свободни:)) Прибрах в хладилника и на другия ден се насладихме с апетит!

22 коментара:

  1. Чудесна е станала, Веси! А физалис известно време си отглеждаме и сами, после нещо го позабравихме:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Траянче! Верно ли сте отглеждали, в саксия ли? Аз честно казано за първи път опитвам, не е лошо на вкус, а за украса е чудесен.

      Изтриване
  2. Чудна тортичка :) Сигурна съм, че е била и много вкусна!
    Прегръдки, Весе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, много ме радва одобрението ти, глазурата развали вида, не я бива, но вкуса беше добър!

      Изтриване
  3. Тортичката предизвиква слюноотделяне, Весе! Много апетитно си я направила! А новият ти фотоапарат е разгърнал фотографските ти заложби! Още купища прекрасни снимки да направиш с него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, благодаря, наистина ли снимките с новия апарат са по-добри?
      Ех, да ми се намираше повече време да изпипвам нещата...

      Изтриване
  4. Сладка забравана си ти........:)Ама пък тортичката е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много съм добра в забравянето, да:))черпя те парче!

      Изтриване
  5. От сутринта съм започнала да дебелея само от гледане на снимки, Весе :)
    Където и да цък-на, все торти, шоколад, вкусотии... не сте честни към бедните диетуващи хора. Прекрасна е тортата, толкова креместа и шоколадова и прелестна!
    Очаквам те скоро на нашите страници! Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък съм генно привилегирована и не ми се трупат тортичките по снагата:)), кеф!
      Благодаря ти, Мария!
      Колкото до поканата(така ли да приемам) за списанието, за мен е голяма чест да се наредя на страниците, сред тези майстори и техните красоти. За да оправдая мястото си там ще трябва да заделя повечко време за изпълнение и старание в снимките! Поздрави!

      Изтриване
    2. Разбира се, Весе!
      За всеки нов брой във фейсбук ще обявяваме по една или няколко теми. Винаги си добре дошла да се включиш с предложения по тях, ако ти допадат! Ще се радвам много, в списанието винаги ще има място за абсолютно всички любители на вкусната храна!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
    3. Виж ти, пък аз очаквам специална покана...:)
      Нямам фейсбук и не съм информирана, затова и си мислех, че вие с Гери се свързвате с участниците. Май само аз още успявам да устоя на тази социална мрежа, а с удоволствие бих участвала на кориците на списанието...но може би няма друг начин да получа информация.

      Изтриване
    4. Скоро ще има и друго място, от което ще може да се получава информация, Весе, в момента работим над него. А за специалните покани нищо не мога да издам в момента, защото не искам да развалям предстоящи изненади, пък и Гери ще ми се кара :))) Те затова са специални, защото идват в най-неочакван момент ;) Но си проверявай пощата по-честичко. ;)
      Поздрави и слънчев понеделник!

      Изтриване
    5. Опасни муцуни сте, брей:)) Поздрави!

      Изтриване
  6. Освен,че обичам лесни и бързи рецепти,обичам и кремести торти и познай как на мига ще я сложа в отметки,Весе,разкошна торта,мммм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси, ти мен все ме изкушаваш с всичко показано, радвам се, че ти хареса предложението ми!

      Изтриване
  7. Веселка, чудесна е тортата! Заоблизах монитора, но поне пък го почистих малко :)не разбрах дали е твоя рецепта или от някъде, но определено ще я направя! Страхотна си!Усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, Люси, какво да кажа аз за твоите прекрасни торти и снимки, всеки път преглъщам, а нерядко и приготвям:).
      Рецептата си е съвсем моя, приготвена скоростно според наличните продукти и малкото време:), винаги когато ползвам чужда рецепта гледам да не пропускам да посоча източника, дори и само идея да съм взела.
      Нищо особено не е, като рецепта, но се получи много вкусна. Даже замислям да направя тези дни за подарък, но с по-добра визия.
      Прегръдка получаваш ти!

      Изтриване
  8. Чудесна торта за празника, Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, много ти благодаря за вниманието и отношението!

      Изтриване