понеделник, 9 ноември 2015 г.

За една дълго чакана промяна

Тук  ви показах преди дни бонбони, като бегло споменах, че черпя...Не се досетихте, нали?
Да, точно тогава получих една много хубава новина! Но исках да го обявя официално, затова тук запазих тайната:))
Спечелих конкурс за нова работа.
Приятелите и близките ми знаят за дългогодишното ми желание за промяна в тази насока. (За това писах преди време в Размисли и страсти в капана на действителността). Е, окуражена и от тях, и от вас намерих сили и се реших.
Ще кажете - какво толкоз - хората сменят работа често.
За чувствителен човек като мен това решение наистина костваше много.
Но трябваше да го направя. След 15 години работа на едно и също място имах нужда от развитие, от промяна, от живец.
Назначението тепърва предстои, но още от сега съм така ентусиазирана, толкова ми допада мястото, кипя от енергия и от желание за работа, за полезност, за удовлетвореност!
Институцията и хората, за които ще работя са заслужили до голяма степен уважението и одобрението ми, надявам се и аз да заслужа тяхното.
Този сценарии трябваше да се случи много по-рано, бях загубила себе си, но явно така е било писано. Назад няма да се връщам, ще гледам смело напред. Зная, че мога да постигам всичко, стига да поискам! Трябват ми само цел и посока, а сега определено ги имам!
В деня, в който разбрах, че съм одобрена радостта ми беше огромна, не можех да повярвам, после въодушевлението отстъпи място на леко стъписване пред новото начало, но това трая кратко, накрая  ме обзе носталгия по хубавите неща, които ще оставя на старото място. Аз така съм устроена, че винаги помня повече доброто и хубавото, лошото остава на заден план. Ще ми бъде мъчно - работата ми харесваше, положих основите в своята област, защото заварих отдавна вакантна длъжността, на която постъпих, нямаше база, липсваха документи. Последваха години на непрестанно преструктуриране, промени, смяна на ръководители...Тук съм имала най-трудните моменти в живота си, предизвикани от хора, които се хранят с това да вредят, не искам да запомня тях. Не искам да запомня  тези недобронамерени колеги, хора, с които не бих общувала извън службата. Но много ще ми липсват всички онези, с които заедно сме работили години наред, преодолявали сме проблеми, изживявали сме заедно прекрасни мигове. Намерих и приятели, да, не са много, но се надявам, че с тях живота ще ни среща често и занапред. Щастлива съм, че нито един от тези приятели тук не ме предаде, заслужили са доверието ми.
Макар и нескромно, но спечелила съм уважението на хиляди колеги от цялата страна, за тях също и аз ще запазя прекрасни спомени.
Няма да престана да вярвам, че както лошото се наказва, така и доброто се възнаграждава!
Направих си равносметка, будувайки цяла нощ, и - да, не съм навредила умишлено(а, мисля, че дори и неволно) на никого, не съм отказала помощ, не съм наклеветила, не съм обидила, не съм повишила тон, не съм се подмазвала на шефовете никога. Да - била съм непримирима към лошотията, към несправедливостта, не съм се страхувала да защитавам позицията си, но била съм безкрайно и търпелива, и толерантна, и деликатна. Това ми е коствало много, но нервите не съм си изпуснала. Няма колега, спрямо когото да съм постъпила некоректно и смятам, че ако има нещо такова - то е било  форма на защита от моя страна. Въпреки това бих потърсила извинение, ако някой се е почувствал наранен от мен.
Най-важното за мен винаги е било и дано така е и занапред - да пазя името и достойнството си повече, отколкото интересите си!

Аз съм "заключила" блога си (и въобще пространството около себе си) още от първата публикация срещу негативизма и лошите мисли спрямо мен и близките ми, заключих го не с друго, а с най-силното оръжие - Вярата, вярата в доброто, в положителните мисли! Лошото е бумеранг, който застига пожелалия го, докато доброто е огледало, в което се отразява!
Затова знам, че вие, пишещи (или само четящи) тук не ми желаете нищо лошо, даже напротив и отварям всичките си сетива за вашата подкрепа! Човек винаги има нужда от положителна енергия - в нея вярвам истински, защото я приемам! Така, както аз бих я дала на всеки за неговото добро!
Стискайте палциииии да се справя с предизвикателството!
Благодаря предварително за това, че споделихте с мен емоцията ми, а всички подкрепили ме - прегръщам виртуално!

26 коментара:

  1. Веси, много се радвам за промяната!
    Човек трябва да се развива, но и да помни доброто!
    А ти си много позитивен човек и заслужаваш да се сбъдват
    мечтите ти!
    Вярвам в теб и ти пожелавам от сърце успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, откликна след минути на думите ми:)
      Да, доброто е това, което ни прави хора и аз ти благодаря за доброто отношение и за подкрепата!
      Обещаната прегръдка!

      Изтриване
  2. Браво! И аз съм за промяната! Животът е твърде кратък, за да го изживеем скучно! Пълна подкрепа, стискане на палци и чакам още много нови вкусотии от твоята кухня! На 100 % съм сигурна, че ще се справиш с предизвикателството! Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Петя, то поне да беше скучно, за съжаление беше по-скоро напрегнато и стресиращо ежедневие...Благодаря ти на 100% за вярата в мен!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Веси,смело разпервай криле !С цялото си същество изживей вълнението и трепета от неизвестното,за да можеш още по-сърцато да се справяш с новите си предизвикателства!Бъди здрава,усмихната и креативна!Прегръдки и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, колко образно само си го написала, окрилена съм от твоя ентусиазъм.
      Усети ли прегръдката ми?

