вторник, 2 февруари 2016 г.

Панагюрище - 2, хълма Априлци


Намира се току над центъра на града, извисен, така, както в очите и сърцата ни стоят високо героите на Априлското въстание.
Построен е по случай честването на 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 г.
Изграден е на историческия хълм Маньово бърдо в центъра над града, където на 30 април 1876 г. са се водили кръвопролитните сражения по време на въстанието.
Местните жители го наричат съкратено "Боримечката" по името на едноименния герой на Иван Вазов. Негова е и централната фигура на мемориала.
Нямаше как да не се изкачим до горе с колежката, макар по стъпалата  да не е лесно дори в хубаво време, а в снега и леда си беше истинско предизвикателство. Е, успяхме:) През цялото време ме беше страх да не падна, за да не се счупи новия ми апарат:))), а като се качих горе, улисана в снимки не видях, че около мен има само 4-5 тинейджъра от ромски произход, които шумно се смееха и викаха. Направо онемях от страх, признавам - пак за апарата:)), но младежите само ме подкачиха  дружелюбно дали не съм от местния вестник, за да ги снимам, а аз още по-дружелюбно и мило се опитах да им се харесам:)) Та, оцеляхме си и аз, и апарата. Да, признавам, понякога и аз съм предубедена напразно.



В подножието на хълма е най-старата панагюрска църква „Св. Теодор Тирон", строена в средата на XVI в. 









Поглед отвисоко- целият град е отдолу.
















Много красиво, снежно, бяло и величествено.

И на връщане.




Паметника на Орчо войвода.


Катедралният храм на Панагюрище е църквата „Свети Георги“ в самия център, на метри от музейния комплекс и площадчето с паметника на Райна Княгиня. Навремето, след опожаряването по време на въстанието са останали само зидовете на черквата. Въстановена е през 1880 г. Камбаните ѝ са отливани в Русия и подарени от Марин Дринов.



Има още снимки, до скоро:)

10 коментара:

  1. Веси,
    наистина са голямо предизвикателство тези снимки в студ и лед.Благодаря за цялостното представяне на Панагюрище.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че ти е интересно, снега придаваше очарование на всичко, добре, че беше поне тихо и слънчево, но хапеше.

      Изтриване
  2. Вече съжалявам, че не съм била все още на това място, Веси. Заинтригува ме и ще трябва да поправя пропуска...
    Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, сигурно човек навсякъде има какво да види, аз така съжалявам, че не можах да разгледам Казанлък при една командировка,поради липса на време, кой знае друг път ще ме отведе ли там пътя...Този път имах свободно време и успях да го използвам максимално.

      Изтриване
  3. Вили, препоръчвам по време на честванията на Априлското възстание да го посетите. Ние миналата година гледахме възстановки от битките, имаше огромна заря, целият град празнуваше и се веселеше - няма да съжалявате.
    Веси винаги умее да хваща емоцията, която усеща докато гледа и да ни я предаде чрез снимката :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кро, в този хотел ли спахте, то друг не знам дали има, не видях, може би частни квартири ако има. Предполагам колко е било интересно при вашето посещение, щом е по време на честването.
      Много ти благодаря, това е най-хубавия комплимент за любител фотограф, поне за мен - да успее да предаде емоция...

      Изтриване
    2. О, идеята за посещение по време на честванията е чудесна, Кро! Отдавна плануваме да посетим и Копривщица и ще е страхотно да комбинираме двата възрожденски града в този период. Колкото до Веси, емоцията при нея струи отвсякъде - снимки, стихове, споделяния...

      Изтриване
  4. Има няколко други хотела, че и по-прилични цени предлагат, но ние там ходиме на гости и затова по-често го посещаваме, когато ни поканят.

    ОтговорИзтриване