понеделник, 1 февруари 2016 г.

Пестил от дюли или дюлевите бонбони на Иван



Пестил от дюли или дюлевите бонбони на Иван

Много харесвам блога на Иван! Харесвам и самия Иван, познавйки го от форума "Гответе с мен". Не, не съм го виждала, освен на някаква снимка от Гугъл, където изглежда малко страшничко:) )
Иван, няма да се обидиш, нали?
Та, Иван си го представям с широко сърце, колоритен, забавен, домошар, но с много приятели, страхотен кулинар, неконфликтен и приятен събеседник! Когато го имаше форума сме споделяли и  празнични моменти, и проблеми и радости около децата, но за жалост рядко контактуваме вече извън коментарите в блоговете. С огромно доверие и удоволствие обаче посягам към рецептите му - винаги точни и вкусни. Ако още не сте приготвяли и хапвали дюлев пестил, снабдете се с дюли и действайте. Аз го приготвих  още есента, когато децата донесоха от нейде цяла торба огромни сочни плодове и си имам в кутия в хладилника.
Единственото, което ме спира да си хапвам по-често е запичащия ефект, който имат плодовете, така че имайте го предвид, ако имате подобни проблеми, но пък действа добре при стомашно разстройство.
Е, след като си позволих тази вметка на деликатна тема, да се извиня все пак, че говорим за храна и да ви кажа шеговито "да ви е сладко":))


Продукти:
1 кг дюли /измити, обелени и почистени от семенната част/, 
800 г захар, 
1 лимон, 
1/3 ч.л. канела, 
4-5 „гвоздейчета” карамфил, 
2 зърна кардамон

Приготвяне:

Сложете вода да заври в тенджера. След като заври прибавете нарязаните дюли и лимон (на 4 парчета) и ароматите – канела, карамфил, кардамон. Оставете всичко да ври 10-15 мин. на умерен огън по похлупак, до омекване на дюлите. Излейте водата, махнете парчетата лимон и плуващите подправки. Изсипете отгоре захарта и варете на умерен огън около 1 час, като след 30 мин. започвате да бъркате. Дюлите трябва да си сменят цвета и потъмнеят. Пасирайте всичко на блендера и върнете на огъня за още 10 мин. на умерен огън при постоянно бъркане.
Изсипете готовата смес в застлана тавичка с хартия за печене.







Пластът трябва да бъде дебел не повече от 1.5 см . Оставете да изстине напълно. Трябва да остане на проветриво сухо място 3-6 дни да изсъхне. Колкото по тънък е пласта, по бързо изсъхва. При мен в кухнята е влажно и не само че не можа да изсъхне, но се овлажни, но това май не попречи.

Съхранение – овалва се в пудра захар или захар кристал. Аз овалях в кристална. Може да се нареже на парчета и подреди на листове хартия за печене. После се слага в съд с капкх, захлупва се да не влиза въздух и се държи в хладилник.





















6 коментара:

  1. Има ли още от тези вкуснотии?
    Аз ги припознах като бонбоните на Милена:),Веселушке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да, знам как те бе хванала преди време бонбонената вълна:))

      Изтриване
  2. Веси,
    много е вкусен пестила наистина.Не сме правили, благодаря ,че го представяш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, аз дори не бях хапвала, ама то си е чудно, но ми затяга стомаха, та го хапвам рядко и по мъничко.

      Изтриване
  3. Браво Весе! Чуден ти е пестила! Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, майстора щом ме хвали, добре е значи:) Поздрави!

      Изтриване