      Изтриване
  4. Веси, много се радвам за теб! Нека новата работа ти донесе само положителни емоции и щастие! Бъди здрава, усмихната и успешна! Леко адаптиране!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди, пожеланието ти за адаптирането ще ми е нужно, не приемам леко промените, познавам се...
      Но твоята подкрепа ще ми е полезна! В отговор е моята прегръдка!

      Изтриване
  5. Успех!
    Дано промяната хи донесе удовлетворение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бате!
      Да, това търся, че отдавна не съм го усетила - в професионален план.
      Ако позволи половинката ти - ще прегърна и теб:)

      Изтриване
  6. Весе, знаеш как съм те окуражавала и подкрепяла за тази твоя стъпка. Казах ли ти, че ще спечелиш? :)..Браво! Хиляди пъти браво. От личен опит знам, който не е опитал не е спечелил. Стискам ти палци този път от далечната Москва :)..Много много се радвам за теб, за твоята воля и за смелостта. Върви напред и не се страхувай от новото. 100% ще ти донесе нови емоции, ново усещане на живота. Прегръщам те топло от студената Русия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каза ми ти...и ме подкрепяше, защото знаеш колко не се чувствах добре...Аз в себе си вярвам, но не вярвах в логиката на нещата, е, оказа се че все пак има и честно провеждани конкурси.
      Права си за това, че човек не бива да се отказва да опитва, рано или късно, вярваш ли - нещата се случват. Сама се чудя от къде изнамерих смелост да се местя на тези години...И аз те прегръщам топло, а в София е хубаво времето:))

      Изтриване
  7. Браво на теб! Успех и само напред!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, благодаря за подкрепата, ценна ми е Прегръщам те!

      Изтриване
  8. Весе, супер! Дано попаднеш на разкошен колектив и да работиш с удоволствие и вътрешно удовлетворение! Само сега как ще се засичаме сутрин в метрото с теб, а?
    Време е за една софийска среща и за сладки приказки ми се струва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, дано Майче!
      Оставям го метрото аз - ще си вървя пеша, близо ми е много и това също е голям плюс!
      А от сладки приказки не се отказвам, само да кажете! Тъкмо ще си получиш прегръдката на живо!

      Изтриване
  9. Ново начало - никога не е късно, Весе!
    Нови емоции, вдъхновение и удовлетворение...
    Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз принципно съм си малко консервативна, Диди, трудно приемам новите неща...
      Но понякога се налага, дано е за добро, вярвам в това и те прегръщам от сърце!

      Изтриване
  10. Веси,
    в днешно време е много трудно да се задържиш на едно работно място дълго време.Безработицата си казва думата, а хората са различни - едни по - чувствителни, други - не.
    Пожелавам ти новото работно място да ти носи повече удовлетвореност от постигнатото, повече радост, повече емоции.И не на последно място - добро заплащане за положения труд.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, при нас стоят хора на по 70 години, по младите трудно се задържат. За съжаление и никой не се опитва да ги задържи. По-лошото е, че на тези хора липсват и доста качества - и професионални, и лични за да се работи нормално. Благодаря ти за пожеланията, а прегръдката си си заслужила и принципно - с доброто отношение и загриженост, които проявяваш винаги!

      Изтриване
  11. Много, ама много се радвам за теб, Весе! :)
    Отдавна трябваше да се осмелиш за тази крачка, но явно сега му е било времето. Всяко ново начало е добре дошло, обновява ни, окрилява ни и ни налива смелост. Пожелавам ти от сърце само положителни емоции на новото място, креативността ти да избухне и доведе след себе си много удовлетворение, признание и ползи. Ти го заслужаваш, мила!
    Прегръдки топли от мен и кураж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, специални благодарности, ти винаги си ме окуражавала, много силно съм усещала подкрепата ти и вярата ти в моя успех. Дано ги оправдая. И ако беше дошла на срещата онзи ден щеше да разбереш новината заедно с мен, тогава ми се обадиха:)
      Пегръдки, прегръдки!

      Изтриване
  12. Поздравления за промяната! Няма как - познатото носи уют и усещане за сигурност, но промяната извисява духа и възможностите. А хората просто са. Прегръдки, желая ти щастие:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жани...знаеш ли колко смисъл и колко мъдрост намерих при теб, колко твоите позитивни думи са ме накарали да си повярвам, да търся и виждам само доброто! Сблъсквайки се с лошото в последно време все си спомнях твоите препоръки - да не се тровим с него, да го осттавим да руши този, който го причинява...и успявах да го подмина, да не позволя да ме докосне... Да знаеш, че умееш да въздействаш много! Непременно искам да си видим някой ден! Безкрайно ще ми е приятно! И ще те прегърна от сърце!

      Изтриване
  13. Ами чудесна новина. Човек трябва да намира начини да се чувства добре и да променя непрекъснато нещата, които не му носят радост.
    Навсякъде има кучки и готини хора, с които си струва да се запознаеш и работиш. Пожелавам ти повече от втория вид на новото място, Весе. успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, имало е моменти, когато не ми се е искало да тръгвам за работа, а влизайки там все едно в ада се намирах...но, слава богу - това е зад гърба ми и...станах по-силна!
      Слава богу добрите хора не знам дали са повече, но светят по-силно от тъмата, която излъчват другите и си струва човек да запомни само първите!
      Дано пожеланието ти се сбъдне, аз го вярвам, бронирала съм се вече срещу лошотията:) и ще си браня периметъра от нея.

      Изтриване